Svet
1921 ogledov

Prizadevanja, da se Trumpa iz politike odstrani za vedno

ZDA Epa
Ameriški kongres je potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico.

S potrditvijo je končan postopek potrjevanja izida ameriških volitev. Joe Biden bo kot 46. ameriški predsednik prisegel 20. januarja.

Predsednik v odhajanju Donald Trump je po potrditvi obljubil mirno predajo oblasti, pri čemer ni izpustil priložnosti, da bi ponovil svoje trditve glede volilne prevare in napovedal nadaljevanje svojih prizadevanj: "Vedno sem govoril, da bomo nadaljevali boj, da se preštejejo le legalni glasovi. Čeprav to predstavlja konec največjega prvega mandata v zgodovini ZDA, je to le začetek prizadevanj, da naredimo Ameriko spet veliko." 

ZDA | Avtor: Epa Epa

Protesti Kapitol Washington zasedba trump Srhljivka v ZDA Svet "To je poskus državnega udara!" Trump stopil pred kamere in povedal tole ...

Prizadevanja, da Trumpa odstavijo

Medtem je več ministrov ameriške vlade razpravljalo o možnosti odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, potem ko so njegovi podporniki vdrli v stavbo kongresa, poročajo ameriški mediji. V skladu z določili 25. amandmaja k ameriški ustavi bi Trumpa razglasili za nezmožnega vodenja države, oblast pa bi prevzel podpredsednik Mike Pence.

Washington nasilje Kapitol | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot poroča ameriška televizijska mreža CNN, naj bi se več voditeljev republikanske stranke nagibalo k uporabi tega amandmaja za razglasitev Trumpa za nesposobnega opravljanja dolžnosti, potem ko so v sredo protestniki po njegovih vzpodbudah vdrli v stavbo kongresa. O tem naj bi se pogovarjali tudi ministri Trumpovega kabineta, vendar pa so pogovori še v neformalni fazi. O tem sta ob CNN poročali tudi televiziji CBS in ABC.

Več demokratskih predstavnikov v kongresu pa medtem poziva tudi k novemu impeachmentu Trumpa. Kongresnica Ilhan Omar je že sporočila, da že pripravlja pobudo, da bi kongres odstavil predsednika. Pobudi se je javno pridružila tudi Alexandra Ocasio Cortez.

Čeprav bi bil ta postopek verjetno najbolj primeren, saj bi Trumpa na ta način za vedno odstranili iz politike, pa je za izpeljavo tega postopka dva tedna pred predajo oblasti Bidnu verjetno premalo časa. Zato bi bil postopek po 25. amandmaju najbolj učinkovit, poroča CNN.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa
VIDEO Svet Obsedno stanje v ZDA: Zavzeli kongres, podpredsednika evakuirali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • darja32 14:59 07.januar 2021.

    Na koga me to že spominja?

  • Avatar Emma_Campbell
    Emma_Campbell 13:57 07.januar 2021.

    Zapustil sem služb0 in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 na ur0 od doma. zaslužim 25 tisoč d0larjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. Za več p0drobnosti .... ➤➤➤➤ ➤ LovesMeetx.Com

  • sam1 13:07 07.januar 2021.

    Isti Jajo- najprej naredi zgago,v zadnjem poskusu celo državni udar,ki zahteva tudi smrtne žrtve,sedaj bi pa on mirno predal oblast zmagovalcu volitev.Upam,da ZDA niso Slo, Orbanostan in bo odgovarjal za posledice.....