Zdravje > Življenjski stil
1245 ogledov

Znanstveniki odkrili snov v pivu, ki vzbuja razpoloženje in ni alkohol

Oktoberfest EPA
Snov, ki vpliva na nagrajevalni sistem v možganih.

Obiskovalci Oktoberfesta že dolgo vedo, da pivo izboljša razpoloženje, zdaj pa so to dokazali še znanstveniki, piše ScienceDaily, ki povzema raziskavo univerze v Nürnbergu. 

Pivo sprošča, vendar ne samo zaradi alkohola, krivec je še ena sestavina in sicer hordein, oblika glutena, ki je prisoten v ječmenu, prav ta pa se uporablja v proizvodnji piva. 

pivo | Avtor: Profimedias Profimedias
Nekatera hrana nas veseli. Zato je ne moremo prenehati jesti, tudi ko imamo dovolj. Znanstveniki imenujejo to hedonično lakoto - želja po hrani zaradi užitka in ne zaradi zadovoljitve dejanske biološke potrebe.

Raziskovalci katedre za kemijo hrane na Univerzi Friedrich-Alexander Nürnberg so preučevali ali obstajajo posebne snovi v živilih, ki delujejo enako kot dopamin. Gre za to, da mamljiva hrana spodbuja nagradni center v možganih, kjer se nahaja receptor dopamina D2.

Dopamin je kemijska spojina, ki v možganih deluje kot prenašalec signalov med živčnimi celicami (nevrotransmiterji in ima pomembno vlogo v tako imenovanem možganskem sistemu nagrajevanja. 

Na začetku so znanstveniki vzpostavili zbirko podatkov o 13 tisoč molekulah, ki so prisotne v živilih. Z uporabo te baze podatkov so želeli najti tiste, ki ustrezajo receptorju dopamina D2.

Najbolj obetavne rezultate so našli v hordeinu, snovi, ki je prisotna ječmenu in pivu: "Presenečeni smo bili ob ugotovitvi, da snov v pivu aktivira dopamin D2, še posebej zato, ker se pri raziskavi nismo posebej osredotočal na živila, ki stimulirajo," pojasnjuje vodja raziskave Monika Pischetsrieder. 

Dopamin se veže na dopaminske receptorje D2 v postsinaptični membrani in s tem povzroči serijo reakcij, katerih rezultat je pozitiven občutek ugodja. Mnoge predhodne študije so raziskale vplive drog na delovanje dopaminskih receptorjev in nagrajevalnega sistema. 

Tako kot dopamin, tudi hordein stimulira receptor dopamina D2, vendar uporablja drugačno signalno pot. V nasprotju z dopaminom, hordein aktivira receptor izključno skozi proteine ​​G, kar lahko povzroči daljši učinek na nagradni center možganov, so ugotovili.

pivo Zdravje Je pivo manj škodljivo od ostalega alkohola?  

Pojasnimo, da so G proteini (guanine nucleotide binding protein) družina proteinov, ki sodelujejo pri prenašanju kemičnih signalov iz zunanjosti celice v notranjost, in tako povzročijo spremembe v celici.

Ekipa zdaj preiskuje koliko hordeina je pivu in ali ga je sploh dovolj, da doseže možgane: "Zaenkrat je znano le, da ima ta sestavina določeno vlogo," je dejala znanstvenica. Dodaja, da na dobro voljo ne vpliva le ena sestavina v hrani ali pijači. Po njenem je krivec kombinacija. Pri čipsu na primer, so sprožilci dobre volje maščobe in ogljikovi hidrati v njem.

Možganski nagrajevalni sistem deluje tako, da nam ob nekaterih početjih vzbuja občutke ugodja in nas s temmotivira, da ta dejanja ponavljamo.

Znanstveniki ob tem opozarjajajo na alkohol v pivu, ki  ima nasprotne, pogosto tudi depresivne učinke ter vpliva ravnovesje v našem telesu in celo duševno zdravje. Presežek alkohola, ki ga vsebuje tudi pivo, je lahko zato zelo škodljiv. njihovih dosedanjih dognanjih verjetno le majhen vpliv na možganski nagrajevalni sistem.

Alkohol je v svetu najbolj konzumirana ˝droga˝ in je najbolj pogosto zaužita v obliki piva.

Še nekaj o pivu

  • Encimi kvasa v pivu mehčajo meso, zato je pivo pogost dodatek marinad,
  • Da je meso mehkejše in okusnejše, ga pri peki na žaru polivajo s pivom.
  • Mnogi kuharji pri pripravi različnih vrst tort uporabljajo pivo namesto vode ali mleka. Ž
  • zamenjavo dela mleka s pivom v testu za palačinke, dobijo palačinke zanimiv in poln okus.
  • Nekatere sladice so prelite z malinovim prelivom, ki je pripravljen iz belgijskega piva Framboise in malin.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.