Svet
2965 ogledov

Hamas: "Vsakič, ko bodo naši ljudje tarča brez opozorila, bo to povzročilo ..."

Vojna Izrael - Palestina 9. 10. 2023
1/8
Profimedia
Skrajno palestinsko gibanje Hamas je nocoj zagrozilo, da bo ubilo izraelske talce, če bo izraelska vojska brez predhodnega opozorila izvedla zračne napade na prebivalce območja Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsakič, ko bodo naši ljudje tarča brez opozorila, bo to povzročilo usmrtitev enega od civilnih talcev," je v izjavi zapisalo oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas, brigada Ezedin al Kasam. "Sovražnik ne razume jezika človečnosti in etike, zato ga bomo nagovorili v jeziku, ki ga oni razumejo," so dodali.

Med sobotnim vdorom v več krajev v bližini Gaze so palestinski napadalci po navedbah izraelskih virov vzeli za talce več kot sto izraelskih civilistov in vojakov ter jih odpeljali v Gazo.

Izrael je po sobotnih napadih skrajnega gibanja Hamas v povračilo na območju Gaze iz zraka in s topništvom zadela več sto tarč, medtem ko so skrajneži nadaljevali raketiranje izraelskih mest. Število smrtnih žrtev na obeh straneh še narašča in je preseglo 1400, ranjenih je več tisoč ljudi.

Vodja Hamasa Mohamed Deif naj bi sicer še popoldan borcem naročil, naj "spoštujejo starejše, civiliste, otroke" in "ne ubijejo nikogar, ki ni neposredno vpleten v boj", navaja BBC.

EU je po sobotnem napadu skrajnega palestinskega gibanja Hamas na izraelske cilje zamrznila izplačila razvojne pomoči Palestincem.

V Izraelu je bilo po zadnjih podatkih, ki jih navaja britanski BBC, doslej ubitih 900 ljudi, na območju Gaze pa okoli 560. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes dejal, da bo odziv Izraela na Hamasov napad spremenil Bližnji vzhod.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Naklonsky 12:53 10.oktober 2023.

    Teroristi oziroma Hamas govorijo o etiki… sicer pa če jih še niso, bodo pobili vse talce! In to bi poleg posilstev, mučenj vseeno storili, podobno kot Hitler, Putin ali Josip Broz! Ni milosti za teroriste in tiste, ki jih podpirajo.

  • sandi76 08:19 10.oktober 2023.

    Očitno se bo potrebno zopet spomnit , kdo je koga napadel. Kot v primeru Ukrajine.

  • leonardo 08:09 10.oktober 2023.

    Ja Žurnalovci, saj res! Kam ste umaknili prispevek o Vatovcu? Je Golob umaknil in zagrozil. Ni v stilu. Pozab8il, da morate novinarji pihati v isto smer. Žalostno, res!