Šport > Zimski športi
6058 ogledov

Prvič nastopili skupaj, pa že med najboljšimi na svetu: "To ni kar tako!"

Eva Urevc Saša Despot
Eva Urevc in Anja Mandeljc sta ob svojem krstnem skupnem nastopu na ekipnih sprintih na svetovnem prvenstvu v Planici osvojili zelo spodobno osmo mesto.

"Lahko rečem, da sva zadovoljni z današnjim nastopom, da sva izpolnili svoj cilj, gre za čisto soliden rezultat, dali sva svoj maksimum. Za najin prvi ekipni sprint lahko rečem, da je bilo dobro," je svoj sploh prvi ekipni nastop v paru z Anjo Mandeljc opisala Eva Urevc.

Eva Urevc SP V planici Šport Slovenki do osmega mesta, zmaga Švedinjam

"Imeli sva načrt, da poizkusiva držati stik s skupino, da poizkusiva loviti tekmovalke pred seboj. Mislim, da nama je to uspevalo in rezultat je osmo mesto. Mogoče sem v drugem krogu šla nekoliko čez svoj limit, zato sem na koncu izpustila tisto Čehinjo, ker sem res čutila laktat in na koncu nisem več mogla sprintat, ampak to je pač del tega športa," je načrt in končni razplet pokomentirala "kapetanka" v slovenski ekipi.

Eva Urevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Mislim, da sva se pogovarjali, da je to ravno nekje najin cilji. Nekje med šestim in osmim mestom. Osnovni cilj pa je bila zagotovo deseterica. Cilj je tako izpolnjen," je bila po tekmi s slovenskim nastopom zadovoljna 27-letna slovenska smučarska tekačica, ki je bila tokrat zelo zadovoljna tudi z razmerami.

"Razmere so bile danes definitivno boljše kot včeraj, tudi vreme je bilo končno nekoliko bolj zimsko, tako da je bilo bolj prijetno tekmovat," je razkrila Urevčeva, ki je na sobotni preizkušnji v skiatlonu celo grdo padla. "V bistvu sem posledice včerajšnje tekme čutila zgolj v kvalifikacijah, pa še to zgolj zaradi utrujenosti, ampak sem se v finalu počutila bistveno bolje. Potrebno je bilo zgolj dobro ogrevanje."

Eva Urevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Urevčeva, ki je v preteklosti slovela predvsem kot odlična sprinterka, navsezadnje je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu v paru z Anamarijo Lampič celo osvojila bron v ekipnem sprintu, v omenjeni disciplini pa ima tudi edino svojo zmago v svetovnem pokalu, pa je v zadnjem letu izjemno napredovala tudi v teku na 10 kilometrov, tako da se že veseli naslednje discipline na domačem svetovnem prvenstvu.

"V torek sledi tekma na 10 kilometrov. Zagotovo gre za disciplino, ki mi je pisana na kožo, tako da so pričakovanja kar visoka, ampak bomo videli tekom teh dni, kakšno bo počutje," napoveduje Urevčeva, ki pa še ne ve, če bo nastopila tudi na 30-kilometrski preizkušnji. "Odvisno tudi od vremena. Če bodo takšne razmere kot včeraj, bom še dobro razmislila."

Eva Urevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A če je vzdušje pod skakalnico v Planici v zadnjih dneh precej klavrno,pa je precej boljše v ciljnem prostoru smučarskih tekov, kjer so norveški in švedski navijači pripravili dobro vzdušje, katero je močno razveselilo tudi slovensko tekačico. "Zagotovo te takšno vzdušje dvigne, je precej boljše kot na nekaterih drugih tekmah svetovnega pokala, ko ni nobenega gledalca. Tukaj pa te to kar ponese naprej in je super."

Eva Urevc je pred domačim svetovnim prvenstvom veljala za najbolj vroče orožje iz slovenskega tabora. Preizkušnjo v sprintu je končala na 27. mestu, v skiatlonu je po veliki nesreči in padcu končala na 23. mestu, zdaj pa je za zaključek prvega tedna tekmovanja zasedla še osmo mesto v ekipnem sprintu.

Eva Urevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Glede na včerajšnje počutje zdaj po današnji preizkušnji nekoliko bolj pozitivno gledam naprej, se me pa res drži nekaj smole. Danes je sicer šlo vse kot po maslu, brez kakšnih nezaželjenih pripetljajev. Upam, da bo podobno tudi v torek, da bom spet zadovoljna s tekmo," je razpoloženje po prvem tednu opisala 27-letna Gorjanka.

Toda tako lep uspeh naši tekaški šampionki zagotovo ne bi uspel brez dobre partnerice. Potem ko je Urevčeva vse svoje večje uspehe dosegla z Anamarijo Lampič, se je slednja pred letošnjo sezono podala v biatlonske vode, Eva pa je tako ravno na domačem svetovnem prvenstvu sploh prvič nastopila v paru z Anjo Mandeljc.

Anja Mandeljc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Malo mi še manjka izkušenj na taki tekmi, ko startam z najboljšimi. Že na vseh tekmah imam podobne težave, ko startam prepočasi glede na nadaljevanje tekme in to se je tudi danes izkazalo, da še nisem vajena tako hitrih startov. Start se mi ni najbolj posrečil, a sem nato dala vse od sebe, da sva nato priključili v naslednjih krogih," pa je neprepričljiv začetek ter odlično nadaljevanje opisala mlajša izmed para, 23-letna Anja Mandeljc. "Tukaj so same vrhunske tekmovalke in mislim, da biti med deset najboljših ni kar tako. S tem končnim osmim mestom moramo biti zelo zadovoljni," je bila po nastopu zadovoljna tekmovalka, ki je nastopila šele na svojem drugem svetovnem prvenstvu.

Mlada slovenska tekmovalka sicer še raje nastopa na tekmovanjih v distanci, a je pokazala, da se tudi na sprintih, še posebej če so tako zahtevni kot ta planiški, odlično znajde."Definitivno je distanca moja primarna disciplina, ampak se moramo zavedati, da je ta sprint že zelo zahteven, obenem ga moraš trikrat odteči, tako da že meji na distanco. Tudi ostale ekipe so imele vsaj eno 'distančarko' v ekipi. Mislim, da je bila ta poteza v naši ekipi zelo dobra, saj mi je ta disciplina zelo všeč in sem bila zelo vesela, da sem dobila priložnost v sprintu," je bila po koncu preizkušnje zelo zadovoljna mlada Anja Mandeljc.

Anže Lanišek Naveličan sem tega! Šport V slovenskem taboru nezadovoljni: "Jutri jim bom jaz prišel pihat na senzorje!" Maja Vtič Brez medalje Šport Glavni slovenski trener jezen zaradi odnosa do naših tekmovalk Planica 2023 Odzivi Šport Iz slovenskega tabora: "Najbolj boli to ..." Planica 2023 Pri zadnjem skoku Šport Šok iz našega tabora! Ciljal na medaljo, dan pred tekmo pa te težave Planica 2023 Razkril zakaj Šport Slovenec postavil rekord skakalnice, nato presenetil: "Nisem favorit!" Planica 2023 Skrbi za trenerja Šport Zupančič razložil glavno težavo Emine poškodbe, tako pa je z Niko Planica 2023 Tako tesno je bilo Šport Padla odločitev, katera Slovenka se bo jutri podala v boj za medalje Sara Takanaši Planica Šport Najboljša vseh časov padla, odpeljali so jo z reševalnim vozilom Planica 2023 Tako je z Niko Šport Nika odtujena od sotekmovalk, sameva v posebnem zabojniku: "Je precej žalostno" Planica 2023 Zgrnili črni oblaki Šport Po razočaranju na prvi tekmi: "V soboto gremo po medaljo, toda ..." Planica 2023 To se je dogajalo Šport Klinec razkrila razlog za slabše skoke: "Nisem mislila, da bo prišlo v javnost" Miha Šimenc "Sem razočaran!" Šport Veliki slovenski osmoljenec: "Želel sem napasti, ko se mi je znašel pod nogami" Jerneja Brecl Slovenska orlica Šport "Prav poseben občutek je, ko zmagaš na tekmi svoje kariere"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice