Šport > Zimski športi
10005 ogledov

Nove težave, zaradi Planice trpi tudi Kranjska Gora

Planica 2023 Saša Despot
Manjši obisk Planice se odraža tudi v Kranjski Gori.

Manjši obisk svetovnega prvenstva v Planici se odraža tudi v Kranjski Gori. Ob manjšem številu stacionarnih gostov manjkajo tudi dnevni obiskovalci. Te so odvrnile napovedi o gneči, ki pa se niso uresničile. Tako je v tem času v Kranjski Gori manj ljudi kot običajno v zimski sezoni, vendar pa prvenstvo prinaša dolgoročne promocijske koristi.

Središče Kranjske Gore v dnevih, ko v bližnji Planici potekajo tekme svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, bolj ali manj sameva. Tuji navijači, ki bivajo v Kranjski Gori, so čez dan na tekmovanjih. V poznem dopoldnevu je v kraju poleg domačinov mogoče opaziti le nekaj manjših skupin navijačev z norveškimi, švedskimi in finskimi zastavami v nahrbtnikih, ki iz hotelov še hitijo na brezplačne kombije in avtobuse za Planico.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot je za STA povedala skupina norveških navijačev, celotna organizacija, logistika in prevozi potekajo dobro. Edino, kar pogrešajo, je večje število gledalcev. Pojasnili so, da so si ogledali že nekaj tovrstnih tekmovanj, kjer je bilo gledalcev precej več. Sicer pa so bivanje v Kranjski Gori izkoristili tudi za rekreacijo in se podali na tekaške proge v Rateče.

Na splošno so trenutno razmere za športne aktivnosti v Kranjski Gori zelo dobre, saj kljub lepi zimski kulisi na izletniških točkah, tekaških progah in smučiščih ni gneče. Kot je povedala Irena Golc iz RTC Žičnic Kranjska Gora, je smučarjev veliko manj od pričakovanj. Še največ je šolskih skupin, nekaj je tudi še Hrvatov, ki so si podaljšali šolske počitnice iz prejšnjega tedna.

Če v tem trenutku ne bi bilo prvenstva, bi bil obisk smučišča verjetno boljši, četudi ne bi bilo zimskih počitnic, ki so bile letos prav zaradi prvenstva prestavljene na začetek februarja, ugotavlja Golc. Bojazni o tem, da bo Kranjska Gora zaradi gledalcev prvenstva v tem času prenatrpana, so od obiska odvrnile druge goste in enodnevne obiskovalce. K manjšemu obisku pa je morda botrovalo tudi vreme.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Padec prometa v tem času beležijo tudi gostinci. Kot je povedal sogovornik iz ene od kranjskogorskih restavracij, so si od svetovnega prvenstva obetali precej več, sedaj pa imajo dejansko za tretjino manjši promet kot v dnevih pred začetkom prvenstva. To pripisujejo manjšemu številu dnevnih obiskovalcev, pa tudi stojnicam ulične prehrane, ki so v času prvenstva na voljo v središču Kranjske Gore.

Poleg tega se stacionarni gostje, ki so prišli na oglede tekem, v Kranjski Gori ne zadržujejo veliko, prehrano pa imajo urejeno tudi v hotelih, v katerih bivajo, medtem ko je v apartmajih in zasebnih sobah gostov precej malo. Še vedno prejemajo tudi odpovedi rezervacij. Medtem ko je bila prejšnja teden zasedenost namestitev okoli 90-odstotna, je sedaj le še okoli 80-odstotna, je pojasnila Mojca Mežek iz Turizma Kranjska Gora.

"Definitivno je obisk manjši od pričakovanega," je izpostavila sogovornica in ocenila, da so bile prvotne ocene organizatorjev o številu obiskovalcev predimenzionirane. Vendar pa podatki še vedno kažejo, da je kar precej hotelov polno zasedenih, praznih rok so ostali zasebni ponudniki apartmajev in sob.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Da Kranjska Gora vendarle ni prazna, se vidi ob večerih, ko ulice oživijo in stacionarni gostje ter obiskovalci pridejo na koncerte, ki spremljajo prvenstvo. Tudi tu je sicer obisk manjši od pričakovanega, je povedal načelnik kranjskogorske policijske postaje Damjan Lepoša, a hkrati ocenil, da je vzdušje na prireditvah dobro, policisti tudi niso imeli nobenih težav s kršitvami javnega reda in mira.

Lepoša je izpostavil, da je celotna organizacija prvenstva na visoki ravni. "Tu velja izreči pohvale organizatorju, kljub temu da sedaj morda nanj letijo kritike zaradi manjšega obiska od napovedanega," je dejal in pojasnil, da so se v skladu s pričakovanjem organizatorja tudi policisti pripravili na množičen obisk, nato pa se prilagodili dejanskemu stanju.

Zaradi manjšega obiska tudi težav s parkiranjem ni. Kot je povedala kranjskogorska podžupanja Klavdija Gomboc, so pripravljeni, da v tem tednu sprejmejo večje število obiskovalcev. "Ljudje namreč vidijo, da ceste in parkirišča niso tako obremenjeni, kot se je napovedovalo. Tudi vremenska napoved za konec tedna je dokaj ugodna in res pričakujemo, da se bodo tisti, ki so doslej še oklevali, podali v Zgornjesavsko dolino in dolino pod Poncami," je dejala.

Planica 2023 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poudarila je, da so prebivalci Planico vzeli za svojo, številni tudi delajo kot strokovni sodelavci ali kot prostovoljci v Planici. "Vsi skupaj smo izredno ponosni na to našo Planico in želimo si, da tudi na prvenstvu tekmovalci dobijo tak občutek, kot da so na finalu svetovnega pokala, ne glede na to, da morda nordijsko smučanje kot tako v naši deželi trenutno še ni dovolj prepoznano," je povedala.

Prav smučarski poleti ob zaključku sezone so daleč najbolj obiskana športna prireditev v Zgornjesavski dolini. Bistveno manj gledalcev ima Pokal Vitranc, zato njegovi organizatorji domačinom ponudijo brezplačne vstopnice za ogled. Tako bo tudi letos, ko tradicionalno tekmovanje za svetovni pokal v alpskem smučanju pride že takoj naslednji vikend po koncu nordijskega prvenstva.

Predvsem pa so ti veliki športni dogodki pomembni za dolgoročno promocijo Kranjske Gore. "Zaradi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju se bo prek televizijskih prenosov s Kranjsko Goro in Planico seznanilo pol milijarde ljudi. To je edinstvena priložnost, ki se je mogoče trenutno ne zavedamo, vendar je dejansko naložba v prihodnost," je sklenila Mežek.

Komentarjev 11
  • Grof 20:13 02.marec 2023.

    Za vse je kriv Roman Jaklič, ta pizdek se šlepa, nastavlja prazne žepe za vsakim vogalom, žicar celo življenje, trikat žgan hostar

  • lojs 14:23 02.marec 2023.

    kmalu bo pol slovenije trpelo zarad te nesrečne planice ... celo norvežani se ukvarjajo s to planico ... organizator naj odstrani tribune, pa bo zadeva rešena

  • Pierre 12:06 02.marec 2023.

    Gorenci mate zdaj iz finfarja drobiž...jebi ga, šola za drugič.

Sorodne novice