Šport > Zimski športi
6146 ogledov

Slovenke razočarane, še ena spregovorila o koncu kariere

Maja Vtič Saša Despot
Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju se ni končalo po željah naših skakalk.

Za nami so nastopi ženskih skakalk na domačem svetovnem prvenstvu v Planici. Ema Klinec in Nika Križnar sta osvojili bron na tekmi mešanih ekip, medtem ko so na posamičnih preizkušnjah in ekipni tekmi naša dekleta ostala brez medalje, čeprav so pred prvenstvom kazale, da so sposobne dosti več.

Planica 2023 Planica 2023 Šport Skakalka, ki prebiva v Sloveniji, do naslova svetovne prvakinje

Preizkušnja na veliki skakalnici je ponovno veliko obetala glede na poskusne skoke, a je Ema Klinec kot najboljša Slovenka na koncu končala na sedmem mestu. "S skokoma sem bila zadovoljna. Tudi s prvim. Definitivno ne bi stisnila pesti, če ne bi vedela, da sem dobro skočila. V drugo pa me je res odneslo daleč, izjemno sem uživala. Z veseljem grem v nadaljevanje sezone, saj je zaključiti prvenstvo s takim skokom resnično nekaj za dušo."

"Rekla bom, da so na koncu medalje pobrale najboljše tri skakalke. Gre za izjemne skakalke, ki so si zaslužile stati na zmagovalnem odru. Niti me niso presenetile. Gre za skakalke, ki so že v preteklosti dokazale, da so izjemne. Danes je bil njihov dan in to so dobro izkoristile," je Klinčeva zavrnila nekatere očitke, da je veter krojil razplet tekme.

Ema Klinec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Sem že v enem izmed intervjujev dejala, da se mi zdi, kot da bi bili tukaj že cel mesec. Ne zato, ker ne bi uživala, ampak zato, ker se je zgodilo že toliko stvari. Od slabih skokov, do poškodbe kolena, do medalje, do vrhunske zadnje predstave. Slednja mi res veliko pomeni in je zelo dobra popotnica za nadaljevanje sezone," je svetovno prvenstvo optimistično zaključila Klinčeva. "Ko enkrat daš od sebe vse, moraš biti zadovoljen. Na koncu pa dobijo medalje tiste, katerim je namenjeno," je zaključila Ema Klinec.

Prvo deseterico je na današnji tekmi zaključila Nika Križnar, ki je v drugi seriji prikazala dosti boljši skok ter se iz 15. mesta povzpela do desetega. "Razočarana sem nad skoki, saj nisem uspela prenesti skokov s treningov na tekmo. Imam težave s skoki pod reflektorji, saj sem imela težave s točnostjo. Pri drugem skoku sem izbrala druga očala in upala na boljše. Izkazalo se je, da bi morala to poskusiti že prej. Težko je preizkušati, saj je pred samim tekmovanjem zelo malo skokov pod reflektorji. Moram priznat, da sem razočarana nad svojo točnostjo in skoki. Zdaj moram to pozabiti in si zapomniti dobre skoke iz treningov ter se ozreti naprej," je nastop pokomentirala Nika Križnar.

Nika Križnar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Tekma je bila cela neka čudna. Pogoji so bili v prvi seriji zelo težki. Če pa zamudiš skok in dobiš še veter v hrbet ... Sem še vesela, da sem sploh še kaj uspela iz njega potegniti. Kar pa se tiče očal, ko se spustim v smučino proti reflektorjem, imam težave z globino, poznalo se mi je to, da se mi je bliskalo v oči, šipa na očalih je bila presvetla, tako da je bilo preveč svetlobe na mizi, kamor še usmerja reflektor svetlobo. Tako da je bilo težko zadeti mizo. To je bila večinoma moja napaka, če bi ponovila skoke iz treningov, ne bi imela skrbi. Očala mi je za drugo serijo posodila Nika Prevc, tako da sem skočila z njimi," je analizo svojega nastopa zaključila Nika Križnar, ki je bila vesela končnega razpleta na vrhu in presenetljive zmage Kanadčanke Alexandrie Loutitt. "Če sem iskrena, sem zelo vesela za Alexandrio Loutitt. Je zgodovinsko, da zmaga nekdo iz takšne države, ki je ne pričakujemo na prvem mestu."

