Šport > Zimski športi
2745 ogledov

Tako so naši junaki doživeli osvojitev medalje: "Tega si ne bi odpustila"

Planica 2023 Saša Despot
Slovenska reprezentanca se je v Planici dokopala do svoje sploh prve medalje na tekmi mešanih ekip na svetovnih prvenstvih.

Slovenska reprezentanca v postavi Ema Klinec, Nika Križnar, Timi Zajc in Anže Lanišek je na mešani ekipni tekmi v smučarskih skokih osvojila prvo medaljo na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Na srednji skakalnici je osvojila bronasto odličje. Zlato je pripadlo Nemcem, srebro pa Norvežanom.

Planica 2023 Fotogalerija Šport Tako je bilo v Planici ob prvi slovenski kolajni

Slovenska četverica je po polovici tekmovanja zasedala tretje mesto, a so bile razlike izjemno majhne. Vodilna Norveška je imela le 4,5 točke več, drugouvrščena Nemčija pa je bila vsega 0,1 točke boljša. V prvem delu tekme sta se z najboljšim izkupičkom v svojih serijah izkazala Zajc in Lanišek. Križnar je imela drugi izkupiček, Klinec pa petega ob svojem prvem skoku.

Tri reprezentance so se v drugi seriji pomerile za zlato kolajno, Križnar je nadaljevala odlične skoke po hitrem okrevanju po bolezni in Slovenijo popeljala na prvo mesto. Zajc je po novem sijajnem skoku nato prednost še povišal, in sicer na 10,6 točke. Slovenija pa je brez boja za zlato kolajno ostala po drugem skoku Klinec, ki je skočila 91 m in imela ob tem še ogromno težav pri pristanku. Je pa Lanišek kljub dolgem čakanju v zadnji seriji potrdil prvo slovensko kolajno na domačem SP, potem ko je skočil 98 m in zanesljivo zadržal tretje mesto.

Anže Lanišek Planica 2023 Šport Slovenija ima kolajno na domačem SP

"Super se počutim, končno sem opravila svoje delo tako, kot je treba. Vprašanje časa je bilo, kdaj se mi bo odprlo, kdaj bom prikazala tiste skoke, ki sem jih kazala na treningih. Vmešale so se bolezni. Zdaj je ta bolezen mimo in končno sem lahko pokazala tisto pravo Niko!" je bila vesela še pred dnevi obolela Nika Križnar. "Bila sem kar živčna, še najbolj ko je skočila Ema, ker je bilo videti res nerodno. Na srečo je nato uspela odpeljati normalno skozi doskočišče in je z njo vse v redu. Uspeli smo zadržati tretje mesto in komaj čakam, da dobimo te medalje!"

Nika Križnar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nika je tudi prvič na letošnjem prvenstvu stopila pred novinarje brez zaščitne maske, saj je njeno počutje, kot so pokazali tudi skoki, že dosti boljše. "Maske ni več, počutim se veliko boljše. Mogoče sem še malce prehlajena, ampak vseeno veliko lažje zadiham in se pripravim na določeno tekmo," je svoje zdravstveno stanje pojasnila Križnar, ki priznava, da je upala celo na zlato medaljo. "Ves čas je malo dišalo po zlatu. Po svojem zadnjem skoku sem vedela, da sem opravila dobro delo, da sem zdržala, da je bila ekipa prva po prvem tekmovalcu. Štirje tekmovalci so v ekipi, vsi morajo opraviti vrhunsko delo, ni vse odvisno zgolj od enega. Mislim, da smo vseeno lahko zelo zadovoljni z osvojenim."

Anže Lanišek "Ni mi všeč!" Šport O žiriji: "Delajo določene razlike! Meni tega niso ugodili, Norvežanu so!"

Timi Zajc pa je tako kot Lanišek vsem dokazal, da je bila slabša uvrstitev s sobotne tekme zgolj posledica vetrovne loterije in odločitev žirije. Znova je namreč s skokoma potrdil, da sodi v sam skakalni vrh. "Vrhunska tekma, dva nova vrhunska skoka, najboljši rezultat tekme, tako da si nimam kaj očitat. Z medaljo seveda moramo bit zadovoljni, vsi smo opravili vrhunske skoke in dali svoj maksimum. Vmes je malo dišalo po zlati medalji, a pred tekmo ni nihče razmišljal o zlati, temveč zgolj o medalji, tako da smo lahko realni," je bil z bronom zadovoljen tudi Timi Zajc.

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Seveda sem vesela medalje, vedela sem, da bom verjetno najšibkejši člen v ekipi. Toda dala sem vse od sebe, potrudila sem se po najboljših močeh. Mislim, da se je to videlo. Sem pa zelo vesela, da je preostali del ekipe oddelal svoje in sem jim zato zelo hvaležna," pa je po tekmi izjavila Ema Klinec, ki se še vedno ukvarja s poškodbo kolena. "Koleno je še vedno zjutraj trdo, ampak sva s fizioterapevtom našla boljše rešitve. Še vedno pa uporabljam protibolečinske tablete."

Slovenska medalja je bila najbolj ogrožena ravno ob nastopu Klinec, ker je bila ob drugem doskoku zelo blizu padca. "Upala sem zgolj, da zdržim. Dostikrat se to zgodi, ko gledaš to zeleno črto, sem pa vesela, da ni bilo padca, ker to si res ne bi odpustila. Včasih bi res bilo bolje tekmovati brez teh zelenih črt. Meni se je to zgodilo že v Beljaku. Če greš preko, je v redu, če pa ne greš preko, pa podzavestno loviš to daljavo," je zaključila Klinec.

Ema Klinec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Anže Lanišek Naveličan sem tega! Šport V slovenskem taboru nezadovoljni: "Jutri jim bom jaz prišel pihat na senzorje!" Maja Vtič Brez medalje Šport Glavni slovenski trener jezen zaradi odnosa do naših tekmovalk Planica 2023 Odzivi Šport Iz slovenskega tabora: "Najbolj boli to ..." Planica 2023 Pri zadnjem skoku Šport Šok iz našega tabora! Ciljal na medaljo, dan pred tekmo pa te težave Planica 2023 Razkril zakaj Šport Slovenec postavil rekord skakalnice, nato presenetil: "Nisem favorit!" Planica 2023 Skrbi za trenerja Šport Zupančič razložil glavno težavo Emine poškodbe, tako pa je z Niko Planica 2023 Tako tesno je bilo Šport Padla odločitev, katera Slovenka se bo jutri podala v boj za medalje Planica 2023 Tako je z Niko Šport Nika odtujena od sotekmovalk, sameva v posebnem zabojniku: "Je precej žalostno" Planica 2023 Zgrnili črni oblaki Šport Po razočaranju na prvi tekmi: "V soboto gremo po medaljo, toda ..." Planica 2023 To se je dogajalo Šport Klinec razkrila razlog za slabše skoke: "Nisem mislila, da bo prišlo v javnost" Jerneja Brecl Slovenska orlica Šport "Prav poseben občutek je, ko zmagaš na tekmi svoje kariere"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice