Svet
172 ogledov

Pariz, London in Washington v izraelskih barvah

Eifflov stopl izraelska zastava Epa Eifflov stolp z Davidovo zvezdo.
V zahodnih prestolnicah so izrazili podporo Izraelu.

Stopnjevanje nasilja v Izraelu, kjer se po sobotnih napadih gibanja Hamas nadaljujejo spopadi in raketno obstreljevanje med izraelskimi in palestinskimi silami, je izzvalo številne reakcije po vsem svetu.

V Londonu so podporniki palestniskih prizadevanj slavili Hamasov napad na izraelska naselja. V njem je bilo ubitih več kot 900 ljudi. V odgovor Izrael izvaja obstreljevanje tarč v Gazi, kjer je po navedbah palestinskih oblasti doslej umrlo najmanj 687 oseb.

Britanski politični vrh je odločno na strani Izraela. V noči na torek je v barvah izraelske zastave zasijala tudi stavba angleškega parlamenta (spodaj).

London parlament izraelska zastava | Avtor: X X

Podobnega ukrepa so se poslužili tudi Francozi in Američani. Dve morda najbolj kultni zgradbi v teh dveh državah - pariški Eifflov stolp in washingtonska Bela hiša, sta bila prav tako odeta v modre in bele odtenke.

Eifflov stolp izraelska zastava | Avtor: Epa Epa

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek napovedal, da bo odziv Izraela na Hamasov napad spremenil Bližnji vzhod ter pozval opozicijo k oblikovanju vlade narodne enotnosti. 

Visoki uradnik ameriškega obrambnega ministrstva pa je v ponedeljek zvečer po poročanju AFP posvaril Hezbolah, naj ne sprejme "napačne odločitve" in odpre druge fronte proti Izraelu, potem ko je napadel izraelski vojašnici.

Voditelji zahodnih držav - ZDA, Francije, Nemčije, Velike Britanije in Italije - so po telefonski konferenci v skupni izjavi v ponedeljek zvečer izrazili trdno in enotno podporo državi Izrael ter brezpogojno obsodbo Hamasa in njegovih terorističnih dejanj, pa je sporočila Bela hiša.

Bela hiša izraelska zastava | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • LukaMB 19:23 10.oktober 2023.

    V čigavem imenu to dajejo, kdo je glasoval za podporo izraelu? Kje je referendum?

  • Zebra12 15:38 10.oktober 2023.

    Držimo z okupatorjem ... po drugi strani pa polna usta o "suverenosti" držav in kako nobena dražava ne sme okupirati druge države, razen seveda ZDA.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 12:33 10.oktober 2023.

    Evo,se že kaže dvoličnost zahoda!!!

Sorodne novice