Zdravje > Življenjski stil
1830 ogledov

WHO: "Uničujemo kliše Rusije." Kje je Slovenija?

Profimedia
Nemci po tej navadi že prehiteli Ruse.

Rusija je v zadnjih letih naredila ogromen napredek v boju proti uživanju alkohola, saj je glede na novo študijo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) od leta 2003 do 2016 uživanje alkohola padlo za 43 odstotkov. Rusi so leta 2016 tako na primer spili manj alkohola kot Nemci, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

WHO je tako sporočil, da se je ob manjši količini užitega alkohola med letoma 2003 in 2016, v tej državi opazno povečala pričakovana življenjska doba. Ta sedaj znaša 68 let za moške in 78 za ženske.

"Uničujemo kliše Rusije," je dejala strokovnjakinja WHO Carina Ferreira-Borges in s tem namignila na tradicionalno visoko raven uživanja alkohola v primerjavi z drugimi državami.

Sprejeli številne ukrepe

Rusi so leta 2016 zaužili 11,7 litra alkohola na osebo, medtem ko je povprečen Nemec zaužil 13,4 litra alkohola. Številke predstavljajo čisti alkohol. Pol litra piva ima na primer skoraj 20 gramov alkohola.

Po oceni strokovnjakinje je to posledica različnih političnih ukrepov. Rusija je namreč uvedla minimalno ceno alkohola, višje davke in prepovedala prodajo alkohola ponoči.

Čeprav stopnja uživanja alkohola v Rusiji ostaja med najvišjimi na svetu, lahko država sedaj služi kot vzor za druge s podobnimi težavami, je dodala Ferreira-Borgersova.

Po oceni strokovnjakinje je to posledica različnih političnih ukrepov. Rusija je namreč uvedla minimalno ceno alkohola, višje davke in prepovedala prodajo alkohola ponoči.

Čeprav stopnja uživanja alkohola v Rusiji ostaja med najvišjimi na svetu, lahko država sedaj služi kot vzor za druge s podobnimi težavami, je dodala Ferreira-Borgersova.

Kaj pa Slovenija?

Po zadnjih ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je znašala poraba alkohola v svetu v letu 2016 v povprečju 6,4 litrov čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, najvišjo porabo alkohola z 9,8 litri čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let, ima še vedno Evropska regija Svetovne zdravstvene organizacije, kamor se uvršča tudi Slovenija, navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ).

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Nad evropskim povprečjem Zdravje Bolezni zaradi alkohola: Slovenske občine, kjer imajo zaradi tega največ težav

 | Avtor: Nijz Nijz
Sicer ima Slovenija že desetletja višja povprečja registrirane porabe alkohola v primerjavi z mednarodnimi povprečji. Po izračunih NIJZ je bila poraba čistega alkohola v Sloveniji v letu 2016 povprečno 10,5 l na prebivalca, upoštevajoč samo starejše od 15 let. V primerjavi z letom 2015 se je znižala za 1 liter na prebivalca, starejšega od 15 let.

 | Avtor: WHO WHO

Tudi po podatkih svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se prebivalci Slovenije uvrščamo v sam vrh porabe čistega alkohola na osebo. V prvi jakostni skupini držav, ki na osebo spijejo več kot 12 litrov in pol čistega alkohola letno, so Irska, Francija, Nemčija, Litva, Latvija, Češka, Romunija, Moldavija, Bolgarija in edina neevropska predstavnica Nigerija. Absolutna svetovna 'zmagovalka' je sicer Litva, kjer je letna poraba čistega alkohola kar 15 litrov na leto.

rdeče vino, čokolada Pretresljivi podatki Zdravje To je regija, kjer najbolj pretiravajo pri alkoholu

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Pepe007 10:51 02.oktober 2019.

    Ta članek pa je bil verjetno sestavljen s copy - paste nekih starih člankov. Na novo je težko napisati tako nerazumljivo skropucalo. Vseeno pa sem razumel, da zaostajamo za razvitejšimi kot so Irska, Francija Nemčija. Imamo kak plan, kako jih dohitimo?

  • Lion007 10:46 02.oktober 2019.

    Po oceni strokovnjakinje je to posledica različnih političnih ukrepov. Rusija je namreč uvedla minimalno ceno alkohola, višje davke in prepovedala prodajo alkohola ponoči. Čeprav stopnja uživanja alkohola v Rusiji ostaja med najvišjimi na svetu, lahko država sedaj služi kot vzor ...prikaži večor za druge s podobnimi težavami, je dodala Ferreira-Borgersova. Novinarji, preberite za sabo, ker cele odstavke večkrat pišete.