Popotnik
1922 ogledov

Pravi naslov, če boste želeli videti črno človeško ribico

Bela krajina
1/4
Arhiv TIC Črnomelj
Slovenija na vsakem koraku preseneča s svojimi naravnimi in kulturnimi zakladi. Preverite, kaj morate videti, če vas pot zanese v svet na skrajnem jugu Slovenije.

"Kjer so odpre svet, je Bela krajina, ki jo objema Kolpa, in so pridni ljudje. Svoja srca nosijo v svojih dlaneh. Živeti tu, je darilo, priti sem veselje in radost, vračanje pa obveza. Tu je vse tako svetlo, belo, sončn," je Belo krajino pred časom opisala radijska zvezda prejšnjega stoletja Toni Gašperič iz Veselega tobogana.

Dežela običajev, kot jo radi poimenujejo domačini, je zaradi samosvoje folklore za obisk zanima skozi vse leto. Tudi letos se bodu tu zvrstili številni dogodki. Pestro dogajanje bo otvoril metliški Festival Predikatov (29. februar 2020). "Pred desetletji, ko so belokranjski vinogradniki začeli pridelovati prva predikatna vina, niso slutili, kakšen razmah bodo doživela. Leta 1986 je bilo v Metliki pridelano prvo ledeno vino v Jugoslaviji. Jesenske jutranje meglice iznad reke Kolpe dajejo idealne pogoje za pridelavo predikatnih vin, zato ni naključje, da se slovenski festival predikatov odvija prav tukaj," ga opišejo na turistično-informacijskem centru (TIC) Črnomelj.

Bela krajina ob legendarni mejni reki Kolpi navdušuje s podobami steljnikov, poraslimi z belimi brezami, na sprehodu po gozdovih pa lahko srečamo tudi rjavega medveda, saj je ravno tam največja poseljenost medvedov po Sloveniji.

Za vse tiste, ki vas bližnje srečanje z medvedom ravno ne pritegne, pa so na TIC Črnomelj pripravili krajši seznam največjih znamenitosti, ki bi jih vsak obiskovalec Bele krajine moral obiskati.

Kot prvega navedejo Šokčev dvor v Žuničih, ki je značilen kmečki, obkolpski dom in je tudi eden izmed zavarovanih kulturnih spomenikov v Krajinskem parku Kolpa. Nahaja se ob cesti Vinica – Adlešiči. Vsem obiskovalcem dobrodošlico v obliki belokranjske pogače in žganja, izrečeta gospodarica in gospodar v tipični noši, ter nato razkažete svoje posestvo in tipično starinsko pohištvo ter orodje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It was really interesting to see how they were creating flex fibre to weave their own clothes. 👀 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Šokčev dvor in Žuniči is a typical Bela krajina farm house of the near Kolpa area, and protected cultural heritage in the Regional Park Kolpa. This is a farm house with an enclosed courtyard, consisting of a house, a shed and a barn, all connected by a wall with an entrance door. You can see the farm room, where old furniture, cradle, old farm clothes and home-made linen have been put on display. The other room with an old baker’s oven serves as a dining room and is appropriate for groups and other visitors. #mikstejpslovenia #mikstejptravels #bigberry

A post shared by Maja Rotovnik (@majarotovnik) on

Poleg Kolpe, ki je posebej zanimiva v poletnem času, na tem območju kraljuje tudi reka Lahinja, ki teče skozi osrčju Bele krajine in preseneča s svojimi posebnostmi. Ob njej se vrstijo gozdovi, močvirja in vlažni travniki. Krajinski park Lahinja je bogat z naravno in kulturno dediščino, kar potrjuje osem varovanih naravnih, šest kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata. 

