Zdravje > Življenjski stil
807 ogledov

So debeli ljudje res srečnejši?

Debeli ljudje
Pogosto slišimo, da so debeli ljudje, veseli ljudje. Pa to res drži?

Prekomerna telesna teža je povezana s številnimi zdravstvenimi tveganji, vključno s sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi in večjo verjetnost za srčno kap. Nova študija pa je ugotovila, da imajo debeli ljudje srečnejša življenja.

Raziskavo, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Journal of Epidemiology, je opravila ekipa znanstvenikov z Univerze v Bristolu, ki sta jo vodila Louise Millard in George Davey Smith. V njej so preučevali genski zapis okoli pol milijona moških in žensk, starih od 37 do 73 let.  

Mirnejše stanje duha

Med drugim so potrdili povezave med indeksom telesne mase (ITM) in zdravjem, ki so že znane. Med drugim, da imajo ljudje z višjim ITM večjo verjetnost, imajo povišan krvni tlak, trpijo zaradi sladkorne bolezni in da prej vstopijo v puberteto. Ugotovili pa so tudi, da imajo ljudje s prekomerno telesno težo v večji meri mirnejše stanje duha, je poročal Independent.

"Odkrili pa smo tudi nekaj potencialnih vzročnih povezav, ki so bila prej neznana. Na primer, udeleženci z genetsko nagnjenostjo k višjemu ITM sebe manj verjetno zaznavajo kot nervozno osebo ali pa se imajo za napete ali zategnjene," so zapisali v raziskavi.  

Prekomerno težka ženska teče Znanost Zdravje Začimba, s katero bi preprečili epidemijo debelosti
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice