Popotnik
737 ogledov

Slovenija je obnorela tujino

Bohinjsko jezero, zima, pohodništvo Mitja Sodja Bohinjsko jezero pozimi.
Slovenski turistični biseri so se spet znašli na seznamih priporočil tujih medijev.

Slovenska mesta navdušujejo tuje medije, ki jih enega za drugim uvrščajo na lestvice mest, vrednih obiska. Francoski časnik Le Monde je Bohinj uvrstil celo na na vrh lestvice najboljših 20 turističnih ciljev za leto 2023. "V osrčju Julijskih Alp čarobnost jezera s svojimi spreminjajočimi se odsevi navdušuje v vseh letnih časih. Idealen kraj za polnjenje baterij med dih jemajočimi panoramami in zlatimi jezerskimi obrežji," so obrazložitev časopisa povzeli pri Slovenski turistični organizaciji (STO).

Bohinjsko jezero, Bohinj, 27.11.2022 | Avtor: Bralka Bohinjsko jezero, posneto 27. novembra 2022. Bralka

Tudi ameriški Forbes je pripravil seznam, kam odgovorno in trajnostno potovati v letu 2023. Slovenijo so predstavili kot zimsko destinacijo. "Zime v Sloveniji so čarobne, stran od mestnih luči, v objemu visokih zasneženih vrhov, ki jih ogreje vonj kuhanega vina," je v izjavi za Forbes povedala Uršula Kordiš. 

Covid-19 in božično-novoletni prazniki ideja za izlet Uporabno Božič malo drugače

Forbes pa je pripravil tudi lestvico najboljših na novo odprtih hotelov, ki jih je vredno obiskati v prihodnjem letu. Na seznam so uvrstili butični hotel Milka v Kranjski Gori. "Lastniki, ekipa lokalnih mladih strokovnjakov, so celoten projekt vzeli kot priložnost za ustvarjanje in delitev najboljšega srečanja s slovensko kulinariko in kulturo," so zapisali.

Pohvaljena je bila tudi naša prestolnica, ki se je znašla na desetem mestu seznama najboljših destinacij za leto 2023, ki ga je pripravila medijska založba, ki izdaja vodnike Rough Guides. Označili so jo za "zeleno in čisto prestolnico z obilico slikovitega šarma,".

Visit Ljubljana | Avtor: Zalaznik Janez Zalaznik Janez

S tem pa nagrad še ni konec. Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je na seznam najboljših podeželskih destinacij uvrstila Bohinj. Izbran je bil med več kot 130 prijavami iz 57 držav, z uvrstitvijo pa potrjuje, kot so sporočili z gospodarskega ministrstva, edinstveno naravno in kulturno bogastvo ter zavezanost k trajnostnemu razvoju.

Most na Soči Nominacija Popotnik Bravo! Kakšna čast za Slovenijo!

Že lani sta se na seznam Best tourism villages by UNWTO uvrstili Solčava in Radovljica, tokrat je Slovenska turistična organizacija poleg izbranega Bohinja nominirala še Podčetrtek in Moravske Toplice. Prijavile so se lahko destinacije, ki imajo manj kot 15.000 prebivalcev in nizko gostoto poselitve, se nahajajo v okolju, kjer so še vedno močno prisotne tradicionalne panoge, kot so kmetijstvo, gozdarstvo, živinoreja ali ribištvo, ter ki vzdržujejo način življenja in vrednote povezane krajevne skupnosti. 

"Uvrstitve vseh treh vasi so veliko priznanje za slovenski turizem. Uvrščene vasi oziroma destinacije s tem postanejo članice mreže najboljših turističnih vasi, ki omogoča prenos znanj in dobrih praks med turistično razvitimi podeželskimi kraji, hkrati pa omogoča tudi strokovno usposabljanje za člane in promocijsko podporo s strani UNWTO-ja," so še zapisali na ministrstvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice