Slovenija
44346 ogledov

Izredne razmere: Velik del države pod vodo, v te kraje pa najhuje šele prihaja

Poplave, Medvode
1/40
M. Ha. Kataklizmični prizor v Medvodah, posneto 4. avgusta 2023. Podivjani Sora in Sava sta danes zalili mesto.
V večjem delu Slovenije se soočajo s poplavami.

Zaradi izrednih razmer, povezanih s poplavami, so aktualno stanje po državi predstavili predsednik Vlade Republike Slovenije Robert Golob, minister za obrambo Marjan Šarec, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in predstavnik Agencije RS za okolje Janez Polajnar. Premier je dejal, da je situacija na terenu strašna in da bo škoda rekordno visoka. 

Napovedi hidrologov niso obetavne. Polajnar je povedal, da bo ponoči skozi osrednjo in vzhodno Slovenijo v strugi Save potovala rekordna količina vode. 

Padajo rekordi, več vodotokov naj bi doseglo najvišje do sedaj izmerjene vrednosti. V naslednjih 24 urah lahko po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) v večjem delu države pričakujemo še od 40 do 80 milimetrov dežja. Krajevno predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji celo od 100 do 150 milimetrov, zato so na agenciji to območje barvali rdeče. "Padavine se ponovno krepijo. Zvečer in ponoči se bodo krajevno še pojavljali dolgotrajni nalivi," so zapisali. 

"Skupna količina padavin, ki ga do jutri zvečer predvideva ICON-D2. Ponekod bo padlo krepko preko 100 litrov dežja na kvadratni meter. Predvsem ob tem pasu, ki je trenutno viden na radarski sliki - od juga do severa," so zapisali pri vremenskem portalu Neurje.si.

Vremenske ujme so doslej terjale tri žrtve.

Kako se padavine gibajo, lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Zaradi Save zatulile sirene

Zaradi naraščanja reke Save so morali prvič v zgodovini pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice odpreti zapornice. Družba HESS je na visokovodnem razbremenilniku trikrat sprožila opozorilni zvočni signal, prebivalce prosijo, naj bodo previdni. Po kriznem sestanku občinskega štaba Civilne zaščite MO Krško je župan Janez Kerin povedal, da je pretok reke Save že presegel 2200 m³/sekundo, v večernih urah pa bi lahko narastel krepko čez 3000 m³/sekundo, tudi do 3500.

nameščanje protipoplavnih vreč v naselju Mostec pri Savi pred mejo s Hrvaško | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Sirene pa so zatulile tudi v Ljubljani, najhuje je v Tacnu, kjer je pod vodo tudi kajakaški center. Pretoki rek na območju Mestne občine Ljubljana (Mali Graben, Sava) so zelo visoki in večina od njih še narašča.

Pretresljivi posnetki stanja na Koroškem in v Zgornjesavinjski dolini

Hujše poplave so že dopoldan zajele Koroško in Zgornjesavinjsko dolino. Kot smo že poročali, so na Koroškem za promet zaprte številne ceste, reke so že prestopile bregove, zalito je veliko hiš in kleti, sprožili so se številni plazovi. Evakuirati so morali več ljudi.

1/8
GRZS

Večina cest v Zgornji Savinjski dolini je neprevoznih, do občine Solčava pa se sploh ne more priti. Za to je kriva reka Savinja, ki je prestopila bregove, težave z izlitjem reke pričakujejo tudi na območju Laškega.

Savinja veliko težav povzroča tudi v Celju, kjer so morali evakuirati več kot 4000 ljudi. Poplavljeni so Medlog, del Špice, mestni park in oba bregova Polul. Vodostaj je zaenkrat stabilen, vsi mostovi pa so zaprti. Za širše območje Celja velja tudi ukrep prekuhavanja vode in prepoved približevanja vodotokom.

Zaradi izrednih razmer je Mestna občina Celje na Poklicni gasilski enoti Celje vzpostavila klicni center. Občanke in občani, ki potrebujejo nujno pomoč, lahko pokličejo na telefonsko številko (03) 428 09 00 ali pišejo na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si. V nujnih primerih lahko pokličejo tudi na številko 112. Protipoplavne vreče je mogoče dobiti v prostorih Poklicne gasilske enote Celje.

Izredne razmere razglasili v Komendi, Mengšu in Kamniku

Zaradi hudih poplav so v občini Komenda dopoldan razglasili izredne razmere. Nič bolje ni bilo v Kamniku in Mengšu, kjer so gasilci iz vrtca reševali 22 otrok.

V Medvodah še vedno trepetajo, niso rešeni še vsi, pravi naša novinarka s terena. "Res je velika materialna škoda, a pomembno je, da so ljudje v redu. Česa podobnega v Medvodah še nismo doživeli," je blizu grozeče reke Sore danes okoli 11. ure razlagal sogovornik.

1/10
M. Ha.

Stanje je bilo zaradi razlite Kamniške Bistrice alarmantno tudi v Domžalah.

Zaradi poplav so morali evakuirati tudi paciente iz psihiatrične bolnišnice Begunje.

Izredne razmere na Škofjeloškem in tudi v Kranju

Poveljnik škofjeloške civilne zaščite Nikolaj Kržišnik je malo pred 8. uro zjutraj pozval občane po lokalnem radiu Sora, naj ne odhajajo od doma, ker je, kot je dejal, katastrofa. Poljanska Sora je "odnesla" znameniti Hudičev most v Škofji Loki. Na Škofjeloškem so zaradi neurja, ki se je razbesnelo v zgodnjih jutranjih urah, izredne razmere, o številnih intervencijah poročajo tudi iz Kranja.

1/44
Saša Despot

Štajerska avtocesta še vedno zaprta v obe smeri

"Okoli devete ure dopoldne sem se odpravila iz Ljubljane proti Mariboru. Hitro po izvozu na Trojanah se je na tabli nad avtocesto pojavil napis, da ne bo mogoče naprej, da je cesta zaradi poplav zaprta. Ustavili smo se pred Šentrupertom in ostali ujeti dobre tri ure, dokler nas niso na izvozu delavci Darsa obrnili nazaj na avtocesto, v smer proti Ljubljani. Gasilci so nam povedali, da tudi po vzporednih cestah ni mogoče nikamor priti, " nam je svojo neuspešno potovanje na Štajersko opisala bralka. Avtocesta naj bi bila zaprta še vsaj do jutri zjutraj.

Poplavljena avtocesta med Žalcem in Šentrupertom proti LJ | Avtor: Dars Dars
Razmere se na tem koncu slabšajo, vsi se pripravljajo na večerno in nočno vremensko dogajanje. Kaj se bo zgodilo, je po besedah Aleksandra Brunčka, pomočnika generalnega direktorja Dravskih elektrarn (DEM), težko napovedati - a dejstvo je, da so vremenske napovedi slabe. Težave imajo predvsem z okoliškimi vodotoki, medtem ko je bil tok iz Avstrije popoldan relativno miren.

Na delu gorski reševalci, gasilci, vojaki, civilna zaščita

Reševalci letalci GRZS so s posadko Slovenske vojske in policije izvedli helikoptersko evakuacijo iz Savinjske doline. Kot lahko vidite na posnetkih, so razmere na območju resne. 

Gorski reševalci so sicer danes pomagali na več koncih države. V kampu Menina Planina je dežurna ekipa za reševanje v gorah GRZS s posadko policijskega helikopterja rešila 17 ljudi in enega dojenčka.

Številni gasilci in reševalci so še vedno na terenu, želijo pomagati vsem, vendar moramo biti potrpežljivi. Na svojem Facebook profilu se je oglasil gasilec, ki na terenu pomaga svojim sokrajanom v času poplav, čeprav je tudi njemu zalilo hišo in delavnico.

Golob je zaradi izrednih razmer predčasno zaključil dopust, oglasil se je tudi prvak SDS Janez Janša.

Ogrožene tudi živali

Deževje in poplave pa ogrožajo tudi živali, opozarjajo društva - tako domače kot prostoživeče. Na tej povezavi si lahko ogledate evakuacijo konj, fotografijo srne, ki je plavala čez poplavljeno polje, ter psičke, ki jih je naplavila deroča reka. "Odpnite pse z verig. Odpnite rejne živali. Odprite hleve. Bodite pozorni. Pomagajte jim in rešite nedolžna življenja," pozivajo v društvu Reks in Mila. 

Odpovedani festivali

Te dni v Sloveniji potekata tudi dva večja festivala MetalDays ob Velenjskem jezeru ter Castle ob Kolpi. Oba so morali organizatorji zaradi vremena odpovedati. Organizatorji MetalDays so za obiskovalce uredili brezplačno nastanitev v Rdeči dvorani. Zaradi izrednih razmer je tudi hotel Paka brezplačno odprl vrata vsem ogroženim, še posebej pa udeležencem festivala MetalDays kot tudi gostom Campa Velenje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 23:20 04.avgust 2023.

    Tkole pa tut Janša ni uničil države, kot jo je tale vremenska ujma!!

  • Boschtjan Zupanchich 18:27 04.avgust 2023.

    Žal so vse te naravne katastrofe potrebne, zato, da se ne bi Človeštvo še bolj pokvarilo, kot se je itak že. Vendar pa vse to ni še prav nič, glede na to kako noro hudo Bo šele v naslednjih nekaj ...prikaži več letih, še pred Koncem "sveta", ki se žal Bo moral zgoditi še Pred Drugim Prihodom. Mir naj vam bo do tedaj .