Šport > Zimski športi
5220 ogledov

Slovenija ima kolajno na domačem SP

Nika Križnar Saša Despot
Na svetovnem prvenstvu v Planici je bila na sporedu tekma mešanih ekip. Slovenija je osvojila bronasto kolajno. Nemci so zmagali pred Norvežani.

Slovenski skakalci in skakalke so po posamičnih tekmah in ženski ekipni preizkušnji ostali brez želenega odličja, tudi na dvoboju mešanih ekip pa so sodili v krog favoritov.

Začelo se je odlično, Niki Križnar je uspel najdalši skok med prvimi skakalkami, doskočila je pri 101 metrtu. To sicer ni zadoščalo za prvo mesto, ob spremenljivih vetrovnih razmerah je Norvežanki Anni Odine Stroem za vodstvo zaradi velikega vetrovnega pribitka zadoščal že štiri metra krajši skok. Norvežani so imeli 7.3 točke prednosti pred Slovenci, tretji Japonci so zaostajali še pet točk več. 

Timi Zajc je poskrbel, da je Japonska za Slovenijo zaostala že za 21.6 točke, pred moštvo z dežele vzhajajočega sonca se je sicer nato prebila Nemčija. Ta je za Slovenijo zaostajala 13.3 točke. Norveška je obdržala prvo mesto, vendar se je prednost stopila na 1.3 točke. Avstrija je bila peta, za slovensko je zaostajala 26 točk, za norveško ekipo pa 27.3 točke.

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Naslednja je od Slovencev nastopila Ema Klinec. Ta je izgubila proti neposrednim tekmicam. Slovenijo je za 3.3 točke prehitela Nemčija, Norveška se je oddaljila na 8.7 točke. Nekoliko bližje sta prišli tudi četrta Japonska in peta Avstrija. 

Po skoku Anžeta Laniška je završalo ob skakalnici. Trenutno najboljši slovenski skakalec je pristal natanko na stotici in z dobrimi ocenami krepko premagal Japonca, Andreas Wellinger pa je zadržal le 0.1 točke prednosti. Norveška je imela po svojem četrtem skoku točko in pol naskoka pred Slovenci.

Avstrija ja za slednjimi zaostajala 17 točk, Japonska 23.6 točke. V finalno serijo, to je sicer ogožal veter in sneg, so se uvrstili še Švicarji, Finci in Poljaki, ki pa so bili že daleč od boja za kolajne.

Križnar je znova preskočila stometersko znamko, a zaradi slabšega doskoka prejela nekoliko nižje ocene. Vseeno je še povečala razliko do Avstrijcev in Japoncev. Precej je zaostala tudi Nemka Selina Freitag in Slovenija je bila 5.7 točke pred Nemci. Tudi Stroemova je nastopila nekoliko manj uspešno, Norveška pa je po petih skokih za gostiteljico prvenstva zaostajala za 0.9 točke.

Nika Križnar | Avtor: Saša Despot Nika Križnar. Saša Despot

Zajc je še povišal prednost, pri 103. metrih je z lepim telemarkom dobil same devetnajstice. Norvežani so bili pri -10.6 točke, Nemci pri -13.7. Avstrijci so zaostajali za že več kot 31 točk, Japonci za več kot 56.

Svetovni prvakinji s posamične telme Katharini Althaus je uspel izjemen skok, Nemčiji pa je uspelo najprej prehiteti Norveško, nato še Slovenijo. Ta je padla na tretje mesto po skoku Eme Klinec, ki bi skoraj padla, njene ocene, ki so šle v seštevek so bile dvakrat 14.5 in enkrat 15. Nemci so vodili s 7.3 točke pred Norvežani, Slovenci so zaostajali 11.6 točke.

Lanišek je imel znova ene najslabših razmer na tekmi. Ker je pihal močen veter v hrbet je moral prvič z zaletnega položaja. V drugo so ga le spustili po skakalnici, z 98 metri pa je v težkih razmerah potrdil kolajno. Bilo je le vprašanje katere žlahnosti.

Planica 2023 Fotogalerija Šport Tako je bilo v Planici ob prvi slovenski kolajni

A veter se je povsem obrnil, Halvor Egner Granerud je imel celo preveč vzgonskega vetra. Tudi on je moral zapustiti zaletno klop, celo dvakrat. Nato mu je zapihalo celo v hrbet, s pol metra krajšim skokom je vseeno Norveško popeljal pred Slovence. Razlika je znašala 4.1 točke.

Wellinger je nato zanesljivo ubranil prvo mesto. Nemci so slavili z 12.7 točke. Althausova je prišla še do tretjega zlatega odličja.

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 3
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:37 26.februar 2023.

    Bravo tretji na svetu! Čestitke 👍💪

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:29 26.februar 2023.

    Čestitke . samo ocenjevanje je pa bila komedija , pa tudi vodstvo tekmovanja se ni smelo privoščiti še ene blamaže , čeprav ni bilo daleč od tega. Vseeno od srca jim privoščim to medaljo , ki je vsekakor zelo zaslužena.

  • Avatar NickMason
    NickMason 19:22 26.februar 2023.

    Bravo

Sorodne novice