Zdravje > Življenjski stil
2468 ogledov

Študija odkrila psihološki učinek napitka

ženska kava sreča
1/2
Super moč kave: vpliva na misli in vedenje.

Eden najbolj priljubljenih napitkov na svetu ima psihološki učinek. Dovolj je le spomin na kavo, da postanemo bolj budni in pozorni. To je rezultat nove študije, ki jo je izvedla Univerza v Torontu in je bila objavljena v znanstveni reviji Consciousness and Cognition.

Misel nanjo ima sprožilni učinek ...

Strokovnjaki so v študiji odkrili sprožilni učinek, zaradi česar lahko že samo izpostavljenost nekaterim signalom o kavi, čeprav rahlim, vpliva na misli in vedenje. S pomočjo štirih ločenih študij in kombinacijo udeležencev iz zahodnih in vzhodnih kultur, so primerjali učinke misli na kavo in čaj.

Udeleženci, ki so bili izpostavljeni dražljajem, ki so bili povezani s kavo, so čas zaznali kot krajši, začeli pa so razmišljati bolj skoncentrirano in natančno. Učinek pa ni bil tako močan med udeleženci, ki so odrasli v vzhodnih kulturah. To je po mnenju znanstvenikov zato, ker je v teh kulturah uporaba kave manjša.

Znanstveniki so napovedali, da bo naslednji korak v tej raziskavi povezan s psihološkimi učinki, ki jih imajo ljudje ob drugih proizvodih povezanih z druženjem, kot so energetski napitki ali rdeče vino.

Kava | Avtor: Profimedias Profimedias

Koliko kave je v resnici preveč?

Ker je kava tako priljubljena, o njej lahko večkrat beremo v raziskavah, zanjo dajejo priporočila celo na pomembnih institucijah. Tako so pred kratkim denimo strokovnjaki s Food and Drug Administration (FDA - Uprava za prehrano in zdravila) objavili, da na zdravje odraslega človeka s štirimi ali petmi skodelicami kave na dan, ne bo negativnih učinkov. Pojasnili so, da je preveč kave tedaj, ko trpimo zaradi nespečnosti, tresavice, anksioznosti, glavobolov ali tahikardije oziroma hitrejšega srčnega utripa. Več v spodnjem prispevku.

Kava Zdravje Koliko kave je v resnici preveč?

Ker je kava ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu, se je skupina raziskovalcev z Univerze Southampton pred časom lotila obširne raziskave, v kateri so primerjali 17 predhodnih kliničnih študij. Najbolje je popiti tri ali štiri skodelice kave na dan, vendar to ne velja za nosečnice, ugotavlja študija, objavljena v strokovnem časopisu BMJ (British Medical Journal).

Največje zmanjšanje relativnega tveganja za prezgodnjo smrt zaradi bolezni srca, so raziskovalci opazili pri ljudeh, ki popijejo tri skodelice kave na dan.

Prava kava utegne organizmu pomagati še v boju proti raku.Kava je najbolj v pomoč organizmu v primeru raka na jetrih, povezana pa je tudi z manjšim tveganjem za raka na prostati, dojke in kožnim rakom.  Pri posameznikih, ki redno uživajo kavo, je manj sladkornih bolezni. Pomembno pa je, da prava kava pospešuje presnovo v mirovanju, kar lahko dodatno okrepi njeno vlogo v preprečevanju diabetesa oziroma zniževanju krvnega sladkorja. Kava pomaga tudi pri žolčnih kamnih in še in še. Več lahko preberete v spodnjem prispevku.

kava Škoda ali korist? Zdravje Velika primerjalna raziskava: To nam o pitju kave sporočajo britanski strokovnjaki

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.