Zdravje > Življenjski stil
4264 ogledov

Sedem dni brez Facebooka in to se je zgodilo

Facebook Profimedias
Zanimiva raziskava z enotedensko pavzo pri uporabi socialnega omrežja.

Zaprite svoj Facebook za sedem dni. Sodeč po novi raziskavi, ki jo je vodil Morten Tromholt iz univerze v Kopenhagnu, boste po sedmih dneh odmora bolj srečnejši, bolj pozitivno naravnani in zadovoljni s svojim življenjem.

Raziskavo so naredili s pomočjo 1.095 prostovoljcev, objavili so jo v reviji Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking. Obenem so pojasnili, da prekomerno udejstvovanje na socialnih omrežjih poslabša razpoloženje uporabnikov.

Veseli, zadovoljni

“Velika večina ljudi uporablja svoj Facebook vsak dan. Le malo pa jih ve, kakšne posledice ima to nanje,” je za Italijansko tiskovno agencijo Anso pojasnil Tromholt. V eksperimentu se je del udeležencev za sedem dni odpovedal Facebooku, njihovo počutje, zadovoljstvo in razpoloženje so izmerili na začetku in koncu tega tedna. Obenem je v eksperimentu sodelovala še druga skupina, ki je lahko uporabljala naprej svoj Facebook in je služila za primerjavo.

Ugotovili so, da ima odmor od socialnega omrežja pozitiven vpliv na pozitivno razpoloženje in zadovoljstvo v življenju. Pozitivni rezultati so bili toliko večji pri tistih, ki uporabljajo Facebook zelo pogosto in pri tistih, ki uporabljajo Facebook pasivno, brez objav in komentarjev.

Komentarjev 1
  • Zoran Veličkovski 14:28 08.november 2017.

    bolj srečnejši? aha...nova slovenščina na žurnalovih straneh