Slovenija
31293 ogledov

Na stotine tujcev prenočilo v zasavskih dvoranah in domovih

športna dvorana Trbovlje poplave turisti
1/9
DaB Nenadejani gostje v trboveljski športni dvorani Polaj.
Zapore cest so botrovale nepredvidenim nočitvam v regiji, kamor zaide le malo turistov.

Izredne vremenske razmere so povsem ohromile promet po Sloveniji. Zaprli so številne ceste na Gorenjskem in v okolici Ljubljane, veliko težav pa je povzročila predvsem zapora štajerske avtoceste.

Potnike, ki so se premikali v smeri proti Mariboru, so na Trojanah preusmerili z avtoceste, od koder je edina pot naprej vodila skozi Zasavje. Tam je možnosti za nadaljno pot proti severovzhodu in vzhodu zmanjkalo. Iz Zasavja se namreč zaradi narasle Savinje in drugih vodotokov ni dalo priti na celjski konec, pot proti Posavju preko Zidanega Mosta in Radeč prav tako ni bila mogoča.

Številnim turistom tako ni preostalo drugega, kot da poiščejo improvizirana prenočišča v "rdečih revirjih". Največ je bilo takih, ki so se vračali domov iz Istre ali Italije.

"Zaenkrat vse poteka kot mora. Podobne aktivnosti potekajo po celi regiji, tudi v Zagorju in Hrastniku," je malce po 22. uri pred vhodom v trboveljsko športno dvorano Polaj, kamor so prihajali nenadejani gostje, povedal Simon Las, poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite.

Polni tudi planinski domovi

"Gasilci na krožiščih in večjih križiščih prestrezajo ljudi, ki iščejo prenočišče. Na hitro smo se organizirali, skupaj z Občino Trbovlje in Rdečim križem, celotnim sistemom zaščite in reševanja ter gasilci. Pričakovali smo 50 ljudi, zdaj jih imamo v dvorani že 150," je dejal Las. Športni objekt se je nato še malo popolnil in sprejel več kot 200 ljudi.

"Kuhamo hrano, poskrbeli smo za animacije za otroke, poskrbeli smo tudi za ljubljenčke. Družine, ki imajo otroke s posebnimi potrebami, smo namestili po zasebnih domovih, saj se jih je kar nekaj ponudilo, da sprejme ljudi," je pojasnil poveljnik.

V poznih večernih urah so bile kapacitete v različnih planinskih domovih, celo na zelo visokih legah kot sta Kal in Mrzlica, že zapolnjene. Tako je turistom preostalo le spanje v posebej za ta namen prilagojenih javnih objektih.

Gasilci so v športne dvorane pripeljali prenosne postelje in druge potrebščine iz zalog Uprave RS za zaščito in reševanje, da so gostom nudili čim bolj udobno namestitev v danih okoliščinah.

Srednja Evropa na obisku

"Bili smo na poti iz Umaga v domačo Biało Podlasko. Po izvozu z avtoceste smo se malce izgubili in domačini so nas poslali na pravo pot. Nato smo sledili navodilom služb ob poti in se znašli tu," je dejal Poljak Maciej Kuta, ki domuje blizu poljsko-beloruske meje. Z njim so potovali žena Isabel, petletni hčerki Joana in Agnes ter devetletni sin Grigorij. "Zelo smo hvaležni, da lahko prespimo tukaj. Vidim, da ne bomo edini s Poljske," je z nasmehom na obrazu še dejal Maciej.

Podobno izkušnjo je opisala Poljakinja Klaudia, ki je s prijateljico dopustovala na slovenski obali. "Predvsem sem zelo utrujena. Upam, da bom kmalu lahko nadaljevala pot domov. Vse skupaj me je presenetilo. Slišala sem za vremenske napovedi, toda nisem pričakovala, da bo tako hudo," je dejala mladenka.

V Trbovljah sta se, skupaj s 14-letnim sinom in devetletno hčerko, znašla tudi Adrian in Tatiana iz Romunije. "Bili smo v Benetkah. Prijatelji so odpotovali dve uri pred nami in njim je uspelo priti čez Slovenijo do Madžarske, mi smo bili žal prepozni," nam je povedal Adrian. Zanimalo ga je predvsem, kdaj bo lahko nadaljeval pot in kje bo lahko dobil ustrezne informacije za načrtovanje vožnje.

"No, to pa je nepredviden podaljšek dopusta," nam je, še vedno dobre volje, dejala Avstrijka Sabine, ki domuje na Dunaju. Z družbo je bila v bližini Pulja, zapore pa so jih povsem presenetile. "Nismo vedeli, da je stanje takšno. Če bi, bi gotovo prilagodili načrte. Znanci so krenili na pot zjutraj in niso poročali o zapori avtoceste. Zdaj so že doma," je pojasnila.

Vrhunec ponoči, nato upad

Pretok vode v večjih slovenskih rekah se v noči na soboto še ni umiril. Sava, Savinja in Mura so dosegale nevarne nivoje, medtem ko je regulacija vodovja na avstrijski strani meje pomagala kontrolirati Dravo.

Danes se je v Slovenijo podal evropski komisar Janez Lenarčič. Skupaj s slovenskim državnim vodstvom bo preveril, kaj lahko naredijo na posameznem področju. "Na področju cestne infrastrukture bomo sprejeli mednarodno pomoč," je na posebni novinarski konferenci zagotovil premier Robert Golob.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • andrej084 12:42 05.avgust 2023.

    Še ilegalce v čoln in rafting proti Zagrebu...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:24 05.avgust 2023.

    Zakaj pa te pomoči ni izkoristil noriški kralj?

  • RAJKO 09:57 05.avgust 2023.

    Golob se je v času poplav odrekel sredstvom EU za protipoplavno zaščito. Golob bo sedaj odplačal vse iz svojega žepa saj je preko Genijai n Bosne nabral miljone.

Sorodne novice