Zdravje > Življenjski stil
8226 ogledov

Slabo ustno zdravje velik krivec za nastanek tega raka

zobozdravnik Žurnal24 main
Raziskovalci so slabo ustno zdravje opredelili kot "boleče dlesni, krvavitev iz dlesni in/ali majavi zobje.

Zdravje zob pomembno vpliva na stanje našega telesa. Prejšnje študije so tako pokazale, da so nezdrave dlesni in zobje dejavnik tveganja za številne dolgotrajne bolezni, vključno s kapjo, boleznimi srca, sladkorno boleznijo in nekaterimi oblikami raka.

Pri slednjem so še posebej na udaru naša prebavila, britanski znanstveniki so zato sklenili raziskati, kako slabo zdravje v ustih vpliva na razvoj določenih vrst raka prebavil.  

Bolnik Zaskrbljujoče Zdravje Število bolnikov z raki prebavil se povečuje

Tumorji prebavil so največja skupina rakavih bolezni, rak debelega črevesa in danke pa spadata med najpogostejše rake, zato avtor članka v znanstveni reviji  European Gastroenterology Journal Haydée Jordão iz Centra za javno zdravje na univerzi Queen's v Belfastu opozarja, da ta rak predstavlja pomemben svetovni zdravstveni problem. Ob tem se avtor sklicuje na najnovejšo globalno študijo za leto 2018, ki ocenjuje, da je približno 28 odstotkov novih primerov raka in 37 odstotkov smrti posledica raka prebavil.

Sicer število ljudi z rakom prebavil samo narašča, glavna razloga pa sta staranje prebivalstva in povečanje nekaterih okoljskih in vedenjskih dejavnikov tveganja.

Tokratna študija o povezavi med ustnim zdravjem in rakom vključuje rake požiralnika, želodca, tankega črevesa, debelega črevesa, danke, anusa, jeter, žolčnih poti in trebušne slinavke. Končni nabor podatkov so znanstveniki pridobili iz sistema "UK Biobank" (nacionalni in mednarodni zdravstveni vir podatkov, namenjenih zdravstvenim raziskavam).

Raziskava je tako zajela več kot 490.000 odraslih iz Anglije, Škotske in Walesa, starih 40 in 69 let, ki so bili v sistem prijavljeni od leta 2006 do 2010.

Analiza je v celoti vključevala podatke o 469.628 osebah, med katerimi je 4.069 bolnikov v povprečnem obdobju 6 let zbolelo za rakom prebavil. 

karies otrok Zdravje "Leto in pol stari deklici smo izpulili vse zobe"

Bolj debeli in slabše preskrbljeni

Med posamezniki, ki so se spopadali s to boleznijo, jih je 13 odstotkov poročalo o slabem ustnem zdravju. Raziskovalci so še ugotovili, da bodo tisti, ki poročajo o slabem ustnem zdravju, najverjetneje bolj debeli in živijo na slabših socialno-ekonomskih področjih.  Prav tako je manj verjetno, da bodo ti ljudje nekadilci, manj verjetno je tudi, da bodo pojedli več kot dva obroka sadja in zelenjave na dan.

Slabo ustno zdravje so v raziskavi opredelili kot "boleče dlesni, krvavitev iz dlesni in/ali majavi zobje." Pojavnost raka prebavil so spremljali prek registrov raka. Analiza ni pokazala povezave med ustnim zdravjem in celotnim tveganjem za raka prebavil, po pregledu raka določenih organov, pa so raziskovalci našli povezavo z rakom na jetrih in žolčniku.

Najpogostejši rak jeter

Najmočnejša je bila povezava s tako imenovanim hepatocelularnim karcinomom. Jetrnocelični rak (JR) ali karcinom jetrnih celic je sicer najpogostejši primarni rak jeter.

Po podatkih Združenja Evropa Colon Slovenija pri nas za rakom jeter vsako leto na novo zboli dobrih 200 ljudi. Najpogostejši jetrni tumor je hepatocelularni rak (HCC). Pogosteje se pojavlja pri moških po 50. letu.

Analiza je pokazala, da je slabo ustno zdravje povezano s 75 odstotkov večjim tveganjem za razvoj hepatocelularnega karcinoma, razlaga za to pa so bakterije. Kot je za medicalnewstoday.com povedal Jordão, ima ta organ pomembno vlogo pri izločanju bakterij iz človeškega telesa. "Bolezni, kot so ciroza, rak in hepatitis, prizadenejo jetra, poslabšajo njihovo delovanje, kar posledično povzroči, da bakterije živijo dlje in lahko povzročijo več škode. V ustih živi bakterija, imenovana Fusobacterium nucleatum, za katero pa znanstveniki še ne vedo, ali ima vlogo pri raku jeter. Nadaljnje študije, ki preučujejo mikrobiome in rak jeter, so zato upravičene, " je dodal znanstvenik. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.