Zdravje > Življenjski stil
11944 ogledov

Prvi dan delal na gradbišču in dobil grozljive mehurje

Delavci na prostem Anže Petekovšek
"Pri nas je zagorelost še vedno nekaj lepega, čeprav se koža, ko je zagorela samo brani pred temi škodljivimi vplivi," še opozarjajo na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana.

V Sloveniji za kožnim rakom vsako leto zboli več kot tri tisoč ljudi, za melanomom, ki je najtežja oblika te bolezni približno sedemsto. Več kot 150 bolnikov vsako leto zaradi kožnega raka tudi umre.

Lani junija se je začela slovenska kampanja ozaveščanja delodajalcev in delavcev o o tveganjih, ki jih prinaša delo na prostem. Gradbeni, cestni in luški delavci, smetarji, kmetje, vrtnarji, ribiči, vzdrževalci električnega, vodovodnega in železniškega omrežja, poštarji, branjevke, gozdarji, solinarji, vozniki, varnostniki na parkiriščih, so prek celega leta izpostavljeni UV sevanju sončnih žarkov, najhuje pa se zanje začenja sedaj, ko bodo tudi vremenoslovci začeli napovedovati vročinske dni, z rumenimi in rdečimi alarmi.

Gradbeništvo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Seveda nam sonce povzroči tudi akutne posledice, kot so rdeča koža, opekline, mehurji. "V lanskem letu, v času začetka kampanje smo prejeli grozljivo fotografijo delavca, ki je na prvi dan dela na gradbišču dobil za dlan velike mehurje. Ker ni znal slovenskega jezika, si ni upal takoj k zdravniku in je bolečine preživljal še dlje in s to izpostavljenostjo tudi nadaljeval," je dejala Tanja Urdih Zalar, strokovna sodelavka Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana.

Tanja Urdih Zalar | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

"Pomembno je, da se tudi kot družba začnemo drugače obnašati, saj se še vedno preveč radi sončimo. Poglejmo kulture obnašanja v Aziji, kjer so delavci, ki delajo v teh težkih pogojih, popolnoma zakriti, pa tudi na njihovih plažah se ljudje veliko bolj zaščitijo. Pri nas je zagorelost še vedno nekaj lepega, čeprav se koža, ko je zagorela samo brani pred temi škodljivimi vplivi. Vedeti moramo, da gre pri zagorelosti že za poškodbo kože," je dodala Udrihova. 

Ohlapna slovenska pravila ...

Zaradi visokih temperatur so težkim pogojem izpostavljeni mnogi, vendar morajo delavci na prostem trpeti še težje pogoje, od tistih v notranjih prostorih, kjer temperature po zakonodaji ne sme presegati 28 stopinj Celzija. Določena temperature za delavce na prostem pa ne velja. Sicer mora delodajalec v skladu s Pravilnikom o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mesti delavce na prostem zavarovati  pred neugodnimi vremenskimi vplivi, varnost nekaterih pa lahko posebej urejajo tudi kolektivne pogodbe, na primer v gradbeništvu. Ta določa, da se pri višjih temperaturah normalno dela do 45 stopinj Celzija.

Delavci na prostem | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek
"V Sloveniji še vedno ne znamo oceniti, koliko bolezni kože bi lahko pripisali izpostavljenosti na delovnem mestu. V tujini, na primer v Avstraliji, kjer imajo veliko težav s temi boleznimi, pa ugotavljajo, da so tisti, ki delajo pretežno na prostem, dva do 2,5 krat bolj tvegajo, da zbolijo za rakom ali drugimi kožnimi boleznimi," je pojasnila Udrihova. 

Zato je treba ukrepati in delo organizirati tako, da se skrajša čas izpostavljenosti soncu med 10. in 16. uro, sem sodijo zgodnejši začetek dela, deljen delavnik, opravljanje težjih del zgodaj zjutraj, kombinacija dela na prostem in v zaprtih prostorih oziroma v senci, kjer je to mogoče.

Pogostejši odmori

Čeprav relativno nenavaden za naše kulturno okolje, vendar zelo učinkovit ukrep je lahko oprema delovišča ter delovnih strojev in opreme s premičnimi oziroma fiksnimi senčniki ali zastori. V vsakem primeru pa je treba delavcem omogočiti, da imajo v naravni ali umetni senci pogostejše krajše odmore in tudi daljši odmor za malico. V teh senčnih »oazah« naj bodo na voljo osvežilne brezalkoholne pijače, najbolje sveža voda, smo slišali na predstavitivi na enem izmed ljubljanskih gradbišč, kjer imajo delavci srečo, saj jim je na razpolago veliko sence.

 | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Kljub organizacijskim ukrepom je potrebna tudi ustrezna zaščitna obleka, ki vključuje majice ali srajce z dolgimi rokavi in dolge hlače. Oblačila naj bodo ohlapna in lahka, da omogočajo zračenje telesa, vendar hkrati dovolj gosto tkana, da ne prepuščajo UV sevanja.

Delavci na prostem | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

Z izobraževanjem, nadzorom in opozarjanjem je treba zagotavljati, da bodo delavci ta priporočila upoštevali in ne bodo delali brez majice, s kratkimi rokavi ali v kratkih hlačah. Med osebno varovalno opremo pri delu na soncu sodijo tudi pokrivala, ki naj zagotavljajo čim boljšo zaščito glave in hkrati omogočajo tudi zaščito nosu, uhljev, vratu, zatilja in ramen.

UV sevanje povzroča tudi okvare oči, zato se delavcem na prostem priporoča uporaba sončnih očal z zaščito pred sevanjem UVA in UVB, ki se morajo tesno prilegati in biti oblikovana, preprečijo sevanje v oči tudi od strani.

Dele telesa, ki jih z osebno varovalno opremo ni mogoče varovati pred sončnimi žarki, predvsem obraz, bi morali zaščititi s kremo z zaščitnim faktorjem najmanj 30, vendar je to le dopolnitev vsem preostalim ukrepom, smo še slišali. 

 

Komentarjev 4
  • Indiana_Agar 18:13 21.junij 2018.

    Google mi plača 7283 evrov na 8257 evrov na teden za spletno delo od home.i so v tem mesecu opravili 29624 evrov spletnega dela od doma. Večina posebnih stvari je zelo zanimivo, da je delo samo preveriti nekaj spletnih strani ...prikaži več in nič drugega. Uživajte ves čas in denar svoboden, tudi neverjetna karieraa v življenju .... Oglejte si več tukaj ..... ........ ❥ ❥❥ ❥❥❥ www.Money46.Com

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 15:21 20.junij 2018.

    Opeklo je tujca,ki ni poznal slovenskega jezika!? Zakaj takšne ljudi ne zaposlite v JS-ju tam jih nebo zažgalo sonce? Za Slovence,ki delamo v teških pogojih vam ni mar,ko pa sobce ožge tujca pa vik in krik!! Res je sramota biti Slovenec!!

  • Lavdan 14:50 20.junij 2018.

    Včasih so rekli, da je to zdravo delo na soncu in svežem zraku.