Zdravje > Življenjski stil
1372 ogledov

Huje zbolijo tiste, ki ne pridejo na teste, na udaru kadilke

Profimedia
Tveganje za raka materničnega vratu se povečuje s številom pokajenih cigaret, večje tveganje tudi za pasivne kadilke.

Skoraj vsi raki materničnega vratu so posledica trajne okužbe z določenimi visokorizičnimi genotipi humanih papilomskih virusov (HPV), s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okrog 50 do 80 odstotkov spolno aktivnih žensk, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Ta teden obeležujemo teden boja proti raku, danes pa še mednarodni dan osveščanja o HPV. Svetovni teden boja proti raku letos poteka pod geslom Brez kajenja bo več življenja, kar bi lahko prenesli tudi na vpliv kajenja na rak na materničnem vratu.

Na vzročno povezavo med kajenjem in rakom materničnega vratu je že  leta 1977 je ameriški zdravnik in raziskovalec dr. Warren Winkelstein, pozneje so to povezavo dokazali in ugotovili, da imajo kadilke dvakrat večjo verjetnost, da zbolijo za to hudo boleznijo. Ugotovili so, da tse veganje za raka materničnega vratu povečuje s številom pokajenih cigaret, v tveganje imajo večje tudi pasivne kadilke.

Mehanizem, kako vpliva na HPV in rak materničnega vratu, še ni popolnoma raziskan, strokovnjaki pa domnevajo, da imajo kadilke večjo verjetnost, da se s HPV okužijo in/ali manjšo verjetnost, da okužba s HPV spontano izzveni. Najverjetneje pa je vzrok oslabljeno delovanje imunskega sistema pri kadilkah in s kajenjem povezane spremembe v celicah sluznice materničnega vratu, ob Mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV sporočajo iz Onkološkega inštituta. 

Kako ukrepati?

  • Kot prvo, ne začnite kaditi. 99 odstotkov vseh kadilcev začne kaditi pred 25. letom starosti. Dve tretjini jih želi opustiti kajenje, vendar je težko. Nikotin je ena izmed najbolj zasvajajočih snovi, ki jo poznamo.
  • Kadilke, opustite kajenje. Poiščite pomoč na brezplačni telefonski številki 080 27 77 ali na skupinskem ali individualnem svetovanju v vašem Zdravstvenem domu – brez napotnice osebnega zdravnika!
  • Ne izpostavljajte se cigaretnemu dimu v okolici.
  • Odločite se za cepljenje proti HPV, s katerim zmanjšate verjetnost za raka in predrakave spremembe materničnega vratu visoke stopnje do 90 odstotkov.
  • Redno se udeležujte presejalnih pregledov ZORA pri svojem osebnem ginekologu.
  • Dosledna uporaba kondoma lahko zmanjša prenos

ZORA

Rak materničnega vratu je ena redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb. Presejalni program ZORA s preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu omogoča pravočasno odkriti predrakave spremembe.  

ZORA  uspešno zmanjšuje zbolevnost za rakom materničnega vratu med slovenskimi ženskami že od leta 2003: takrat je zbolelo 211 žensk, leta 2018 pa 106 – kar je za polovico manj.

Ljudje okuženi s HPV večinoma sploh ne vedo, da so okuženi. HPV najdemo v koži ali sluznicah in običajno ne povzroča nobenih težav. Pri večini žensk (90 %) okužba po 8 do 12 mesecih spontano mine, pri nekaterih ženskah (10 %) pa se lahko razvije trajna okužba s HPV. Pri teh je tveganje za razvoj hujših predrakavih sprememb in raka materničnega vratu večje, še navaja NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.