Zdravje > Življenjski stil
7437 ogledov

Ženske, ki delajo nad 45 ur, močno tvegajo

služba, računalnik Žurnal24 main
Raziskovalce so ugotovite presenetile.

Ženske, ki poleg svojega rednega dela opravljajo še nadure, torej delajo preveč, imajo povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. 

Novo Zdravje Začimba, ki vpliva na razvoj diabetesa pri odraslih

Študija,  objavljena v britanski medicinski reviji British Medical Journal (MBJ) navaja, da so raziskovalci za namen prreučevanja tveganja za diabetes pregledali zdravstvene kartoteke sedem tisoč moških in žensk starih od 35 do 74 let, ki so na teden opravili različno število delovnih ur.

Ugotovili so, da je eden izmed desetih ljudi v študiji razvil diabetes, še posebej so bili na udaru starejši in debelejši moški. Čeprav so ženske na splošno manj verjetno zbolele za diabetesom kot moški, je raziskovalce presenetilo dejstvo o izpostavljenosti bolezni med tistimi, ki so delale več kot 45 ur na teden.

Spanje daljinec Zdravje Vzrok za zaspanost tudi diabetes

Družina in gospodinjstvo

Med temi delovnimi ženskami so ugotovili za 62 odstotkov več diabetesa v primerjavi s tistimi, ki delale v povprečju osem ur na dan. Še posebej presenetljivo je to, da se je tveganje za diabetes pri moških, ki pogosto delajo nadure, dejansko zmanjšalo, še piše v študiji. "Razlika v plačanih in neplačanih urah za moške in ženske je najverjetnejši odgovor na to,"  je za ABC News dejala vodilna raziskovalka v študiji Dr. Mahée Gilbert-Ouimet.  "Ženske običajno opravijo še dvakrat toliko neplačanega dela, kot so gospodinjska opravila in druge družinske obveznosti. Vse to lahko prispeva k povečanju stresnih hormonov, ki vplivajo na nadzor krvnega sladkorja," je pojasnila kanadska znanstvenica. 

Zdrav način življenja

Če si vendarle ne morete privoščiti,  da bi delale manj, obstajajo še drugi korak za zmanjšanje tveganja, sporočajo raziskovalci. Priporočajo vam redno obiskovanje zdravnika oziroma preverjanje krvnega sladkorja. Za ohranjanje splošnega zdravja so pomembne tudi zdrave navade, kot so gibanje, izogibanje alkoholu in kajenju, zdravo prehranjevanje in spanje. Po njihovem bi morale tudi ženskek daj pa kdaj priznati, da ne zmorejo vsega in zaprosti za pomoč pri gospodinjskih in družinskih obveznostih, so še zapisali.

To je najpogostejša vrsta sladkorne bolezni

Sladkorno bolezen tipa 2 so včasih imenovali odrasla ali od inzulina neodvisna sladkorna bolezen, ki jo ima tip približno od 90 do 95 odstotkov vseh, ki imajo sladkorno bolezen. Pri sladkorni bolezni tipa 2 trebušna slinavka ne izdeluje dovolj inzulina, hkrati pa telo inzulina ne uporablja učinkovito.

Simptomi sladkorne bolezni so pri bolnikih tipa 2 pogosto manj očitni kot pri bolnikih tipa 1. Marsikdo s sladkorno boleznijo tipa 2 sploh nima simptomov, zato lahko bolezen veliko let ostane neodkrita. Žal imajo zaradi tega nekateri bolniki ob odkritju bolezni že razvite njene zaplete.

Sladkorna bolezen tipa 2 je pogostejša pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen v družini (genetska nagnjenost). Lahko je posledica čezmerne telesne teže in nezadostne telesne dejavnosti in se po navadi pojavi pri odraslih. Vendar pa v zadnjih letih ugotavljajo sladkorno bolezen tipa 2 tudi pri čedalje več otrocih in mladostnikih.

sladkorna bolezen Opozorila Zdravje Narašča tudi diabetes ena

 

Komentarjev 2
  • bojovi 15:30 08.julij 2018.

    Potem pa jokajo, da niso isto plačane kot dedci.