Slovenija
10316 ogledov

Ušli tragediji: takole so gasilci iz vrtca reševali 22 otrok

Otroci, ujeti v vrtcu Gobica v Mengšu PGD Mengeš
Starši so otroke oddali v vrtec, nato pa ob hudih poplavah precej časa trepetali. Na srečo so gasilci vseh 22 otrok prepeljali na varno. Fotografije so izjemno zgovorne.

Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš je na svojem Facebook profilu delilo zgovorne fotografije, in sicer posnetke reševanja otrok iz mengeške enote vrtca Gobica. "Starše otrok iz vrtca Gobica obveščamo, da smo vseh 22 otrok uspešno evakuirali na varno v enoto Sonček," so zapisali in tako pomirili precejšnje število staršev, ki so ob hudih poplavah nestrpno čakali na informacije iz vrtca.

Objava na družbenem omrežju Facebook je hitro postala viralna, pod fotografijami, s katerih je razvidno, da je vrtec zalil približno meter vode, se vrstijo številne pohvale na račun gasilcev, ki so junaško pomagali v vrtcu ujetim otrokom. Gasilci imajo sicer ob številnih klicih na pomoč na območju Kamnika, Domžal, Komende polne roke dela. Več o prizadetih na tem območju tukaj. Hudo prizadeta je tudi Gorenjska, še posebej območje Medvod in Škofje Loke. Več o tem si lahko preberete tukaj. Stanje je alarmantno tudi na Savinjskem in Koroškem, kaj točno se tam dogaja, izveste tukaj.

Poleg otrok reševali še več občanov

"Imeli smo več reševanj. Najtežje je bilo reševanje 22 otrok, ki so bili ujeti v vrtcu Gobica. Voda je tako hitro naraščala, da evakuacija ni bila možna in so otroci čakali v zgornjih prostorih vrtca. Kljub razsežnostim poplave in visoki vodi smo nato uspeli preseliti na varno vse vzgojiteljice in otroke," je za STA povedal župan občine Mengeš Bogo Ropotar.

Uspešno se je izteklo tudi reševanje starejše gospe, do katere dostop ni bil mogoč niti s čolnom niti z gasilskimi vozili, zato so zaprosili za helikoptersko reševanje. Prav tako so rešili več občanov, ki so živeli v kletnih prostorih v okolici najvišje vode, je dodal.

Po oceni Ropotarja bo škoda ogromna. Pod vodo so bile namreč praktično vse javne ustanove v občini, poleg vrtca tudi šola, nova telovadnica, zdravstveni dom, občinski kletni prostori, knjižnica in drugo, je našteval.

"Kakšne so razsežnosti katastrofe, bomo videli, zelo pa upam, da se bo vreme toliko umirilo, da ne bo prišlo do ponovnega izliva Pšate," je za STA poudaril Ropotar in dodal, da niti najstarejši občani ne pomnijo takšne katastrofe, kot so ji bili v občini priča danes.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Facja 14:13 04.avgust 2023.

    Čestitke za tole akcijo. Nasploh je v Mengšu delovalo vse že od jutra. Ko je poplavni val iz Komende prišel do Mengša, so gasilci oz ekipa v rumenih telovnikih (bili so v civilkah) že zaprli staro-glavno cesto čez Mengeš, da ...prikaži več se v past niso ujeli mimoidoči, tranzitniki, ki niso šli po obvoznici.