Zdravje > Življenjski stil
3518 ogledov

Novo: To so ljudje s tretjino manj verjetnosti, da jim zataji srce

Profimedia
Zdravniki bi morali veliko delati tudi na pozitivnem razmišljanju njihovih pacientov.

V najnovejši študiji so znanstveniki združili rezultate 15 izvedenih in med seboj primerljivih znanstvenih raziskav (metaanaliza) o optimizmu in zdravju. Na osnovi analize podatkov skoraj 230 tisoč ljudi so ugotovili, da optimizem krepi zdravje in še več, pozitivno razmišljanje o prihodnosti je povezano s kar 35 odstotkov manjšim tveganjem za bolezni srca.

srčni napad, bolečina Video: Rešite si življenje! Zdravje Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

Poleg tega so med anketiranci, ki so se opredelili za optimiste, ugotovili za 14 odstotkov verjetnosti za predčasno smrt zaradi drugih vzrokov, kot so rak, demenca, diabetes in možganska kap.

Zdravstveno stanje udeležencev raziskave iz različnih delov sveta so spremljali 14 let, raven njihovega optimizma je bila ocenjena s pomočjo psiholoških lestvic, hkrati pa je bilo ocenjeno tudi njihovo splošno zdravje, piše v raziskavi, objavljeni v reviji JAMA. 

"Naša študija je bila prva metaanaliza, ki je po našem vedenju ocenila povezavo med optimizmom in kliničnimi rezultati " je pojasnil Alan Rozanski, profesor in kardiolog v Bolnišnici Mount Sinai St. Luke v New Yorku.  

Professor Rozanski je pojasnil, da optimizem naredi človeka, ki bo sledil zdravemu življenjskemu slogu, kar pomeni, da redno telovadi, zdravo je in ne kadi. "Optimizem je že dolgo razglašen kot najboljši "atribut" za življenje," je dejal.

Spodbujanje optimizma

Raziskovalci menijo, da bi njihovi izsledki lahko privedli do uvedbe intenzivnejše kognitivne vedenjske terapije , ki bi pomagala bolnikom, ki trpijo zaradi depresije. Po njihovem bi morali zdravniki poleg zdrave prehrane in redne vadbe spodbujati in veliko delati na pozitivnnem razmišljanju svojih pacientov. Profesor Rozanski je ob tem dejal, da so potrebne nadaljnje raziskave, da se "bolje opredelijo bio-vedenjski mehanizmi, na katerih temelji ta povezava, in oceni potencialne koristi intervencij, ki bi temeljile na spodbujanju optimizma ali zmanjšanju pesimizma“.

Če so dosedanje študije izpostavljale predvse dejavnike tveganja za bolezni in prezgodnjo smrt, o pozitivnih psihosocialnih dejavnikih, ki lahko spodbujajo zdravo staranje, še vedno vemo premalo, dodajajo raziskovalci. 

Sicer velja, da zaupanje, dobra volja, veselo pričakovanje, radost in navdušenje ugodno vplivajo na obrambo organizma pred škodljivimi dejavniki, ki ogrožajo zdravje. Kdor zaupa v ljudi in sam vase ter je zadovoljen s svojim socialnim položajem, s svojim pozitivnim razpoloženjem spodbuja imunski sistem in varuje svoje zdravje.

dezurni@zurnal24.si


 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice