Zdravje > Življenjski stil
1720 ogledov

Rekonstrukcija obraza: Neverjetno: V življenju so mu dali drugo priložnost

twitter
Plastični kirurgi so se spet izkazali...

Pred dvema letoma si je Cameron Underwood poskušal vzeti življenje s pištolo, ki si jo je nameril v usta. Ob tem nesrečnem dogodku je izgubil nos in večino spodnje čeljusti.

Januarja tega leta, ko je dopolnil 25 let so mu zdravniki bolnišnice NYU Langone v New Yorku presadili obraz in mu tako vrnili življenje: "Zelo sem hvaležen za presaditev obraza, s tem so mi v življenju dali drugo priložnost," je na nedavni novinarski konferenci povedal Američan. 

Kot je dejal, danes nihče več ne bulji vanj, ko gre po ulici ga nihče nič več ne sprašuje: "Imam svoj nos in usta, lahko se smejem, govorim in jem trdno hrano," je dejal mladenič.

Operirali so ga 25 ur

25-urna operacija je zahtevala kar 100-člansko ekipo kirurgov, anestezistov, sester in drugega medicinskega osebja. Dr. Eduardo D. Rodriguez, ki je Američana operiral, je pozneje dejal, da je bil uspešen zaradi napredne tehnologije in Underwoodove želje, da preživi in živi naprej. "Navsezadnje je vse na pacientu, Cameron se je veliko trudil in si prizadeval za okrevanje," je pojasnil.

"Spet lahko počnem tisto, kar mi je všeč, to je gibanje v naravi, šport in druženje z družino. Upam, da se bom lahko kmalu vrnil v službo in si ustvaril družino."

V kratkem sledila operacija

Underwood je bil operiran že 18 mesecev po poskusu samomora, kar je najkrajši čas med poškodbamo in operacijo do sedaj v ZDA. Zdravnik je dodal, da pacient dobro okreva, ker od nastanka poškodbe in do operacije ni minilo veliko časa: "Cameronu ni bilo treba dolgo živeti s svojo poškodbo. Na žalost obstajajo ljudje, ki že več kot deset let živijo tako. Tako se mu ni bilo treba sooočati s hudimi psihološkimi težavami, ki pogosto vodijo v težave z depresijo, drogami in drugimi škodljivimi oblikami vedenje," je pojasnil kirurg. 

Donator Will umrl pri 23-letih

Zdravniki so Underwoodu rekonstruirali zgornjo in spodnjo čeljust, dlesni, 32 zob, nebo, spodnji del ust, spodnje veke, nos in jezik. Po navedbah BBC-ja gre za tehnološko najbolj napredno transplantacijo v ZDA do sedaj. Uporabili so tridimenzionalno natisnjeno obrazno masko donatorja, v tem primeru 23-letnega šahovskega prvaka, pisatelja in filmskega ustvarjalca Willa Fisherja.

Spregovorila mati donatorja

Fisherjeva mati  je ob tem dejala, da njen sin vedno želel pomagati drugim, zato se je tudi registriral za darovalca organov. "Moj sin je tragično umrl in hvaležna sem, da sta on in zdravnik Rodriguez Cameronu in njegovi družina dala priložnost, da uresničijo svoje sanje.Ta izkušnja mi je v teh težkih časih dala veliko moči. Dvomim, da bi preblela Willovo smrt, če ne bi bilo Camerona. Všeč mi je, da mu moj Willie pomaga, da živi boljše življenje,"  je dejala žalujoča mati. 

Tudi Camerun je hvaležen družini Fisher. Na novinarski konferenci se jim je javno zahvalil za podporo. "Vedno bom spoštoval Willijevo zapuščino, " je dejal.

Vlada je z ukrepom na račun zdravnikov v proračunu prihranila 13 milijonov evrov Presaditev Svet Prva popolna presaditev obraza
 
Komentarjev 1
  • Snežinko 14:21 04.december 2018.

    Pošteno bi bilo napisati še, zakaj si je sploh hotel vzeti življenje... namreč, najprej si je sam uničil obraz, nato pa naj mu, revežu, pomagajo drugi? Za nastalo situacijo si je mogoče čisto sam kriv - iz tega razloga pravim, ...prikaži več da bi bilo dobro vedeti, zakaj se je hotel ubiti.

Sorodne novice