Zdravje > Življenjski stil
8708 ogledov

Si je pri vstopu v stanovanje smiselno sezuti čevlje?

Ženski čevlji Profimedias
Nekateri svoje goste pričakajo s copati, drugi jih povabijo v notranjost hiše kar v čevljih. Kdo ima prav z vidika zdravja?

Ob deževnih dneh, ob blatnih in umazanih čevljih je povsem razumljivo, da gost sezuje svoje čevlje. Kaj pa, če so ti na videz čisti? Bo z njimi prinesel tudi nezaželene bakterije, ki pomenijo tudi zdravstveno tveganje?

Vsak čevelj ima v povprečju na deset tisoče bakterij na enem kvadratnem centimetru,” je v intervjuju za LiveScience povedal okoljski mikrobiolog z Univerze v Arizoni Jonathan Sexton. Pojasnjuje, da s čevlji pač pobiramo tudi bakterije, po katerih hodimo.

Pretekle raziskave so pokazale, da je na skoraj vseh čevljih prisotna fekalna bakterija Escherichia coli. Nekateri sevi so neškodljivi, nekateri pa lahko pri ljudeh povzročijo drisko, okužbe sečil ali celo meningitis.

Nekatere raziskave so na čevljih našle pogosto bakterijo Stahylococcus aureus, ki lahko povzroča okužbo kože ali krvi. Nekatere so na čevljih našle bakterijo Clostridum, ki povzroča tudi drisko. Med vsemi predmeti, ki so jih analizirali, je bilo največ te bakterije prav na podplatih zunanjih čevljev.

straniščna školjka, čiščenje, higiena, kopalnica Magazin Čiščenje: Na te stvari pogosto pozabimo, čeprav so leglo bakterij! Javno stranišče Magazin Leglo bakterij: Straniščem s to napravo se raje izognite

Za zdrave odrasle osebe količina bakterij ni škodljiva

Pa bi nas moralo to skrbeti? Da, vendar ni potrebno pretiravati. Tudi v najslabših primerih, ko so čevlji najbolj umazani, količina teh bakterij ni tako velika, da bi ogrozila zdravje zdrave odrasle osebe. “Za zdravo osebo takšne bakterije pomenijo res minimalno ali ničelno tveganje,” pravi professor Univerze v Hustonu Kevin Garey.

Poleg tega ostanejo te bakterije v večini primerov na tleh in so zato za osebe nenevarne. Strokovnjaki zato svetujejo, da se pazi v primerih, ko imamo doma otroke, ki se veliko gibajo tudi na tleh. Druga skupina oseb, pri kateri se raje sezujemo, so osebe s slabšim imunskim sistemom, ki imajo slabšo obrambo pred okužbami kot ostali ljudje.

Obenem strokovnjaki pojasnjujejo, da živimo ves čas med bakterijami, te so tudi na naših oblekah, laseh, mobilnih telefonih in tako dalje. Vsega ne moremo razkužiti, to pa bi bilo nesmiselno tudi iz zdravstvenih razlogov. Nekatere bakterije nas namreč celo ščitijo ped drugimi bakterijami, ki povzročajo bolezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.