Zdravje > Življenjski stil
13705 ogledov

Za 35 tisoč Slovencev: Pri tej bolezni dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt

Zdravnik
Znanstveniki opozarjajo, da so povečano stopnjo smrtnosti ugotovili pri ljudeh, z več kot deset odstotkov prizadete kože telesa.

Pri ljudeh, ki obolevajo za hudo obliko psoriaze oziroma luskavice obstaja dvakrat večje tveganje, da bodo umrli prezgodnje smrti, piše v publikaciji Journal of Investigative Dermatology.

Znanstveniki opozarjajo, da so povečano stopnja smrtnosti ugotovili pri ljudeh, ki imajo več kot deset odstotkov prizadete kože telesa. Pri tistih z blago luskavico je bilo tveganje za prezgodnje smrt celo nižje kot pri tistih, ki je niso imeli. 

Stres, akutne okužbe, predvsem s streptokoki, poškodbe kože (opekline, po operacijah ipd.), nekatera zdravila (beta blokatorji, z litijem), alkohol, so dejavniki, ki lahko vplivajo na nastanek in  razvoj luskavice. 

Sicer podatki zadnjih let kažejo, da so ljudje, ki obolevajo za to kožno boleznijo, nasploh slabšega zdravja. Spopadajo se namreč s prekomerno telesno težo, sladkorno boleznijo in visokim holesterolom - vse to so dejavniki, ki skupaj z luskavico samo še povečujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. 

Kaj se dogaja s telesom?

Luskavica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Med ključnimi dejavniki nastanka luskavice je pretirano dejaven imunski sistem. V primeru luskavice imunski sistem napade zdrave kožne celice, enako kot če bi se branili pred okužbo. Zato nastaja preveč zdravih celic. Ker jih je preveč, se kožne celice prehitro pomikajo na površino kože. Njihov cikel ne traja več tednov, temveč le nekaj dni. Telo odmrlih celic ne more tako hitro odstraniti, zato se kopičijo na površini kože.

Kot piše v raziskavi, imajo ti bolniki bolniki večjo verjetnost, da bodo doživeli srčno ali možgansko kap, zato je še kako pomembno, da nadzorujejo bolezen in seveda poskrbijo za zdrav življenjski stil, saj se bodo le na tak način izognili prezgodnji smrti. 

V Sloveniji oboleva za psoriazo okoli 35 tisoč ljudi.

Luskavica je kronična vnetna bolezen z značilnimi kožnimi žarišči. Ta so pordela, različno oblikovana in prekrita s srebrno-sivimi luskami. Bolezen najpogosteje prizadene komolce, kolena, ledveni predel in nohte. V Sloveniji oboleva za psoriazo okoli 35 tisoč ljudi.

Zaenkrat zagotovo vemo le to, da je luskavica dedna bolezen in ni nalezljiva, medtem ko pravega vzroka za njen nastanek še ne poznamo, pojasnjujejo na Društvu psoriatikov Slovenije: "Luskavica je bolezen, ki jo javnost pogosto napačno razume. Bolniki jo pogosto prikrivajo, kar jim povzroča tako čustvene kot fizične bolečine. Gre za bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo in velikokrat zaradi svoje nepoučenosti dajejo bolnikom vedeti, da niso zaželeni v njihovi družbi. Takšne in podobne situacije pa zdravljenje zgolj otežujejo," opozarjajo na društvu, katerega člani si med seboj pomagajo z nasveti in ozaveščajo o teh neprijetni in pogosti bolezni. 

 

 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:44 07.september 2017.

    Ja kaj pa s cepivi aktivirajo tako hude aktivacije imunskega sistema. Dejte še mal cepit ane... pa še mal adjuvante povečat, da bo aluminij še malo več avtoimunih bolezni sprožil, bodo ljudje / otroci rajši po dve ali tri avtoimune ...prikaži veče bolezni hkrati meli, ne samo eno. Kolko majo profita od bolnika z avtoimuno boleznijo? Preberite si: 'ASIA' - autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants.