Zdravje > Življenjski stil
618 ogledov

Raziskava: Nočno delo bi lahko povzročalo to hudo bolezen

Pljučni rak
Delo v nočnih izmenah so pri mednarodni agenciji, ki deluje znotraj Svetovne zdravstvene organizacije, uvrstili v skupino 2A, kar pomeni, da je verjetno rakotvorno.

Tisti, ki opravljajo izmensko delo, živijo v neskladju s svojo notranjo uro, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje. Pri tistih, ki opravljajo nočno delo, pa bi se še posebej lahko povečala nevarnost, da zbolijo za rakom, navajajo strokovnjaki iz Mednarodne agencije za raziskave raka (IARC).

Ti so na podlagi novega znanstvenega pregleda izrazili prepričanje, da bi lahko nočno delo povzročalo raka, a kljub temu v zvezi s tem ostajajo odprta številna vprašanja, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Delo v nočnih izmenah so pri omenjeni mednarodni agenciji, ki deluje znotraj Svetovne zdravstvene organizacije, uvrstili v skupino 2A, kar pomeni, da je verjetno rakotvorno. V tej skupini so med drugim tudi sporni pesticid glifosat in uživanje rdečega mesa.

Obstajajo omejeni dokazi

Kot so navedli na agenciji s sedežem v Lyonu, obstajajo "omejeni dokazi", da bi nočno delo lahko povzročalo tumorje na prsih, prostati in črevesu. Vendar pa pri razvrstitvi v omenjeno skupino ne gre za oceno tveganja, so poudarili pri IARC.

Vodja oddelka za preprečevanje bolezni in ocenjevanje na Inštitutu Leibniz v Bremnu Hajo Zeeb je ob objavi ugotovitev IARC, pri katerih je sodeloval, pojasnil, da so navedbe o verjetnosti rakotvornosti nočnega dela težavne.

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Rak Zdravje Tako nočno delo vpliva na ženske

"Tega, kako velik vpliv ima nočno delo za tveganje za raka, s takšnimi ocenami ni mogoče razjasniti," je poudaril. Dodal je, da pri pregledu v IARC niso upoštevali individualnih vidikov posameznikov, ki so opravljali izmensko delo. Tako ni mogoče izključiti drugih razlogov za rakave bolezni.

Strokovnjaki so doslej sicer delili mnenje, da bi izmensko delo na splošno lahko povzročalo raka. A nove študije kažejo, da bi spremembe v celicah lahko povzročalo predvsem tisto delo, ki moti dnevno-nočni ritem.

IARC je svoje ugotovitve v strokovni reviji The Lancet Oncology objavila julija, sicer pa je prvič že leta 2007 nočno delo označila za verjetno rakotvorno. V delovni skupini IARC, ki je opravila novo študijo, je sodelovalo 27 strokovnjakov iz 16 držav. Analizirali so znanstveno literaturo in več študij.

Kot je dejal Zeeb, je šlo za precej sporno razpravo o znanstvenih podatkih o tem vprašanju. Nekatere nove študije namreč niso našle nobene povezave med nočnim delom in rakom, druge pa so predložile podatke o prepričljivih tveganjih, ki jih za raka predstavlja tovrstno delo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice