Popotnik
67071 ogledov

To je mesto, ki je zasenčilo Kranjsko Goro in Planico

Beljak
1/5
Profimedia
Z vlakom smo se odpeljali v druge največje mesto na avstrijskem Koroškem, ki leži ob reki Dravi. Pozitivno nas je presenetilo.

Medtem ko naša Kranjska Gora in Bled v času svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju veljata za velika osmoljenca, saj nista uspela zapolniti hotelskih kapacitet, prav tako sta zaradi napovedane gneče izgubila dnevne obiskovalce, je eden glavnih zmagovalcev avstrijski Beljak. Primerljivo visok standard in predvsem nižje cene namestitev so v času prvenstva privabile marsikaterega gosta Planice, kot tudi številne reprezentance, ki so se do prizorišča prvenstva vsakodnevno raje peljale 30 minut, kot pa bivale v bližnji Kranjski Gori.

Planica nordijsko SP Nič kaj množično Šport Katastrofa v Planici, prazni tudi blejski hoteli

Beljak se je že pred prvenstvom aktivno vključil v promocijo prvenstva. Da mesto diha s prvenstvom je ta čas moč čutiti že ob vstopu v jedro mesta, kjer obiskovalce veselo pozdravlja velika zastava.

Beljak | Avtor: Ljubljanske novice Ljubljanske novice

Mi smo mesto obiskali že v času božično-novoletnih praznikov in bili nad njim že takrat navdušeni. Beljak ni prav veliko mesto, vendar obiskovalcu vseeno nudi veliko zanimivosti, ki si jih lahko ogleda. Morda za dan obiska nismo izbrali najboljšega termina, tja smo se namreč odpravili na Božič, kar je vplivalo na to, da je bilo sicer živahno mestno jedro v takrat malo manj živahno. Trgovine in lokali, tisti, ki so sploh bili odprti, so se zaprli že pred 16.00, domačini pa so hitro odšli praznovat k družinam.

Avstrija, Austria.info Zimski pohodi Popotnik Že veste, kam na zimski "vikend pobeg"?

Odkrivanje drugega največjega mesta na avstrijskem Koroškem smo začeli pri železniški postaji, kamor nas je po uri in pol vožnje pripeljal vlak iz Ljubljane. Za enosmerno karto smo plačali 9.9 evra na osebo, v tem času pa lahko uživali z opazovanjem okolice. Pred našimi očmi se je zelena okolica v Sloveniji čez mejo hitro spremenila v snežno odejo. Tudi temperature so bile temu primerne.

Od tam nas je pot vodila naravnost v staro mestno jedro, kjer nas je na vsakem koraku opominjalo, v katerem času smo. Mesto je bilo do potankosti okrašano in vso v znamenju adventa. Prek mosta čez Dravo nas je pot pripeljala na Glavni trg s trgovinami, galerijami in prijetnimi kavarnami, kjer smo si privoščili topel napitek in skozi okno opazovali dogajane zunaj.

Beljak | Avtor: Profimedia Profimedia

Hitro smo opazili, da so v mestu dom našle številne lepe stare cerkve, izmed katerih se prav posebej bohoti cerkev sv. Križa. Koralno rožnato stavbo so zgradili v 18. stoletju, danes pa je priljubljen motiv med fotografskimi navdušenci. V privlačni notranjosti najdemo osupljive freske na obokih, ki so jih dodali v 60. letih prejšnjega stoletja. Za ta čas je bila za obisk zanimiva tudi cerkev sv. Nikolaja, kjer smo v notranjosti lahko videli jaslice, malo večje pa so nas pričakale še pri izhodu na trg. Za prekrasen razgled nad mestom pa svetujemo cerkveni zvonik gotske cerkve sv. Jakoba.

Beljak | Avtor: Profimedia Profimedia
Skozi Beljak teče reka Drava, ki mesto deli na severni in južni del, ob njenih bregovih pa so lepo urejene sprehajalne in kolesarske poti. Mesto velja za zgodovinsko pomembno stičišče med Alpami in južno Avstrijo. Čeprav ni veliko mesto, je Beljak zelo živahen. Najbolj je znan po tamkajšnjem karnevalu. Korenine mesta sicer segajo v čas Rimljanov, ko so mu rekli Santicum. Njegova lokacija je odlično izhodišče, ki omogoča, da raziščete tudi celotno regijo Alpe-Jadran in mnoga vrhunska smučišča na tem območju.

Praga Popotnik Ta evropska destinacija najbolj razočara

Če želite o zgodovini Beljaka zvedeti več, morate obiskati mestni muzej (Museum der Stadt Villach), kjer si lahko ogledate krajevno zgodovino, srednjeveško umetnost in arheologijo, občasno pa v njem gostijo tudi posebne razstave. Pred tem preverite odpiralni čas, mi smo imeli to nesrečo, da je bil na dan obiska zaprt. Zanimiva pa je tudi krajša predstavitev mesta, ki jo lahko zasledite čez celotno mesto in je narejeno na interaktivni način, dostopna pa je tudi v slovenskem jeziku. Čez center mesta prav tako vozi brezplačni turistični avtobus.

Beljak | Avtor: Profimedia Profimedia
Nedaleč stran od Beljaka se nahajajo ruševine gradu Vajškra, kjer si lahko ogledate 40-minutni spektakel s sokoli, Adler Flugschau. Tu je tudi živalski vrt Affenberg – družinska zabava za vso družino je del informativnega vodenega ogleda. Izvedeli boste več o tamkajšnjih opicah in o tem, kako skrbijo zanje, z njimi pa se boste lahko tudi igrali. Vredno si je ogledati tudi grad Finkelstein iz 12. stoletja, ki se dviga nad bližnjim Baškim jezerom. Stara trdnjava, od katere so ostale samo še ruševine, nudi spektakularno ozadje čudovitemu amfiteatru Burgarena, ki ga uporabljajo za koncerte in gledališke predstave.

Na svoj račun bodo v Beljaku prišli tudi ljubitelji avtomobilov, saj se tam nahaja tudi beljaški avtomobilski muzej. V muzeju, ki leži tri kilometre iz mesta, so razstavljene ikone vsakdanjega avtomobilizma, na primer modeli, kot so BMW Isetta, Fiat Topolino in več kot 200 drugih. Če ga želite obiskati, se do tja lahko odpeljete z avtobusom št. 5179.

Family-Wellness Termalija - Terme Olimia posledice energetske krize Popotnik Toliko dražje so vstopnice za bazen

Beljak | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaradi številnih znamenitosti in aktivnosti, ki jih je tu moč početi, priporočamo vožnjo z avtomobilom, ki vam bo vse skupaj olajšala. Nič kaj manj zanimiva sicer ni niti vožnja z vlakom. Za konec potepanja smo si privoščili še skok v bližje terme Spa Villach-Warmbad. Moramo pa opozoriti, da so bile cene precej 'avstrijske'.

Komentarjev 3
  • miho 08:08 04.marec 2023.

    Višje plače in nižje cene. Bolje živeti v Avstriji kot v Sloveniji.

  • AnzeSmolej 16:31 03.marec 2023.

    A lahko prosim pišete origal imena in ne poslovenščena ker nimam pojma kje je to in pol tudi google ne najde

  • rd2dmk2 09:20 03.marec 2023.

    sorry ampak Villach ( ne Beljak ) mene ne bo več videl. so svojo naklonjenost do mene državljana Slovenie pokazali v vsej svoji luči. in naj si zapomnijo tile hajmadinstovci, da bi bil Vilach še danes en čist navaden kurnik, ...prikaži več če ne bi mi z Juge tam zapravili vse svoje prihranke za kafe in ramo, dons me pa zmerjajo z in podijo nazaja na Balkan. hvala lepa. čeravno sovražim Bled in njihove važne gostince in neurejn turizem in obupno občinsko politiko, pa je še veno to moja domovina. je---bi se A.

Sorodne novice