Zdravje > Življenjski stil
12002 ogledov

Smrtonosnejša je od debelosti

Starejši voznik Profimedias
Kar 17 odstotkov starejših vidi prijatelje, družino in sosede manj kot enkrat na teden, medtem ko vsak deseti svoje najbližje vidi manj kot enkrat na mesec.

Osamljenost je smrtonosnejša od debelosti, je pokazala raziskava Univerze Brigham Young v ameriški zvezni državi Utah. Odkrili so, da imajo osamljeni ljudje v primerjavi s posamezniki z razvitim družbenim omrežjem za 50 odstotkov več možnosti, da prezgodaj umrejo.

Za primerjavo, debelost povečuje možnost za smrt pred dopolnjenim sedemdesetim letom starosti za 30 odstotkov. V raziskavi so analizirali 218 že opravljenih študij, ki so vključevale skoraj štiri milijone ljudi.

Uporabljena kot kazen

"Socialno povezovanje z drugimi je temeljna človeška potreba — ključnega pomena za dobro počutje in preživetje. Skrajni primeri kažejo dojenčke, dane v skrbništvo, ki nimajo človeškega stika, ki se ne razvijajo in pogosto umrejo. Socialna izključenost oziroma osamitev je bila pogosto uporabljena kot kazen", je za britanski Telegraph dejala psihologija in glavna avtorica raziskave Julianne Holt-Lunstad.

Za mnoge je delovno mesto glavni vir druženja. Psihologija ob tem izpostavlja, da je za to pomembno, da se posamezniki dobro socialno in finančni pripravijo na upokojitev.

Po podatkih iniciative Campaign To End Loneliness (Kampanje za konec osamljenosti) 17 odstotkov starejših vidi prijatelje, družino in sosede manj kot enkrat na teden, medtem ko vsak deseti svoje najbližje vidi manj kot enkrat na mesec.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:02 30.september 2017.

    Smrtonosnejša je od debelosti...........verjamem ,da bo najlepši ,najboljši,najuspešnejši, naj,naj,...............kandidat uporabil OSAMLJENOST ,kot faktor na svojih predvolilnih shodih in soočenjih .

Sorodne novice