Poleg ribolova in sprehodov v naravi nudi tudi čolnarjenje. S kanujem se je moč popeljati po reki in uživati ob žuborenju reke ter petju ptic. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paddling into the green. 🛶 #lahinja #slovenia

A post shared by Jost Gantar (@jostgantar) on

Bela Krajina je bila prva pokrajina v Sloveniji, ki je zavarovala svoje tradicionalne jedi, med katere spadajo belokranjska povitica, žitna klobasa, ajdova potica in druge. Kot vinorodna pokrajina obiskovalcu v vseh letnih časih nudi odlična belokranjska vina, izbirajo lahko med svetovnimi predikati, peninami in vinom, ki "vrača srčno moč – Modro frankinjo".

Kot povedo na TIC-u, lahko vsem najavljenim gostom v starem mestnem jedru Črnomlja pripravijo ogled in peko črnomaljske preste: "Gospodinja Bernarda pripravi še katero od presenečenj. Črnomaljci smo ponosni na to, da smo prestarji." 

V vasi Rosalnice priporočijo tudi obisk domačije Dobrega kruha. "Gospa Mojca vas v prijetnem vzdušju začinjenim s humorjem popelje skozi zgodbo kruha in življenja. Peka belokranjske pogače ima v Beli krajini dolgo tradicijo in prehaja iz roda v rod. Skupaj z belokranjsko pogačo so ljudje popili kozarec vina,"  pripovedujejo. 

Dogodki in novosti v letu 2020

Na informacijskem centru izdajo, da se bo v vasi Jelševnik na domačiji Zupančič ob izviru Jelševničice v kratkem odprla ogledna turistična točka. Tam bo možno skozi prirejen podzemni svet spoznati življenje črne človeške ribice oziroma močerila. 

Ker živi le na tem območju (endemit), je tudi zaščitena. Od domačije vodi lepo urejena pot do izvira. V posebej postavljenem prostoru bo možno videti tudi samo ribico, v kolikor se bo v tistem trenutku tam nahajala.

Seznam prireditev in dogodkov v Beli krajini 

Metliško obredje – zaviranje kola se bo 13. aprila, na 'Vuzemski ponedeljek', odvijalo v Metliki. Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja; zaviranje kola, ki ga je že leza 1988 v Ljubljanjskem zvonu opisal belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Gre za splet plesov, pesmi in iger.

25. pohod po najjužnejši slovenski pešpoti od Radencev do Damlja je edinstvena pot na območju Krajinskega parka Kolpa in bo potekala 10. maja.

30. tradicionalni mednarodni spust po reki Kolpi bo 1. maja potekal v Srednjih Radencih ob Kolpi je namenjen vsem ljubiteljem Kolpe.

38. Vinska vigred v Beli krajini je tridnevni festival vin v Metliki, ki vedno znova privabi domače in tuje ljubitelje vrhunskih belokranjskih vin in se bo letos odvijal med 15. in 17. majem.

57. Jurjevanje v Beli krajini, ki velja za najstarejši folklorni običaj v Sloveniji, bo v Črnomlju potekalo med 17. in 21. junijem.

26. Semiška ohcet je doživetje drugačnega poročnega obreda s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremjal ga bo tudi 6. festival ŠtudlFest. (28. do 30. avgust 2020)

Vinski festival mlada Portugalka, Metlika, 17. oktober 2020

28. martinovanje v Beli krajini, Črnomelj, november 2020

14. praznovanje jeseni in 34. martinovanje v Semiču, Semič, 13. do 15. november 2020

Praznični sejem in festival penin, Metlika,12. december 2020

Jaslice v paleolitski jami Judovska hiša, Stranska vas pri Semiču, 25. do 27. december 2020

Komentarjev 3
  • sam50 08:12 17.februar 2020.

    Te podzemne plazilce lahko najdemo v vsaki ponikalnici in to se dokaže skoraj ob vsakem nenadnem neurju,ko jih voda prinese na plano,ampak še vedno jih opevajo kot čudo postojnske jame in jih častijo kot edine predstavnike svoje vrste....

Sorodne novice