Slovenija
30760 ogledov

"Upamo, da bodo nasipi zdržali"

Marjan Šarec Janez Polajnar Robert Golob poplave PrtSc Hidrolog Janez Polajnar.
Ponoči bo skozi osrednjo in vzhodno Slovenijo v strugi Save potovala rekordna količina vode.

Na posebni novinarski konferenci, namenjeni izrednim meteorološkim in hidrološkim razmerah, je ob premierju Robertu Golobu, poveljniku Civilne zaščite Srečku Šestanu in obrambnemu ministru Marjanu Šarcu spregovoril tudi hidrolog Agencije Republike Slovenije (ARSO) za okolje Janez Polajnar.

"Visokovodne razmere iz že prizadetih območij se selijo v srednje in spodnje dele rečnih strug. To bo najbolj občutno na velikih slovenskih rekah kot je Sava, ki je že presegla rekorden pretok v okolici Ljubljane. Ta tok bo ponoči prešel Zasavje in Posavje ter potoval do hrvaške meje. Tam prav tako pričakujemo rekorden pretok okrog 3800 kubičnih metrov na sekundo, podobno kot leta 2010," je o tem, kaj nas čaka v noči na soboto in kasneje, dejal Polajnar.

"Tudi Savinja v srednjem in spodnjem toku še ne bo bistveno upadla, to se bo zgodilo šele proti jutru. Drava k sreči naj ne bi naraščala več, saj so iz Avstrije sporočili, da bodo malce zmanjšali vodotok v Slovenijo, na okrog 900 kubičnih metrov na sekundo. To pa vseeno pomeni, da imamo pod jezom Markovci, v nižjem toku Drave, pretoka skoraj 2000 kubičnih metrov na sekundo," je stanje opisal hidrolog.

"Reka Mura bo še nekoliko narasla tekom noči, njen pretok bo okrog 1350 kubičnih metrov na sekundo. To pa je že tak pretok, da Mura pride do roba protipoplavnih nasipov. Upamo, da bodo nasipi zdržali," je pojasnil predstavnik Arsa.

Nalivi še prihajajo

"Tekom noči se bodo še pojavljali močnejši nalivi, zlasti v osrednji, vzhodni in južni Sloveniji. Pride lahko tudi do razlivanja manjših rek in potokov, ki bodo prispevale dodatno vodo večjim rekam," je napovedal Polajnar.

Umiritev hidroloških razmer gre pričakovati v soboto popoldan ali zvečer, ter potem še v noči na nedeljo, je sklenil Polajnar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:13 06.avgust 2023.

    Vem pa,da bodo vsi državljani krili vse stroške tako svoje kot gasilske,vojaške,dobili pa le obljube,tako kot zmeraj

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:11 06.avgust 2023.

    Če bodo,če pa ne a je.. ga

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 05:32 05.avgust 2023.

    Tokrat je vojska sodelovala od prvega trenutka dalje z vso opremo in moštvom po potrebi..Se vidi, da je Šarec od malih nog gasilec in ga je treba tokrat pohvaliti..Tudi terenska vozila, ki smo jih dobili v zamenjavo za tanke smo ...prikaži večo dobro izkoristili..Tudi vsi helikopterji so bili prisotni pri reševanju..Tokrat razumen človek ne bo našel povoda za pljuvanje, razen prikletnih seveda..

Sorodne novice