Dosti bolj od Nike Križnar pa je bila s svojim nastopom zadovoljna izkušena Maja Vtič, ki je mogoče celo svoje zadnje svetovno prvenstvo v smučarskih skokih končala na 24. mestu. "Nastopa sta bila solidna, moram biti zadovoljna. Skoka sta bila boljša kot včeraj ali danes v poskusni seriji. Ves čas počnem napako pri odskoku, sem malce pozna in potem ne grem tako hitro v to povezavo. Kajti višino imam za več metrov. Ampak v celoti gledano moram biti zadovoljna, glede na to, kje sem bila kakšni dve leti nazaj. Ni bilo lahko in samoumnevno se vrniti nazaj."

Maja Vtič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Moj cilj je bil, da skačem na vseh tekmah na domačem svetovnem prvenstvu, kar mi je tudi uspelo. Mogoče sem mislila, da mi bo kak skok uspel kot na kateri izmed prejšnjih tekem, ko so bili bolj čisti. Borila sem se po najboljših močeh. Tako pač funkcioniram v tem trenutku, ni bilo nobenih večjih napak, presežka pa tudi ne," je nastope na svetovnem prvenstvu ocenila najbolj izkušena Slovenka, ki je bila presenečena nad končnim razpletom tekme na veliki napravi. "Je bilo kar presenetljivo. In prva in druga. Maren Lundby je sicer že pokazala, da zna leteti, Loutitt pa me je presenetila. Toda svoje je odskakala in ji nimamo kaj očitat."

35-letna tekmovalka, ki ima tudi eno zmago in osem stopničk v svetovnem pokalu, je tako dala skozi še domače svetovno prvenstvo. Kako pa naprej? "Pred koncem sezone še ne želim komentirati, kako dolgo bom še skakala. Po koncu sezone si bom vzela pavzo, pa v miru razmislila, kako naprej. Zagotovo te taki skoki potegnejo naprej, ko vidiš, da se stvari obračajo na bolje. Sploh, ker vem, zakaj mi ni šlo, ko mi ni šlo. Ker sem ogromno vložila v svojo vrnitev, saj sem verjela, da če se rešim teh svojih težav, da se lahko vrnem nazaj. To mi je lani in letos delno uspelo, res pa je, da nisem več najmlajša, kar nekaj poškodb se je že nabralo, tako da bom dobro premislila kako in kaj," je zaključila tekmovalka, ki se je na mednarodnih skakalnih prireditvah prvič pojavila že leta 2003.

Nika Prevc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Niki Prevc pa se je na čustveno zelo težek dan skok povsem ponesrečil in je tekmovanje zaključila na 40. mestu. "Natančno še niti ne vem, kaj je bilo narobe, vem samo, da je bil skok močno prezgoden. Ne vem, če je kriva neizkušenost. Tudi na ostalih tekmah sem nastopala precej neizkušena, pa sem veliko bolje odskakala," je svoj nastop pokomentirala razočarana najmlajša članica naše reprezentance, ki je še razkrila, da vsaj ni videla grozljivega padca svojega brata Petra Prevca na današnjem trening skoku. Prav tako se z bratom po grozljivi nesreči še ni slišala.

Robert Hrgota Ena menjava Šport Hrgota razkril, koga je prečrtal za petkovo tekmo: "Seveda mu ni lahko" Peter Prevc Po padcu Šport Takšne so informacije o Prevcu, s helikopterjem so ga odpeljali v Ljubljano Peter Prevc To je bilo krivo Šport Hrgota razkril vzrok za grozljiv Petrov padec, tako je padec brata doživel Domen Planica 2023 Negotovost Šport Velikanski šok iz slovenskega tabora, omenja se konec kariere Grd padec Šport Grozljivka v Planici, Prevca odpeljali na nosilih Franci Petek Planica Šport Franci Petek: "Žal se slovenski navijači ne zavedajo ..." Planica 2023 Odzivi Šport Tako so naši junaki doživeli osvojitev medalje: "Tega si ne bi odpustila" Anže Lanišek "Ni mi všeč!" Šport O žiriji: "Delajo določene razlike! Meni tega niso ugodili, Norvežanu so!" Eva Urevc Slovenski junakinji Šport Prvič nastopili skupaj, pa že med najboljšimi na svetu: "To ni kar tako!" Anže Lanišek Naveličan sem tega! Šport V slovenskem taboru nezadovoljni: "Jutri jim bom jaz prišel pihat na senzorje!" Planica 2023 Odzivi Šport Iz slovenskega tabora: "Najbolj boli to ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice