Šport > Zimski športi
54512 ogledov

"Slovenci lahko jokajo, kolikor jih je volja, sami so si krivi"

Anže Lanišek Saša Despot
Oster odgovor poljskega novinarja na kritike iz Slovenije, Avstrije in Norveške.

V svetu smučarskih skokov še naprej močno odmeva kaotična vetrovna loterija, ki je krojila razplet moške posamične preizkušnje na srednji napravi v Planici.

Med največjimi osmoljenci tekme na meji regularnosti so bili tudi slovenski skakalci, med katerimi je za najboljši rezultat z devetim mestom poskrbel Anže Lanišek.

Anže Lanišek Planica 2023 Šport Slovenca izgubila boj za kolajne, veteran s 13. mesta do zlata

Kritike na račun tekmovalne žirije so deževale z vseh strani, kar nekaj nezadovoljstva je bilo namreč prisotnega tudi v avstrijskem in norveškem taboru, povsem drugačno razpoloženje pa je prevladovalo pri Poljakih, potem ko se je Piotr Zyla po zaslugi rekorda skakalnice (105 m) s 13. mesta po prvi seriji zavihtel na najvišjo stopničko in s tem ubranil naslov svetovnega prvaka iz Oberstdorfa 2021.

Anže Lanišek Naveličan sem tega! Šport V slovenskem taboru nezadovoljni: "Jutri jim bom jaz prišel pihat na senzorje!"

Poljski novinarji so v odgovor reprezentancam Slovenije, Norveške in Avstrije zapisali, da njihove kritike niso na mestu, češ da Planica ni osamljen primer, temveč zgolj odraz trenutnega stanja, na kar so sami letos večkrat opozarjali, vendar jim konkurenti niso prisluhnili, dokler niso naposled tudi sami potegnili krajšega konca.

"Prijatelji iz Avstrije, Norveške in Slovenije - dobrodošli! Končno ste dojeli, da so smučarski skoki nepošten šport," je v prispevku na Sport.pl zapisal poljski poznavalec smučarskih skokov Jakub Balcerski.

"Dejstvo je, da to ni bilo najbolj pošteno tekmovanje v zgodovini svetovnih prvenstev. Ali obžalujemo, da je vetrovna loterija krojila tako pomembno tekmo? Seveda. Ali to zmanjša težo zlati medalji Piotra Zyle? Niti pod razno. Vse, ki so zdaj pritožujete, bi vprašal: kje ste bili celo sezono?" je dodal Balcerski.

Franci Petek Planica Šport Franci Petek: "Žal se slovenski navijači ne zavedajo ..."

Poljski novinar je v nadaljevanju postregel s kopico zanj spornih terminov, ki so zaznamovali poročanje slovenskih, avstrijskih in norveških novinarjev v navezavi na sobotno tekmo v Planici. "Parodija, šala, krivica, norost," je našteval Balcerski in dodal: "Te besede prihajajo predvsem iz držav, ki sem jim ni izšlo po pričakovanjih."

 | Avtor: Profimedia Profimedia
"Težko bi naštel vse primere, ko so se poljski navijači, novinarji in strokovnjaki pritoževali nad odločitvami žirije v letošnji sezoni. Običajno so odgovorni tekmovanju pustili prosto pot, naj se pač odvije, kot se bo. Zakaj v Planici niso čakali na boljše razmere? Morda zato, ker je ob 20.30 začelo deževati, dežne kaplje pa so se sčasoma spremenile v sneg. Nič ni kazalo, da se bodo pogoji izboljšali, zato se je Mednarodna smučarska zveza (Fis) odločila za manjše zlo, kar je bila v tem primeru vetrovna loterija," je zapisal poljski novinar.

Mnogi so ob sobotnem dogajanju v Planici povlekli vzporednico s katastrofalnimi razmerami na tekmi svetovnega prvenstva pred štirimi leti v Seefeldu. Tam je naslov svetovnega prvaka s 27. mesta po prvi seriji osvoji Poljak Dawid Kubacki.

"Deja vu v Planici. Seefeld 2019. Kakšna bedarija," se je na Twitterju pritoževal nekdanji finski smučarski skakalec Janne Korhonen in s svojo analogijo razjezil Poljake.

"Zanimivo, da si je izbral najbolj skrajen primer za opis dokaj običajnega in s standardi letošnje sezone skladnega tekmovanja v Planici. Vprašal sem ga, kako lahko primerja Seefeld 2019 s Planico 2023, toda odgovora nisem dobil."

"Pridemo do ugotovitve, da bi morali že davno reagirati. Ker dogodki na SP so samo rezultat tega, kar se je dogajalo skozi celotno sezono. Kot na primer v Zakopanah, kjer je Borek Sedlak prižgal zeleno luč za poraz Dawida Kubackega, nato pa se je situacija ponovila še na ekipni tekmi, kjer so Poljaki izgubili proti Avstrijcem. Ali pa v Engelbergu, kjer so zadrževali Kubackega v upanju, da se bodo pogoji izboljšali, a se niso, pa so ga vseeno spustili po smučini. Izgubil je proti Anžetu Lanišku. Letošnja sezona je bila polna kontroverznih situacij, a dokler so Slovenci, Avstrijci in Norvežani zmagovali, niso imeli posluha za kritike na račun žirije."

"Prej bi razmišljali. Če vam doslej ni bilo mar, zakaj se pritožujete zdaj, ko so se spremenile barve zastav na zmagovalnem odru? Veter je zapihal, nekdo je izkoristil situacijo, drugi so imeli smolo. To je to. Zato lahko Avstrijci, Slovenci in Norvežani jokajo, kolikor jih je volja. Morda imajo celo prav, da ne bi smeli tekmovati v takšnih razmerah, vendar so sami krivi, da se je to zgodilo. Fis pa sedi križem rok. To so moderni smučarski skoki. Morda bo sobotna tekma končno pripomogla k širši razpravi o pravilih in odločitvah odgovornih za potek tekme. Morda bodo skakalci končno pokazali svoj pravi značaj in se prenehali pretvarjati, da so tako zelo vljudni. Dopustite Nemcem in Poljakom veselje in morda bodo naslednjič znali spregovoriti v pravem trenutku," je zaključil Balcerski.

Piotr Zyla | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 12
  • albert6 08:07 28.februar 2023.

    Bi jim predlagal šah boj z uro AMPAK MORAŠ IMETI VEČJI IQ kot za skakalca

  • asmas1965 17:49 27.februar 2023.

    v zimskih športih je edino regularno alpssko smučanje.BREZ SKORUMPIRANIH SODNIKOV in kalkulacij...Štartaš,pravilno odpelješ mimo vseh vratic in na koncu šteje SAMO ČAS.sodnikov ni nikjer.Edini sodnik je ČAS.V kateremkoli športu so v igri sodniki je na koncu tekmev igri sama blamaža-beri denar.

  • rd2dmk2 16:56 27.februar 2023.

    pink ponk naj gredo igrat.. pa tiho naj bodo. vsi. če komu ni po volji pa naj gre. pobaše smuči in reče jest pa zdej grem. ne bom skakal v vetru pa snegu pa pred sodniki, ki sovražijo modrooke in ...prikaži več črnolase. goljufat pa znajo vsi, pri dresih, smučkah, sodnikih..

Sorodne novice