Zdravje > Življenjski stil
3008 ogledov

Tudi to je epidemija, še posebej v Sloveniji

1/5
Profimedia
Še vedno v svetovnem vrhu, zaradi virusa še slabše. "Pitje alkohola poveča dovzetnost za okužbo z virusi in bakterijami, hkrati pa povečuje možnost zapletov, ko se okužba že pojavi. Zaradi tega je v trenutnem obdobju še posebej pomembno, da se pitju alkohola popolnoma izogibamo," opozarja stroka.

Slovenska karitas je 17. februarja, na pepelnično sredo, ko se v Katoliški cerkvi začne 40-dnevni post pred veliko nočjo, začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Akcija poteka že šestnajstič, tokrat pod nosilnim geslom ’Moja poteza’.

Namen akcije, ki traja do 3. 4. 2021, je izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah.

Lani je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, umrlo 27 ljudi

Neodgovorno in prekomerno uživanje alkohola je še vedno ena od največjih problematik slovenskega javnega zdravja. Podatki kažejo, da v Sloveniji zaradi razlogov, povezanih s pitjem alkohola, vsak dan umreta vsaj dve osebi, na letni ravni pa 90. 

Za zdravstvene stroške, povezane z neodgovornim pitjem alkohola po oceni direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjana Sušlja  v naši državi letno namenimo preko 220 milijonov evrov, oziroma pol ostotka BDP-ja. 

Stroški zdravljenja odvisnosti od alkohola so bil  v letu 2020 sicer nekoliko manjši kot leto prej, a je razlog za to verjetno slabša dostopnost pomoči zaradi epidemije novega koronavirusa in manj iskanja pomoči zaradi istega razloga, je še povedal direktor ZZZS.

V povprečju naj bi Slovenec/Slovenka star nad 15 let ali več, v letu 2019 spil 91 L piva in 48 L vina in 3 L žgane pijače. Skupno je registrirana poraba čistega alkohola na prebivalca znašala skoraj 11 litrov, kar je en liter več kot leto prej, predvsem na račun več popitega vina (za 10 litrov), navajajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V neslavnem svetovnem vrhu

Poleg registrirane porabe alkohola predstavlja za Slovenijo veliko težavo tudi obsežna neregistrirana poraba alkohola iz domače proizvodnje, ki po ocenah še za tretjino poviša številko porabe, kar nas uvršča v sam svetovni in evropski vrh. Na neslavnem prvem mestu smo tudi po umrljivosti prebivalcev zaradi alkohola, saj vsak dan v Sloveniji, izključno zaradi razlogov povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj dve osebi, vsak dan imamov zato v povprečju 10 novih hospitalizacij. 

Z epidemijo so se dejavniki za tveganje odvisnosti od alkohola še povečali. To je za marsikoga čas negotovosti in čas, ko se zavemo, da vsega ne zmoremo nadzorovati, kar lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. V takih trenutkih iščemo načine, kako bi se lahko tega počutja znebili, marsikdo pa pomisli na ali tudi poseže po alkoholu v upanju, da bodo ti občutki izginili. Vendar alkohol ni rešitev, saj kot že omenjeno zmanjšuje odpornost, razdira odnose in osebno stisko še poveča, je opozorila Karmen Henigsman z NIJZ-ja. 

Prometna nesreča NI ŠTAJERSKA Avto V tej slovenski regiji največ nesreč zaradi alkohola

Strokovnjakinja predlaga, da se namesto posedanja in predajanja alkoholni omami, opremimo s ključnimi informacijami o trenutni situaciji, skrbimo za zdrav življenjski slog in z njim poskrbimo za svoje zdravje. "Naučimo se kakšne nove stvari, obudimo kakšen hobi iz preteklosti, spoznajmo tehnike dihanja ali se naučimo različnih tehnik sproščanja. O svoji stiski se pogovarjajmo z ljudmi, ki so nam blizu, splet in telefoni nam omogočajo, da še vedno ohranjamo socialne stike." 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Če je vendarle prehudo in še vedno ne vemo, kako naprej, so na voljo na spletni strani www.sopa.si, pokličemo lahko tudi  brezplačno telefonsko številko za psihološko podporo ob epidemiji: 080 51 00.

Varnega pitja alkohola ni, saj novejše raziskave kažejo, da z vsakim popitim kozarcem alkoholnih pijač, tvegamo škodljive posledice, zato svetujemo 0 ali čim manj alkohola, je še pojasnila Henigsmanova. 

Sicer pitje alkohola vpliva na pojav več kot 200 bolezenskih stanj, tudi zaradi neposrednega vpliva na imunski sistem. "Pitje alkohola poveča dovzetnost za okužbo z virusi in bakterijami, hkrati pa povečuje možnost zapletov, ko se okužba že pojavi. Zaradi tega je v trenutnem obdobju še posebej pomembno, da se pitju alkohola popolnoma izogibamo," je dodala. 

Julija letos se zaključuje štiriletni projekt Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola (SOPA), s katerim so neposredno nagovorili 50.000 ljudi, v procesu opuščanja čezmernega pitja preko 4000 ljudi, s pomočjo sodelavcev projekta pa je prekomerno pitje uspešno opustilo skoraj 1000 ljudi.

Komentarjev 3
  • JZekspert 22:51 21.februar 2021.

    Kratek uvod: javno zdravje v Sloveniji vodijo prodane duše. Ko Sušelj ZZZS izjavi, da so stroški pitja alk. 200 mio. Eur, koliko jih pa nameni za preventivo? Ga bo kdo vprašal? Zelo malo. Zakaj se prodaja alkohol mladoletnim, zakaj je ...prikaži več celotna stavba piv. Union ena velika reklama, zakaj je TIRS od nekdaj podkupljen? Sprenevedanje! V Sloveniji sploh še ni bilo prave javno-izobraževalne kampanje - ne proti kajenju, ne proti sladkim pijačam, ne proti alkoholu! Najhujši so čiki, 10 mrtvih vsak dan!

  • Avatar Miro Per
    Miro Per 19:56 21.februar 2021.

    Pa še vsa razkužila proti covidu so na bazi alkohola !!!!

  • miho 10:07 21.februar 2021.

    Pa toliko kot je bilo prebrati, da alkohol ubija viruse, zdaj pa povečuje dovzetnost za okužbe? Sorry, kdo je zdaj tukaj nor?

Sorodne novice