Zdravje > Življenjski stil
13006 ogledov

Testirali barve za lase in naleteli na absurdne trditve

V Evropi si lase barva približno 60 odstotkov žensk in 5 odstotkov moških. Potrošniške organizacije testirale rjave barve za lase. Alergijski test je obvezen, opozarjajo.

Potrošniške organizacije so se lotile še testiranja rjavih barv za lase, med katerimi jih 11 najdemo tudi na slovenskih policah. Na Zvezi potrošnikov dodajajo, da so te barve pravi koktajl kemikalij, kar lahko povzroči alergijske reakcije. "Dobra novica je, da so po učinkovitosti nekatere naravne resna konkurenca `konvencionalnim´ barvam za lase, a nevarnost alergijskih reakcij ostaja," so pokazali razultati testov. 

Preizkušene na več kot 180 glavah!

Konvencionalne´ barve za lase so pirmerjali z bolj ali manj naravnimi in ugotovili, da med njimi ni večje razlike. Več o testu in rezultatih si lahko preberete tukaj!

Alergijski test je obvezen

Urša Šmid iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da so najpogostejši neželen stranski učinek barvanja las kontaktne alergije, zato svetuje, da pred uporabo obvezno naredite alergijski test in da pri samem barvanju natančno upoštevate navodila za uporabo, barve pa ne uporabljate za `druge namene, denimo za barvanje trepalnic ali brade.

Te snovi so nepotrebne

Sicer večina preizkušenih barv vsebuje tudi endokrine motilce.Podatek o tem, ali določena barva vsebuje to kemikalijo, lahko potrošnik poišče na seznamu sestavin oziroma INCI seznamu. "Da so te snovi v barvah nepotrebne, dokazuje dejstvo, da nobena izmed preizkušenih naravnih barv ne vsebuje kemikalij EDC, rezultati barvanja pa so ravno tako dobri," opozarja Šmidova.

Kaj pa kana?

Predstavnica ZPS ob tem opozarja, da  naravne barve, kot je kana, ne zagotavljajo, da ne boste imeli alergijske reakcije. "Barva iz kane vsebuje snov lavson, ki spada med močne dražilce. Koncentracija te snovi v kani je približno en odstotek, zato je kana ocenjena kot varna za uporabo. Rastlinske barve vsebujejo tudi druge snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo pri ljudeh, ki so preobčutljivi na cvetni prah ali trave," dodaja Urša Šmid.

Amonijak ima pomembno vlogo

Alkalne snovi, največkrat je to amonijak, poskrbijo, da las nabrekne in sprejme barvno molekulo. Amonijak pri postopku barvanja sodeluje tudi kot katalizator, ki poskrbi, da je barvanje hitrejše in učinkovitejše. "Če barva ne vsebuje amonijaka, potem vsebuje neko drugo alkalno kemikalijo. Barve, ki ne vsebujejo amonijaka, imajo le eno prednost: ne smrdijo tako kot konkurentke z amonijakom. Glede na to, da amonijak spada med bolj raziskane kemikalije glede stranskih učinkov, niti ni tako slaba izbira, če vas vonj ne moti preveč," pojasnjujejo na ZPS 

Absurdne trditve kot brez glutena in vegansko? 

Na ZPS ugotavljajo, da so vse barve na testu bile označene pravilno, kar pomeni informacije in opozorila, ki jih zahteva zakonodaja. Vendar so bili vsi ti obvezni napisi na stranskih ploskvah embalaže (zapisane z malimi črkami) ali v priloženih informacijah, medtem ko so na sprednji strani embalaže izpostavljeni napisi kot so `briljantna barva´, `profesionalni učinek´, `brez amonijaka´ ali `dermatološko preizkušeno´. "Te navedbe spadajo v železni repertoar pretiravanja proizvajalcev kozmetičnih izdelkov in hkrati ne zagotavljajo ničesar, kar bi bilo za barvanje las res pomembno. Tokrat smo naleteli tudi na prav absurdne trditve, kot sta `brez glutena´ in `vegansko´," je kritična Urša Šmid iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Tunina Zdravje ZPS test: V nobeni od "tuninih" paštet ni več kot 50 odstotkov tune ZPS Zdravje Test detergentov za pomivanje posode: Na testu zmagal najcenejši izdelek
Komentarjev 1
  • nives2 10:32 11.september 2022.

    Amonijak se nahaja v urinu. Zato smrdi. Največ se uporablja za barvanje lesa in zaradi strupenega vonja drazi sluznice ušes, oči, nosu. Nastanejo lahko gljivice in srbenje. Ajde. Bolj naj se raziskovalni novinarji posvetijo kemiji in temu, kaj nadomesca urin ...prikaži več v barvah. Katere neinvazivne kisline?