Magazin > Film & Glasba & TV
778 ogledov

Štiriminutne stoječe ovacije za nov slovenski film

Gepack Instagram
Celovečerni prvenec Žige Kukoviča premierno navdušil občinstvo.

Minuli vikend se je v Cineplexxu Ljubljana Rudnik odvila prva premierna projekcija filma Gepack, ki je na velikem platnu razprodane dvorane upravičil visoka pričakovanja. Občinstvo je namreč trud mladih in zagnanih ustvarjalcev nagradilo s štiriminutnim stoječim aplavzom, ki so ga pospremili glasni vzkliki navdušenja. Slovenski 'road movie' je tako svojo pot kinematografskega predvajanja začel z odzivom, kakršnega v naših kinodvoranah ne vidimo prav pogosto, dodaten zanos pa mu dajejo še razprodane projekcije v Cineplexxu Celje, Kinu Bežigrad, Moj kino Kranj, IKC Šentjur in Mariboxu. Film sicer na redne sporede kinematografov širom države prihaja jutri, 25. januarja.

Navkljub zimski kulisi se je občinstvo v razprodani dvorani Cineplexxa Ljubljana Rudnik minulo soboto odpravilo na morje. Po uri in pol zabavne in napete poti je dvorano zatresel bučen aplavz, ki je na oder pospremil vidno presunjeno filmsko ekipo z režiserjem Žigo Kukovičem na čelu. V kratkem pogovoru so mladi ustvarjalci večkrat poudarili, da je bilo gorivo, ki je poganjalo produkcijo filma, čista ljubezen.

"Vprašanje, koliko denarja smo vložili v film, je nepomembno. Posneti celovečerni film je na papirju tako ali tako misija nemogoče. Mi se na to nismo ozirali, vsi smo bili v tem projektu s srcem in neskončno ljubeznijo do filma – drugega, kot to, nismo imeli," je povedal Kukovič in izrazil hvaležnost in ponos, ki ga čuti ob dejstvu, da si njihov film sedaj deli platna z neprimerljivo večjimi in dražjimi studijskimi filmi. Da je celotno ekipo povezala posebna energija, ki se jasno kaže v končnem izdelku, je potrdil tudi glavni igralec Robert Kladnik: "Ni težko igrati prijateljstva, če te obdaja pravo prijateljstvo." Večer je sklenilo prijetno druženje z gledalci, med katerimi ni manjkalo znanih obrazov.

Gverilski projekt

Film Gepack je gverilski projekt, ki ga je Žiga Kukovič posnel v lastni režiji skupaj z ekipo mladih in zagnanih umetnikov. Cesta, očetov avto, štirje prijatelji in slepi potnik so elementi, ki jih prepleta v filmu, ob tem pa spretno krmari med zabavnimi in napetimi prizori, ki bodo občinstvo nedvomno prikovali na sedeže.

Navdih za film je bila resnična pot na morje, ki se je zgodila režiserju Žigi Kukoviču in glavnemu igralcu Robertu Kladniku. Tako Kukovič kot Kladnik sta sicer prepoznavna in prodorna slovenska ustvarjalca na družbenih omrežjih, ki sta skozi komične vsebine na svojih kanalih na YouTubu in TikToku nasmejala na stotisoče uporabnikov in si prislužila več milijonov všečkov.

Skupaj z ekipo sta nato pričela s snemanjem kratkih igranih filmov, ki so hitro poželi uspehe. Na filmskem maratonu MUVIT/6x60 so namreč dvakrat zapored osvojili nagrado Zlati Muvit, prvič leta 2022 in nato ponovno leta 2023, ko so domov odnesli tudi nagrado občinstva.

V vznemirljivi pustolovščini se običajna pot na morje štirih prijateljev obrne na glavo, ko ugotovijo, da jih spremlja slepi potnik. Razkrije se nevarna mreža prevar, nepričakovanih zavezništev, junaki pa so postavljeni pred odločitve, ki bodo preizkusile njihovo prijateljstvo in zvestobo.

Ko so skušali uresničiti idejo o celovečernem filmu, so bili soočeni s številnimi neuspelimi poskusi pridobitve zunanjega financiranja in pomoči ustaljenih produkcijskih kanalov. Zato so se septembra 2022 podali v gverilsko produkcijo brez proračuna, nevedoč, ali jo bodo dejansko kdaj zaključili. "Nikoli nismo vedeli, ali bomo film sploh posneli do konca, kaj šele, če ga bo kdo videl. Skočili smo na glavo v neznano, naše duše pa so se zabavale ob popolni svobodi ustvarjanja," pove Kukovič, ki filma ni le režiral, temveč se podpisuje tudi pod scenarij in montažo.

Film je nastajal leto dni, sedaj pa je napočil čas, da zavzame kinodvorane širom države: "Še sanjati si nisem upal o velikem platnu. Danes mi srce pleše v globoki hvaležnosti, da bo delo vseh umetnikov na tem projektu videno po celi Sloveniji. Rezultat pove nekaj o pripravljenosti nas mladih in o kakovosti izdelka, katerega primarno in pravzaprav edino gorivo, je bila ljubezen do filma."

Ta ljubezen je poganjala tudi igralsko zasedbo, med katero najdemo mlada igralca Maksa Dakskoblerja in Tineta Ugrina iz priljubljene VOYO serije Gospod profesor, v manjši stranski vlogi pa preseneti celo Matjaž Javšnik, ki je prevzel še vlogo koproducenta.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice