Pred poletno sezono: dosegamo nove mejnike!

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Preverili smo, kakšna pričakovanja imajo pred začetkom poletne sezone občine po Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Poletna sezona se hitro približuje. Tega se zavedajo tudi občine po Sloveniji, ki jo že nestrpno pričakujejo in se nanjo pospešeno pripravljajo. Slovenija se kot destinacija vse bolj uveljavlja na turističnem zemljevidu, temu pričajo tudi vse višje številka obiska. O tem, da imajo v občinah Bled in Bohinj pred začetkom sezone visoka pričakovanja in so začeli s sprejemanjem ukrepov za omejevanje vpliva turizma na okolje, smo na Žurnal24 že pisali. Sedaj smo preverili, kako z obiskom v poletnih mesecih v ostalih slovenskih občinah, ki poleti tradicionalno beležijo visoke številke obiska.

Maribor

V Štajerski prestolnici je bilo veselo že pred začetkom glavne sezone, saj se je Maribor v okviru platforme European Best Destinations uvrstil med tri najboljše evropske destinacije in na sam vrh evropskih kulinaričnih destinacij. Že lani pa so na področju prenočitev za rekordnim letom 2019 zaostajali zgolj za 5 %, pri čemer so v zadnji tretjini leta 2022 za 9 % celo presegli enako obdobje v letu 2019. Skupno je bilo lani realiziranih 439.414 prenočitev; največ s strani Nemcev, Poljakov, Hrvatov, Srbov, Avstrijcev, Ukrajincev in Italijanov.

Foto: Profimedia Maribor

Trenda rasti se nadejajo tudi v letošnji sezoni, v kateri se spogledujejo celo z novim mejnikom – 500.000 prenočitev. "V prvih treh mesecih letošnjega leta smo v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležili 52-odsotno rast prenočitev in 63-odstotno rast turističnih prihodov oz. v primerjavi z letom 2019 10-odstotno rast prenočitev in 15-odstotno rast turističnih prihodov. Delež tujih prenočitev je bil 88-odstoten, pri čemer so jih največ ustvarili Hrvati, Srbi, Madžari in Nemci. Povprečna doba bivanja pa je bila 2,9 dni," nam povedo na Zavodu za turizem Maribor (ZTM), kjer si bodo prizadevali za še dodatno promocijo na tujih trgih.

boj za naziv Na vrhu Evrope namesto Ljubljane tokrat Maribor?

Mariboru dobro kaže že med prvomajskimi počitnicami, kjer v mestnem središču in območju pod in na Pohorju pričakujejo polovično zasedenost nastanitvenih kapacitet. Pričakovano razmerje domačih oz. tujih gostov je približno 30:70. Med tujci bodo prevladovali obiskovalci sosednjih držav in Nemci.

"Naziva bosta osrednje sporočilo letošnje krovne digitalne kampanje na primarnih tujih in tranzitnih trgih in ju bomo redno vključevali tudi v druge aktivnosti ZTM, kot so na primer prireditve gastronomski dogodek Žametna večerja med vinogradi, priljubljeni vinsko-kulinarični večeri Hiše Stare, mestne prireditve v čast najstarejši trti ter znamenito mariborsko martinovanje, ki smo ga lani vsebinsko nadgradili in razširili po celotnem mestnem jedru,"

 Zavod za turizem Maribor

Kranjska Gora

Kot se za Kranjsko Goro zagre, je bila pri njih pestra in zelo uspešna že zimska sezona. V prvih dveh mesecih je bilo zabeleženih 210.000 nočitev, kar pomeni, da so presegli številke iz rekordnega leta 2019. To je več kot obetaven začetek pred nadaljevanjem sezone, saj je Kranjska Gora med obiskovalci zelo priljubljena tudi v poletnih mesecih. Sila uspešni so bili že velikonočni prazniki, ko je bila zasedenost kapacitet 90 %.

Trend pa se očitno nadaljuje tudi v pomlad in poletje, saj se po podatkih Turizma Kranjska Gora kapacitete že lepo polnijo. Povpraševanja naj bi bilo več kot v preteklem letu. Iz izkušenj preteklih let vrhunec sezone pričakujejo v mesecu avgustu, ko že vrsto let zapored beležijo največje število nočitev v letu. Gostje v času poletne sezone v Kranjski Gori so večinoma tuji gostje, pri čemer pričakujejo aktivne posameznike, aktivne družine, pare, kolesarje ter pohodnike.

"V destinaciji Kranjska Gora smo po številu nočitev že lani presegli rekordno leto 2019, ko smo v letu 2022 ustvarili več kot 905.000 nočitev. To je za približno 4 % več kot kot leta 2019,"

  Turizem Kranjska Gora

Foto: Profimedia Kranjska Gora

Pred začetkom poletne sezone v občini bistvenih novosti ne pričakujejo, bo pa tudi v letošnjih poletnih mesecih na destinaciji vozil poletni destinacijski avtobus. Septembra bo v Kranjski Gori prav tako potekal mednarodni kongres gozdnih terapevtov, kjer bo govora o zdravilnih učinkih gozda na človeka v povezavi s turizmom.

Kot vsako leto v občini pripravljajo tudi vrsto različnih prireditev, med drugimi tradicionalne prireditve Kranjskogorska desetka, Juriš na Vršič in Aljaževi dnevi. "Tudi v letošnjem letu se bo v Planici odvijal Spartan Race dogodek, obiskala nas bo Karavana okusov, odvil se bo Julian Alps Trail Run, ponovno bomo gostili tudi retro praznik Redbull Goni Pony," poletno dogajanje v njihovi občini naštejejo pri Turizmu Kranjska Gora.

popotnik To je mesto, ki je zasenčilo Kranjsko Goro in Planico

Bela krajina

Za razliko od prejšnjih dveh občin v Beli krajini poleti pričakujejo večje število domačih gostov, pri čemer se tudi število tujih obiskovalcev vsako leto povečuje. Pred začetkom sezone, ki vrhunec doseže od junija do septembra, so optimistični, saj so prejeli že kar nekaj povpraševanj po njihovi ponudbi. Nadejajo se podobne sezone kot lani, ko so v primerjavi z letom 2019 beležili za 20 % večji obisk. V lanskem letu je občina Črnomelj zabeležila 50.374 nočitev.

Pozdravljajo predvsem trend, ki so mu priča v zadnjem obdobju. Veseli jih, da se poleg obiska v poletni sezoni namreč povečuje tudi zanimanje za obisk izven glavne sezone. arhiv Camping Bela krajina

Pred začetkom najštevilčnejšega prihoda obiskovalcev sporočajo, da so na nivoju destinacije nadgradili projekt Odprta vrata Bele krajine. Izvajajo ga od aprila do decembra. V določenih terminih odpirajo vrata tudi najrazličnejši ponudniki v Beli krajini, kot so vinske kleti, turistične kmetije, krajinski parki, izvajalci različnih doživetij ter mnogi drugi. Trenutno pa so v Beli krajini najbolj vpeti v pripravo 59. Jurjevanja, najstarejšega folklornega festivala v Sloveniji.

Novo v 2020 Pravi naslov, če boste želeli videti črno človeško ribico

Slovenskim gostom za obisk priporočijo ogled starega mestnega jedra Črnomelj in Zakladnice. Prav tako izpostavijo obisk krajinskih parkov Kolpa in Lahinja z družinskim doživetjem Otonova pustolovščina. Na tem mestu spomnijo, da letos obeležujemo 145 let od rojstva enega izmed naših največjih pesnikov – Otona Župančiča. Njegova Spominska hiša se nahaja v Vinici. Prav tako priporočijo ogled interaktivne razstave Domovina je kultura.

Piran in Portorož

Število rezervacij med prvomajskimi počitnicami in v začetku poletne turistične sezone nakazujejo na še eno uspešno sezono na slovenski obali. "Po prvih podatkih se turističnemu sektorju letos obeta razmeroma stabilno poslovanje, s številom prenočitev, ki bo najverjetneje preseglo lansko številke," prve napovedi navedejo v Turističnem združenju Portorož-Piran.

Foto: Epa Piran

Kot največje izzive pri tem vidijo podaljšanje turistične sezone oz. desezonalizacija, razbremenitev Pirana in usmerjanje turističnih tokov na podeželje, višjie stroške energentov in osnovnih surovin, morebitne težave v povezavi s sušo oz. pomanjkanje vode ter pomanjkanje kadra.

Pred sezono so v občinah pripravili tudi nekaj novosti. Na spletnem portalu www.portoroz.si je med drugim zaživel rezervacijski sistem za nastanitve in doživetja Halki, ki gostom na enem mestu omogoča pregled nad celotno ponudbo doživetij in različnih vrst namestitvenih objektov v Občini Piran. Prav tako so ustvarili elektronski koledar, kjer se obiskovalcem za izbrano obdobje v pdf obliki prikažejo prireditve na destinaciji.

popotnik To znano slovensko mesto z novo pridobitvijo, ki navdušuje

"Pred začetkom poletne sezone bo nadgrajena brezplačna spletna aplikacija Nexto.io, s katero obiskovalci odkrivajo legende Pirana, ki na igriv način, preko kvizov, izzivov in nalog skozi obogateno resničnost ustvarja novo izkušnjo vodenja po mestu," za konec razkrijajo na združenju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:05 1. Maj 2023.

    tile turistični delavci so čist mimo, štejejo nočitve v sobah, noben pa ne šteje nočitve pod smreko . drugič štejejo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.