Popotnik
50031 ogledov

Primerjali smo cene nastanitev v Kranjski Gori, Beljaku, Trbižu in na Bledu

Kranjska Gora Profimedia
Manj kot pet dni do konca svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju smo preverili, če so hotelirji v Kranjski Gori in na Bledu kaj spustili cene, s katerimi bi privabili še zadnje zamudnike.

Čeprav se 43. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju vztrajno približuje h koncu, se bo vse do takrat v dolini pod Poncami odvilo še veliko zanimivega športnega kot tudi spremljevalnega dogajanja. Kot zadnja bo na sporedu tekma moških tekačev na 50 kilometrov, prvenstvo pa se bo sklenilo z zaključno slovesnostjo v večernih urah 5. marca 2023.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Dolgo opevano svetovno prvenstvo, ki smo ga v Sloveniji organizirali prvič, je zaradi visokih cen kart in okoliških nastanitev poželo val negodovanja že pred začetkom. To se je stopnjevalo do zelo slabega obiska in do sedaj rednega prizora v Planici – praznih tribun.

Pred začetkom so organizatorji, ki so stavili predvsem na tuje obiskovalce, pričakovali 100.000 - 150.000 gledalcev, a že med prvenstvom cilj števila prodanih vstopnic prepolovili. K boljši obiskanosti ni pripomoglo niti nižanje cen vstopnic in širša ponudba vstopnic.

Planica.si Odlična novica! Šport NAVIJAČI, POZOR! Organizator popustil, takšne bodo cene novih vstopnic

Z zasoljenimi cenami nastanitev so se prav tako ušteli slovenski hotelirji, ki so s svojo potezo izgubili marsikaterega obiskovalca, kot tudi člane tujih reprezentanc. Ti so dodobra napolnili kapacitete v sosednji Avstriji in Italiji, predvsem v Beljaku in v Trbižu, in poskrbeli, da kljub napovedim pred prvenstvom o skoraj 100 % zasedenosti kapacitet v Kranjski Gori in na Bledu določeni hoteli niso zapolnjeni. V Avstriji, poleg domače avstrijske reprezentance, tako bivajo še švicarska, nemška, japonska, ukrajinska in islandska reprezentanca.

Beljak | Avtor: Ljubljanske novice Ljubljanske novice
Medtem ko se je Beljak že pred prvenstvom aktivno vključil v promocijo prvenstva in so nekateri dejali, da so nalogo celo bolje opravili kot gostitelji, se je Trbiž držal nekoliko ob strani. Za razliko od Beljačanov, ki so bili od vsega začetka trden partner, Trbiž z gostitelji ni želel sodelovati. S prireditelji v Planici se namreč niso uspeli dogovoriti za sofinanciranje 50-kilometrske tekme, ki bi se začela v sosednji Italiji. Sosedje so se tako izognili strošku organizacije, kljub temu pa dodobra zaslužili z naslova nastanitev.

Planica nordijsko SP Nič kaj množično Šport Katastrofa v Planici, prazni tudi blejski hoteli

Ni kaj, navkljub oddaljenosti (Beljak je od Planice oddaljen 31 minut vožnje, Trbiž pa 23 minut) so hotelirji in ostali ponudki namestitev v Beljaku in Trbižu dobro izkoristili ponujeno in pokazali, kako najti ravnotežje med primerno ceno in ponudbo.

Bled hotel Rose | Avtor: Profimedia Profimedia
Zaradi bližajočega se zaključka prvenstva v Planici so dnevi za dodaten zaslužek šteti. Preverili smo, če so slovenski hotelirji v zadnjem času spustili ceno svojih namestitev, s čimer bi lahko morda pritegnili še zadnje zamudnike, ki bi si želeli pogledati zaključek svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju.

Na platformi Booking.com smo tako v iskalnik vnesli nastanitev za štiri osebe (dva odrasla in dva otroka, mlajša od 10 let) v terminu med 2. in 4. marcem 2023 v zgoraj omenjenih krajih. Iskali smo nastanitve srednjega cenovnega ranga (tri zvezdice), ki se nahajajo v bližini centra posameznega kraja in so primerne za družine. Izračunali smo povprečje prvih petih nastanitev, ki so se pojavile na seznamu. Ugotovitve sledijo spodaj.

Beljak

Za dve nočitvi bi štiričlanska družina v sedmem največjem avstrijskem mestu, ki je od Planice oddaljeno približno 25 kilometrov oziroma pol ure vožnje, v povprečju odštela nekaj manj kot 310 evrov.

Beljak | Avtor: Profimedia Profimedia

Trbiž

Medtem ko je bilo v Beljaku za ta termin na voljo še veliko nastanitev, je bila drugačna pesem pri iskanju nastanitev v Trbižu, ki je od Planice oddaljen 18 kilometrov. Za izbran termin so bile tako na voljo zgolj štiri nastanitve, ki se nahajajo manj kot dva kilometra od središča mesta. Za dve nočitvi bi štiričlanska družina v Trbižu v povprečju odštela 390 evrov. Opazili smo še, da je bilo kar nekaj nastanitev v Trbižu in okolici za ta čas znižanih.

Stefan Kraft Sp Šport Ne le Slovenci, kot risi besni tudi Avstrijci: "To se ne spodobi"

Bled

Veliko znižanje smo prav tako opazili na Bledu, kjer je bilo od prvih desetih nastanitev kar osem znižanih. To nakazuje, da so blejski ponudniki nastanitev očitno sprevideli, da so pred prvenstvom nekoliko pretiravali s cenami. Vprašanje pa je, če so to ugotovili pravočasno. Po najnovejših podatkih bi štiričlanska družina na Bledu za dve nočitvi plačala 241 evrov, pri čemer gre predvsem za apartmaje. Medtem ko bi za sobo v hotelu blizu središča Bleda v povprečju odštela 455 evrov.

namestitve Bled | Avtor: zajem zaslona Booking.com zajem zaslona Booking.com

Kranjska Gora

Kranjska Gora | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot zadnje smo preverili nastanitve v Kranjski Gori, za katere so pred začetkom prvenstva dejali, da so že več kot 90 % zasedene. Zaradi bližine prvenstva so najbolj privlačna izbira, kar nakazuje tudi dejstvo, da sta bila za omenjen termin na voljo zgolj še dva hotela. Zanju bi družina plačala 331 evrov oziroma 566 evrov. 

Na Žurnalu24 smo pred prvenstvom že poročali, da so bile cene za vikend v Kranjski Gori zelo visoke. Takrat je najcenejša soba za dva odrasla v Kranjski Gori stala 152 evrov, pri čemer je imela skupno kopalnico, druge tri nastanitve pod 200 evrov za vikend od 24. do 26. februarja pa so bile v Mojstrani. 

Medtem pa je v bližini središča Kranjske Gore, kjer se vsakodnevno odvija spremljevalni program svetovnega prvenstva, še vedno na voljo kar nekaj drugih, cenejših namestitvenih obratov. V njih bi družino dve nočitvi med 2. in in 4. marcem v povprečju stali 321 evrov.

Komentarjev 11
  • rd2dmk2 09:13 03.marec 2023.

    pa še tole. v oddaji Tarča 2.3.3023 je eden od domačinov iz Rateč že jokal in stokal, kako so ob zaslužek. ja 10 dni traja SP inje že prosil za povrnitev izpada dohodka. ne pozabit 5.3. se zaključi SP 11.3 ...prikaži več.3 pa je že pokal vitranc. še termoske z kuhanim vinom jim ne bo treba čist ohladit, pa bodo že spet hačko imel-- ne nen ne bod oimel profita-- dolge nosove.. če bomo lekaj slovenci normalni in bodo lepo šli na lepše, kam v lepe priazne kotičke po naši domovini, namesto v tele vampirske kraje

  • srecnii 22:00 02.marec 2023.

    Gorenjci bi rad sam fino kasiral, za urejenost turistinih krajev so pa tako škrti.

  • Pierre 11:58 02.marec 2023.

    Slovenci smo svetovni prvaki v zvonjenju po toči je pa že France ugotovil da ''Kranjc ti le dobička išeš....'' Sicer pa mi te ''analize'' gredo že pošteno na k...c....

Sorodne novice