Zdravje > Življenjski stil
2449 ogledov

Še ena razlika med kadilci in nekadilci

Kajenje Profimedias
Da je kajenje škodljivo in da je dejavnik tveganja za številne bolezni, je bilo dokazano z mnogimi raziskavami. Pa ste vedeli, da so kadilci dovzetnejši za nekatere okužbe, infekcije pa so pri njih dolgotrajnejše?

Eden od načinov, da se izognemo virusnim in respiratornim obolenjem je za kadilce tudi opustiutev te razvade. "Kajenje namreč vsakodnevno poškoduje obrambo dihal pred okužbami, saj slabi gibljivost drobnih migetalk na površini celic dihal, ki omogočajo odstranjevanje sluzi in delcev," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Dodajajo, da so zato dihala kadilcev bolj podvržena akutnim okužbam, infekcije so po poteku dolgotrajnejše in dodatno poslabšajo dihalno funkcijo kadilca.

cigareta Zastrašujoče Zdravje Kadilci, tako zaradi cigaret mutirajo vaše celice

Tobačni dim je strupen

Je pa seveda dejstvo, da so kadilci dovzetnejši za razne prehlade in viroze, le malenkost v primerjavi s hujšimi posledicami. Tobačni dim, ki nastaja pri izgorevanju tobaka, vsebuje vsaj 250 strupenih kemičnih snovi, približno četrtina teh snovi je rakotvornih. Kajenje tobaka je na prvem mestu med vzroki umrljivosti in obolevnosti, ki bi se jih dalo preprečiti.

Kajenje znatno poveča tveganje srčno-žilnih bolezni, možgansko-žilnih bolezni s posledično možgansko kapjo, kronične pljučne bolezni in pljučnega raka.

Kajenje Presenečeni Zdravje Kajenje: To lahko povzroči ena sama pokajena cigareta na dan

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • ode 08:24 25.oktober 2018.

    Tisti, ki kadijo, si na delovnem mestu kadarkoli sami jemljejo odmor za kajenje, ne da bi kogarkoli vprašali za dovoljenje, npr sodelavce, ki ne kadijo in morajo tisti čas opravljati tudi njihovo delo.