Popotnik
61806 ogledov

Poznate ta biser slovenske naravne dediščine?

Divje jezero Google Maps
Jezero z okolišem se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore.

Približno dva kilometra južno od Idrije najdemo biser slovenske naravne dediščine, ki je že od leta 1967 zaščiten kor naravni spomenik. To je Divje jezero, ki velja za prvi slovenski muzej v naravi. Za obisk so ga uredili pet let kasneje, torej leta 1972. Od leta 1993 pa je tudi del krajinskega parka Zgornja Idrijca.

Javorniško jezero pri nas Popotnik Ta čarobni zeleni dragulj pozna le malokdo

Prištevamo ga med najzanimivejše kraške izvire v Sloveniji; je namreč izvir, jezero in jama v enem. Po nastanku se uvršča med naravna jezera, po tipu pa med kraška sifonska jezera. Leži pod stometrskimi prepadnimi stenami, ki obrobljajo severni rob Črnovske planote.

Divje jezero | Avtor: Google Maps Google Maps
Je tudi vokliški izvir, saj voda v jezero priteka iz strmo spuščajočega se rova, ki je bil do sedaj raziskan do globine 160 m. Iz tega izvira teče naprej reka Jezernica, ki velja za najkrajšo površinsko tekočo reko v Sloveniji in se po 55 metrih zliva v reko Idrijco. Še ena zanimivost: temperatura vode v Divjem jezeru skozi leto niha le med 7 in 10 C°.

izvir Gospodična pri nas Popotnik Zanimiv izvir, ki ima tudi zdravilno moč

Do jezera lahko dostopate peš, s kolesom, z gorskim kolesom ali z avtom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž (@tomazphototr)

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.