Zdravje > Življenjski stil
1942 ogledov

Zaradi te motnje so ti delavci nezadovoljni in razdražljivi

Profimedia
Britanski raziskovalci so podrobneje analizirali podatke iz sedmih predhodno objavljenih študij na temo dela in duševnega zdravja, v katerih je sodelovalo 28.438 ljudi.

Človeško telo deluje po naravnem ritmu oziroma notranji uri, zaradi katere ponoči spimo in smo čez dan aktivni. Rušenje te ure ima obsežne vplive na telo, saj spremeni različne parametre, od hormonskega ravnotežja in telesne temperature do fizičnih sposobnosti, razpoloženja in delovanja možganov.

V najnovejši raziskavi so britanski raziskovalci podrobneje analizirali podatke iz sedmih predhodno objavljenih študij na temo dela in duševnega zdravje, v katerih je sodelovalo 28.438 ljudi.

Ugotovili so, da so imeli delavci, ki delajo v izmenah, za 28 odstotkov večjo verjetnost, da bodo imeli težave z duševnim zdravjem od delavcev z običajnim delovnim časom. Običajno je delovni čas razporejen enakomerno, praviloma na pet dni tedensko po osem ur dnevno. 

"Vemo, da izmensko delo spreminja naš cirkadiani ritem, torej normalen biološki cikel spanja in budnosti," je povedala vodja raziskave in znanstvenica na Univerzi v Exeterju Luciana Torquati.  "Zaradi te motnje so ljudje nezadovoljni in razdražljivi, kar lahko vodi v socialno izolacijo, saj se njihov delovni čas ne ujema z družino in prijatelji," je dodala. 

Študija je natančneje pokazala, da je verjetnost za razvoj depresije med delavci, ki delajo z deljenim delovnim časom ali delavci ponoči, 33 odstotkov večja od tistih, ki delajo na primer od devetih do petih popoldne, piše v Ameriški reviji za javno zdravje ( American Journal of Public Health).

Ženske še posebej občutljive

Ženske so še posebej občutljive, povzema Reuters - tiste, ki morajo delati ponoči, imajo po podatkih raziskave za 78 odstotkov večjo verjetnost, da bodo imele težave zaradi duševnega zdravja.

nočna mora sanje spanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Rezultati kažejo, da bi se morali delavci in delodajalci zavedati potencialnih posledic izmenskega dela, ko gre za duševno zdravje njihovih zaposlenih, je dodala raziskovalka. "Vaši možgani so programirani, da spijo ponoči (odsotnost svetlobe), da si povrnejo vse podatke, ki jih je obdelal podnevi," je pojasnila. "Nasprotno, dnevna svetloba sporoča vašim možganom, da je čas, da so budni in obdelujejo informacije. Z izmenskim delom, predvsem pa nočnim, ta cikel obrnete na glavo. Takšna motnja funkcij lahko povzroči razdražljivost, živčnost, depresivno razpoloženje in navsezadnje duševne motnje."  Znanstvenica je še dodala, da je nočno delo lahko samo en vidik slabega duševnega zdravja, zato bi morali ljudje, ki trpijo za simptomi depresije ali drugih motenj razpoloženja, nujno poiskati pomoč.

Delavci ponoči Opozorila Zdravje Zato izmensko delo ogroža naše srce

WHO in nočno delo

Po mnenju svetovne zdravstvene organizacije WHO, je nočno delo eden od možnih vzrokov za raka. Delo v nočnih izmenah so pri mednarodni agenciji, ki deluje znotraj Svetovne zdravstvene organizacije ( WHO) nedavno nazaj uvrstili v skupino 2A. kar pomeni, da je verjetno rakotvorno. V tej skupini so med drugim tudi sporni pesticid glifosat in uživanje rdečega mesa.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.