Zdravje > Življenjski stil
5467 ogledov

Pri petih letih prebolela norice in to se ji dogaja zdaj

Fb
Brazgotini ni posvečala pozornosti, zdaj ji je še kako žal.

Louise Thorell iz mesta Ashington v Veliki Britaniji je na obrazu ostala brazgotina zaradi noric ( vodenih koz), ki jih je prebolela pri petih letih. Ker ni marala estetkih posegov, je ni odstranila, pa tudi motila je ni, je 32-letna Britanka povedala medijem po tem, ko je svojo zgodbo delila na svojem fb profilu. Z objavo je želela opozoriti, kako pomembno je spremljati znamenja, ki se pojavijo ali spreminjajo na koži. 

Skoraj 30 let po tem, ko se je okužila z virusom noric, je doživela šok. Pred dvema letoma se ji je brazgotina začela spreminjati, sledila je diagnoza kožni rak.

"Približno v tem času sem po nesreči opraskala brazgotino in nastala je krasta. Ko je odpadla, se mi je pojavila odprta rana in nato se je spet oblikovala nova krasta. S tem sem se ukvarjala nekaj mesecev, dokler nisem dobila okužbe. Oči so mi otekle, rana se je večala, odprla in se spet zacelila. Imela sem dve okužbi, na nosu in nad ustnico," je povedla Luise

Rak Zdravje Znani igralec se je spet spopadal z rakom

Po vrsti preiskav so ji diagnisticirali kožnega raka, bazalnocelični rak ali bazaliom, ki je med belopoltim prebivalstvom, torej tudi pri nas, najpogostejša oblika kožnega raka. Karcinom bazalnih celic je rak, ki se začne v spodnjem ali bazalnem sloju povrhnjice, ki je zunanji sloj kože. 

Sledile so tri operacije, s katerimi so ji odstranili rakave celice. Zdaj ima na obrazu veliko brazgotino, ki jo poskuša prikriti s pudrom. Kljub vsemu pravi, da je danes srečna, saj bi se lahko končalo še slabše.

Najpogostejši vzrok te oblike raka je izpostavljenost ultravijolični svetlobi. Louise je povedala, da še nikoli ni bila v solariju, na soncu je redno uporabljala zaščitne kreme za obraz. 

Bazalnocelični karcinom je najpogostejši maligni tumor pri belopoltih ljudeh

Življenjsko tveganje za bazalnocelični karcinom pri prebivalcih zahodne Evrope znaša po izračunih kar do 30 odstotkov. To pomeni, da bo skoraj vsak tretji med nami do konca življenja lahko dobil bazalnocelični karcinom.

Bazalnocelični karcinom običajno najprej opazimo kot bunčico, ranico ali krastico, ki nastane brez poškodbe ter postopoma raste. Od začetka včasih že kaže, da se bo zacelila, potem pa se ponovno odpre. Lahko je rdeče, rožnate ali rjavkaste barve, včasih tudi temne. Včasih izgleda kot brazgotina, lahko pa tudi kot luščeča lisa, podobna luskavici.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice