Šport > Zimski športi
73597 ogledov

Franci Petek: "Žal se slovenski navijači ne zavedajo ..."

Franci Petek Saša Despot
Na prvem domačem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju smo se pogovarjali s prvim slovenskim svetovnim prvakom v smučarskih skokih Francijem Petkom.

Slovenija je z nedeljskim bronom osvojila sploh prvo medaljo na mešanih ekipnih tekmah na svetovnih prvenstvih. Skupaj pa je to 11. kolajna v skakalnem delu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, od tega šesta bronasta ob dveh srebrnih in treh zlatih.

Slovenski smučarski skoki so tako do sedaj proizvedli tri svetovne prvake. Še pred Rokom Benkovičem (Oberstdorf 2005) in Emo Klinec (Oberstdorf 2021) se je kot prvi Slovenec v Val di Fiemmeju leta 1991 s tem nazivom okitil legenadrni Franci Petek, ki se te dni mudi v Planici in navija za slovenske športnike.

Franci Petek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prvo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Sloveniji! Kako vi vidite ta dogodek skozi oči svetovnega prvaka in tudi športnega funcionarja?
"Moji občutki so res globoki, prijetni. Ponosen sem, da so nam uspeli vsi ti koraki do tega trenutka, da se lahko svetovno prvenstvo uspešno odvija. Od ideje, do same pridobitve tekmovanja. Verjetno vsi poznamo zgodbo, kako je bila šele četrta kandidatura uspešna. Zdaj, ko je tukaj živžav in se tekmovanja odvijajo, je občutek enkraten. Pred nastopi naših sem vedno na trnih, ker se veselim vsake preizkušnje, ker vemo, da so naši tekmovalci sposobni marsičesa. Generalno sem zelo vesel in ponosen na vse, ki so zaslužni, da vse tako teče."

Za nami je prvi teden tekmovanj. Kako pa vi gledate na vse kritike glede obiska, visokih cen, nedostopnosti, praznih tribun ...?
"Jaz bi se izognil komentarju tega. Ni pravično, da karkoli ocenjujem, saj sam nimam nobene pristojnosti, oziroma sam nisem nič na tem delal, zagotovo pa je težko predvideti, kakšen bo odziv. Sem pa prepoznal, da se je organizator Smučarska zveza Slovenije trudila in ponudila različne možnosti glede različnih paketov, dnevnih kart, poldnevnih kart. Bili so popusti za modro kartico, poizkusilo se je privabiti mlade. Bilo je podanih kar nekaj načinov. Je pa tako, da je psihologija trga oziroma potrošnika tista, ki pove, kako si zadel. Zagotovo pa ni to prav lahka naloga, da postaviš ustrezno ceno."

Anže Lanišek "Ni mi všeč!" Šport O žiriji: "Delajo določene razlike! Meni tega niso ugodili, Norvežanu so!"

Ali so morda naši navijači preveč identificirani s poleti v Planici, da jih sami skoki toliko ne privabijo?
"Če se osredotočimo na slovenske navijače, za njih beseda Planica pomeni marčevske polete. Njim svetovno prvenstvo in ta format tekmovanja nista blizu. Žal se ne zavedajo, da takšnega tekmovanja še nismo imeli in ga verjetno kar tako kmalu tudi več ne bomo. To tekmovanje, ne glede koliko je obiska na samem prizorišču, doseže toliko ljudi, kot nobena druga prireditev v Sloveniji."

Morda veste, kako odmeven je ta dogodek? Imate kakšne podatke?
"Ne, podatkov trenutno nimam. Ampak to ni odvisno od države gostiteljice, tak dogodek bo preko tv prenosov, ponovitev tv prenosov, socialnih, internetnih, tiskanih medijev dosegel zagotovo vsaj pol milijarde ljudi. Verjetno bližje milijardi, kot pol milijardi ljudi."

Koliko kart ste vi kupili za svetovno prvenstvo?
"Jaz sem kupil trideset kart za prvi in trideset kart za drugi teden. No, ne jaz osebno. Sem pa osebno kupil karte za mojo družino. To je nekaj, česar se zavedam, Da nobena karta ni zastonj. Nekdo jo mora plačati. To, da plačamo karte, ohranja trajnostno poslovanje prvenstva. Tako da nisem niti pričakoval, da bo nekdo drug kupil karte za naše ali moje osebne potrebe."

Planica 2023 Odzivi Šport Tako so naši junaki doživeli osvojitev medalje: "Tega si ne bi odpustila"

Tujci, ki prihajajo v Planico, ponavljajo, da so prišli na tek na smučeh. Je pri svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju na prvem mestu resnično tek na smučeh?
"To je copy/paste vsakega svetovnega prvenstva. Razmerje, kaj pridejo gledalci gledat, je enako, ne glede na to, kje se dogaja. Mi Slovenci dajemo prioriteto skokom in mislimo, da so skakalne tekme tiste, ki vlečejo. Toda tudi tu je povsem enako razmerje, kot je recimo bilo v Seefeldu, kjer je bilo zadnje svetovno prvenstvo z gledalci. Povsod, kjer sem sodeloval kot tekmovalec, gledalec, funkcionar, je bilo enako. Teki so bili vedno bolj obiskani od skokov."

Kako pa kot nekdanji uspešni tekmovalec gledate na to, da so marsikateri športnik oziroma tudi ekipe dosegli najslabše izide zime ravno na domačem svetovnem prvenstvu?
"Moram reči, da mi je žal in hudo za njih. Vem, da so trdo delali in veliko pričakovali, toda to je tista druga plat domačega svetovnega prvenstva. Lahko te namreč to dvigne, lahko pa je veliko breme. Glede na to, da je prvi teden za nami, upam, da se bodo zdaj lahko sprostili in pokazali svojo pravo vrednost."

Maja Vtič Brez medalje Šport Glavni slovenski trener jezen zaradi odnosa do naših tekmovalk

Trener Zupančič se je na svetovnem prvenstvu pritoževal, da so naše skakalke dobile ocene, kot jih druge skakalke dobijo za precej krajše skoke. Ste vi kdaj tekom kariere imeli občutek, da sodniki ne ocenjujejo zgolj skoke, temveč tudi narodnost?
"Ne, jaz nisem imel takega občutka. Razumem Zorana oziroma strokovni štab, da takoj po tekmah ali med sezono so tako osredotočeni in zaprti v svoj ta krog, da mogoče malce preveč subjektivno gledajo na to. To pripisujem bolj temu čustvenemu trenutku. Sam tega nisem opazil in mislim, da se morajo naše skakalke zgolj sprostiti in osredotočiti na sebe, pa bodo tudi sodniške ocene postale boljše."

Kaj pa posamična tekma moških na srednji napravi? Je bila mogoče na meji regularnosti?
"Takih tekem je v sezoni veliko. Več je takih tekem, kjer so razmere dokaj težke in ne dobi vsak tekmovalec enakih možnosti, kar vpliva na rezultate. Razlika pa je, da je to svetovno prvenstvo. Le ena tekma, ki se zgodi na vsaki dve leti. Ocene o neregularnosti so večinoma podane v tej luči."

Kaj pa pričakujete od naših skakalcev in skakalk v naslednjem tednu?
"Da se sprostijo, ker znajo veliko."

Eva Urevc Slovenski junakinji Šport Prvič nastopili skupaj, pa že med najboljšimi na svetu: "To ni kar tako!" Anže Lanišek Naveličan sem tega! Šport V slovenskem taboru nezadovoljni: "Jutri jim bom jaz prišel pihat na senzorje!" Planica 2023 Odzivi Šport Iz slovenskega tabora: "Najbolj boli to ..." Planica 2023 Pri zadnjem skoku Šport Šok iz našega tabora! Ciljal na medaljo, dan pred tekmo pa te težave Planica 2023 Razkril zakaj Šport Slovenec postavil rekord skakalnice, nato presenetil: "Nisem favorit!" Planica 2023 Tako tesno je bilo Šport Padla odločitev, katera Slovenka se bo jutri podala v boj za medalje Sara Takanaši Planica Šport Najboljša vseh časov padla, odpeljali so jo z reševalnim vozilom Planica 2023 Tako je z Niko Šport Nika odtujena od sotekmovalk, sameva v posebnem zabojniku: "Je precej žalostno" Planica 2023 Zgrnili črni oblaki Šport Po razočaranju na prvi tekmi: "V soboto gremo po medaljo, toda ..." Planica 2023 To se je dogajalo Šport Klinec razkrila razlog za slabše skoke: "Nisem mislila, da bo prišlo v javnost" Miha Šimenc "Sem razočaran!" Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Želel sem napasti, ko se mi je znašel pod nogami" Jerneja Brecl Slovenska orlica Šport "Prav poseben občutek je, ko zmagaš na tekmi svoje kariere"
Komentarjev 34
  • dusko89 22:05 28.februar 2023.

    Politiki, privilegiranci in funkcionarji nas hočejo prepričati da ne razumemo pomembnosti prvenstva. Ob tem da se vsi spomnimo košarke, odbojke in še kaj, torej ni tako. Želijo komandirati, hkrati zastonjkarijo, JJ zapiral tribune, karte 2 leti prepovedal zamenjati za denar, ...prikaži več potem zahteval doplačilo za karte po 2 letih obračanja tujega denarja, .... KDO JE TU NOR! Ne grem v Planico zastonj, politiki so ukradli ponos in domoljubje!!!!

  • Kmodri 18:47 28.februar 2023.

    Planica komercialna prasica!

  • Kmodri 18:47 28.februar 2023.

    Briga nas!

Sorodne novice