Zdravje > Življenjski stil
3753 ogledov

Zato je bolje imeti manj tesnih prijateljev

Najstniki, ki so bili v srednji šoli zelo priljubljeni, so imeli kasneje višjo stopnjo anksioznosti.

Če imate veliko prijateljev oziroma ste priljubljeni, še ne pomeni, da boste tudi srečnejši. Nova raziskava Univerze v Virginii, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Child Development, namreč kaže, da je eden izmed indikatorjev za srečo in uspeh mladostnikov, ko ti odrastejo, manjše število tesnih prijateljev v najstniških letih.

V raziskavi je sodelovalo 160 najstnikov, ki so bili na začetku študije stari 15 na koncu pa 25 let. Vsako leto so najstniki odgovarjali na vprašanja o svojih prijateljstvih in se z ekipo raziskovalcev pogovarjali o tesnobah, socialnih problemih, samopodobi in depresiji.

Kot tesno prijateljstvo so raziskovalci opredeli podporo z izkazovanjem navezanosti, zaradi katere je takšen odnos bolj intimen od drugih. Da bi ugotovili kakovost prijateljskih vezi, pa so raziskovalci govorili z najboljšim prijateljem oziroma prijateljico vsakega sodelujočega, ko je imel ta 15 let. Poleg tega jih je zanimalo tudi, kako priljubljeni so sodelujoči v raziskavi, pri čemer jih je zanimalo število ljudi, s katerimi ti radi preživljajo čas in tudi mnenje njihovih vrstnikov o njih.

Raziskovalci verjamejo, da je razvijanje tesnih prijateljskih vezi pomembno, saj najstnikom pomaga, da imajo boljše mnenje o sebi, saj gre za obdobje življenja, ko mladostniki oblikujejo identiteto. Ta prijateljstva dajo posameznikom občutek podpore in priložnost, da tudi oni podpirajo druge.

Ugotovili so, da so imeli deset let kasneje mladi, ki so več časa namenili krepitvi tesnih prijateljskih vezi, ko so bili stari 15 let, manj socialne anksioznosti, večjo samozavest in manj simptomov, značilnih za depresijo. Na drugi strani pa so imeli najstniki, ki so bili v srednji šoli zelo priljubljeni, deset let kasneje višjo stopnjo anksioznosti, je poročal Medical Daily. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.