Poznate ta biser slovenske naravne dediščine?

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps
Jezero z okolišem se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore.
Oglej si celoten članek

Približno dva kilometra južno od Idrije najdemo biser slovenske naravne dediščine, ki je že od leta 1967 zaščiten kor naravni spomenik. To je Divje jezero, ki velja za prvi slovenski muzej v naravi. Za obisk so ga uredili pet let kasneje, torej leta 1972. Od leta 1993 pa je tudi del krajinskega parka Zgornja Idrijca.

pri nas Ta čarobni zeleni dragulj pozna le malokdo

Prištevamo ga med najzanimivejše kraške izvire v Sloveniji; je namreč izvir, jezero in jama v enem. Po nastanku se uvršča med naravna jezera, po tipu pa med kraška sifonska jezera. Leži pod stometrskimi prepadnimi stenami, ki obrobljajo severni rob Črnovske planote.

Foto: Google Maps Divje jezero Je tudi vokliški izvir, saj voda v jezero priteka iz strmo spuščajočega se rova, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 m. Iz tega izvira teče naprej reka Jezernica, ki velja za najkrajšo površinsko tekočo reko v Sloveniji in se po 55 metrih zliva v reko Idrijco. Še ena zanimivost: temperatura vode v Divjem jezeru skozi leto niha le med 7 in 10 C°.

pri nas Zanimiv izvir, ki ima tudi zdravilno moč

Do jezera lahko dostopate peš, s kolesom, z gorskim kolesom ali z avtom.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.