Svet
4722 ogledov

Zlovešče sporočilo Palestincem, zaprt edini izhod

Gaza raketiranje Epa Nočno obstreljevanje Gaze.
Teče četrti dan oboroženega spopada med palestinskimi in izraelskimi silami. Ponoči napadenih več kot 200 ciljev.

Izraelska vojska je ponoči nadaljevala zračne napade na območje Gaze in po lastnih navedbah zadela 200 tarč, povezanih z gibanjem Hamas in drugimi islamističnimi skupinami.

Na desetine bojnih letal je ponoči napadlo območja soseske Rimal in kraja Han Junis. Pri tem naj bi uničili več tarč, vključno s centri za poveljevanje in nadzor, skladiščem orožja, ki naj bi bilo v mošeji, in domom domnevnega Hamasovega poveljnika.

Hamas je med sobotnim vpadom v Izrael zajel več kot 100 talcev in zagrozil, da bo ubil po enega vsakič, ko bo Izrael izvedel letalski napad, ne da bi opozoril civiliste.

Izraelska vojska je v pretežni meri ponovno vzpostavila nadzor nad mejo z Gazo, prek katere so Hamasovi pripadniki minuli konec tedna na več mestih vdrli na izraelsko ozemlje. Na krajih, kjer so podrli ograjo, nastavljajo mine.

Poleg zračnih in raketnih napadov so Palestinci v Gazi deležni tudi obstreljevanja z morja. Posnetke teh napadov je objavilo izraelsko obrambno ministrstvo.

Palestincem, ki želijo pobegniti pred napadi, je izraelska vojska sprva svetovala, naj se odpravijo v bližnji Egipt, je na srečanju z novinarji dejal tiskovni predstavnik vojske Richard Hecht. "Vsakomur, ki lahko odide, bi svetoval, naj odide," je povedal po poročanju tujih tiskovnih agencij. 

Toda le nekaj ur zatem je vzniknila novica, da je mejni prehod Rafa, ki leži na jugu Gaze, zaprt. To je z uradno izjavo potrdila izraelska vojska.

Brez novih prehodov

Gaza raketiranje | Avtor: Epa Epa

Hecht je povedal še, da so v Izraelu in v okolici območja Gaze našli 1500 trupel Hamasovih pripadnikov, ki so izvedli napad na izraelsko ozemlje.

Od ponedeljka sicer niso zabeležili novih prehodov meje. "Vemo, da od sinoči ni vstopil nihče, a infiltracije se še vedno lahko zgodijo," je opozoril Hecht in dodal še, da so evakuacijo skupnosti, ki živijo v bližini meje, že skorajda zaključili.

Gaza raketiranje otrok | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • bobubob 11:45 11.oktober 2023.

    Bomo sedaj kupovali orožje tudi Izraelu? Odprli tiskarno evrov še za Izrael? Prepovedali palestinskim špornikom nastope, plenili njihovo imovino po svetu? Danes se vendar ploska Izraelu in (še vedno) ZDA ! Ja, pa našim doktorjem, ki nam spet ponujajo možnost ...prikaži večost postati odgovoren del te združbe ploskačev....

  • sršen 00:20 11.oktober 2023.

    Pokol v Kfar Azi barbarsko dejanje.......

  • LukaMB 22:20 10.oktober 2023.

    Zopet pretirana uporaba sile s strani izraela tako kot vsa leta do sedaj in potem se sprenevedajo o porastu povračilnih ukrepov, EU pa kot ovce v bran židekov. Še enkrat mi en žid posran pribije nekaj o tem, da je ...prikaži več hamas = isis, ko pa vsi vemo, da so Izrael-ZDA-Anglija financirali ISIS in umerjeno opozicijo po njihovo ter propagandne white helmets proti legitimno izvoljenemu Assadu ter s tem sejali zlo in smrt, Rusija in Iranci (šiiti) so se branili proti židovskim isisovcem. žido-propagandEN

Sorodne novice