Zdravje > Življenjski stil
3178 ogledov

Zahtevajo poenotenje cen vseh tobačnih in povezanih izdelkov pa tudi višanje trošarin

cigarete, kajenje Žurnal24 main
Nova tobačna zakonodaja ne učinkuje, kot bi morala. Zahteve po višjih cenah tobačnih izdelkov. "Rešitev bi bila poenotenje cen vseh tobačnih in povezanih izdelkov v Sloveniji, ob vzporednem ukrepu rednega višanja trošarin, " je dodala Nina Rogelj.

Predstavniki Koalicije NVO za preprečevanje zasvojenosti predstavili Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o
trošarinah, ki so naslovili na Ministrstvo za finance RS.

kajenje Škodljivo Zdravje Kajenje: Vdihavajo prek 7 tisoč kemičnih strupenih, rakotvornih in dražilnih sestavin
 

"Ključni ukrep za zmanjšanje rabe tobaka med prebivalstvom, ki je dokazano najcenejši in hkrati najučinkovitejši ukrep, je višja obdavčitev oziroma zvišanje cen tobačnih izdelkov, "  je bilo glavno sporočilo na novinarski konferenci pred jutrišnjim dnevom brez tobaka. 

Ukrep, ki bi učinkoval predvsem pri mladih

Kot so pojasnili,  je predlagani ukrep edini zmed ukrepov, ki ga nova, sicer dobra in celostna tobačna zakonodaja ne zajema, saj se nanaša na Zakon o trošarinah. Cene tobačnih izdelkov so po mnenju NVO še vedno prenizke, zato zakon ne učinkuje, kot bi moral, višanje cen in s tem zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov pa po njihovem najbolj učinkuje pri mladih. Ob tem navajajo podatek, da kadi kar četrtina 15-letnikov: 

"Zaradi hitrega učinka na nekatere ključne skupine prebivalstva lahko ta ukrep veliko pripomore tudi k zmanjševanju neenakosti v zdravju. V obdobju gospodarske rasti se morajo državne inštitucije še posebej zavedati, da morajo za učinkovito tobačno kontrolo davki prehitevati splošne ravni cen in prihodkov. Opažamo, da je v zadnjih letih k višanju cen tobačnih izdelkov v Sloveniji največ pripomogla tobačna industrija sama, ki je »bolje ocenila« situacijo in rast prihodkov izkoristila sebi v prid, kar pomeni, da država od teh dražitev ni imela ničesar, očitno pa tudi državljani ne," je vzroke za predlagano spremembno zakona pojasnil Miha Lovše iz Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.

Stroka podpira predlagan ukrep

"Dokazov o škodljivosti kajenja za zdravje srca in ožilja je res veliko. O tem ni nobenega dvoma. Podpiramo vse ideje in ukrepe, ki imajo za končni cilj družbo brez kajenja. Največ kar lahko človek izgubi je zdravje. Preveč je dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje. Ne uničujmo si ga sami. Izguba zdravja je najvišji strošek za vsakega kadilca," je dejal  Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, kjer se strinjajo z predlagano spremembno zakona.

Kajenje v nosečnosti Zdravje Kajenje vpliva na jetra nerojenih otrok

Cene cigaret in tobaka za zvijanje naj bodo enake

Vendar zvišanje trošarin, ki prinašajo višje cene cigaret, ne bo dovolj, so še poudarili na novinarski konferenci in opozorili na cenejši  tobak, ki ga uporablja vedno več kadilcev:

"Tako vedno več mladih uporablja tobak za zvijanje in elektronske cigarete, ki so cenovno bolj ugodne, obenem pa puščajo enake posledice na zdravju uporabnikov. Rešitev bi bila poenotenje cen vseh tobačnih in povezanih izdelkov v Sloveniji, ob vzporednem ukrepu rednega višanja trošarin, " je dodala Nina Rogelj iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Komentarjev 10
  • tine43 16:29 02.februar 2018.

    še tisto malo veselja za reveže bodo podražili,potem pa še alko

  • Jose Bulgaras 07:24 01.februar 2018.

    ni problema, nehaš kadit pa jim daš udarec nazaj haha

  • Tupamaros 11:32 31.januar 2018.

    Bolano. Prohibicija je gorivo šverca. Švercerji in dilerji si že manejo roke.