Šport > Zimski športi
351 ogledov

Američanka prekinila švedsko dominacijo

Frida Karlsson Jessie Diggins Ebba Andersson Planica SP tek na smučeh Epa Frida Karlsson, Jessie Diggins in Ebba Andersson po koncu preizkušnje.
Švedinje so v Planici na četrti preizkušnji prvič ostale brez zlata.

Američanka Jessie Diggins je svetovna prvakinja v smučarskem teku na 10 km s posamičnim startom na svetovnem prvenstvu v Planici. Preostali kolajni sta osvojili Švedinji, srebrna je bila Frida Karlsson, bronasta pa Ebba Andersson. Najboljša Slovenka Eva Urevc je po hitrem začetku zasedla 20. mesto.

Prve tri tekmovalke so bile precej hitrejše od tekmic, največ moči pa je imela 31-letna Američanka. Najboljša je bila prav na vseh vmesnih časih, a je bila prednost pred obema Švedinjama sprva še zelo majhna. V zadnjih treh kilometrih pa je Diggins močno pospešila in ciljno črto prečkala 14 sekund pred Karlsson, še 5,5 sekunde več je zaostala Andersson.

Za Američanko, ki je na prestolu nasledila Norvežanko Therese Johaug, je to šesta kolajna s SP in druga zlata po Val di Fiemmeju pred desetimi leti. Takrat je skupaj s Kikkan Randall slavila v ekipnem sprintu. To sta tudi edini kolajni z zlatim leskom za ZDA v zgodovini svetovnih prvenstev.

Švedinje so v Planici na četrti preizkušnji prvič ostale brez zlata. Karlsson je po skiatlonu osvojila še svoje drugo srebro, skupaj je bila 23-letnica doslej na SP že petkrat druga. Andersson je zlatu iz skiatlona dodala še današnji bron, skupno je to šesta kolajna za 25-letnico.

Najboljša slovenska tekmovalka Urevc je hitro začela in bila na prvem vmesnem času osma. Nato je že do polovice malce popustila, zaostanek pa se je nabiral tudi v drugem delu preizkušnje. Na koncu je zasedla 20. mesto z zanjo majhnim zaostankom 1:23,3 minute za zmagovalko. "Realen cilj je bil top 15. Na koncu pa sem s tekmo kar zadovoljna, saj sem dobro stopnjevala tempo in nisem veliko izgubljala," je po tekmi dejala Urevc.

"Proga je zelo razgibana in mi ustreza. Je pa težka. Tukaj je en del, ko tri, štiri minute ne moreš zadihati, ko po klancu ni počitka. In tukaj potem pridejo na razdaljo tekmovalke, ki so specializirane za nastope na razdalji. Domača proga je sicer manjša prednost, saj smo šli tukaj velikokrat čez, a na koncu nastopiš pač tako, kot si pripravljen. Tudi vzdušje je fenomenalno. Navijači te ponesejo naprej," je še dejala tekmovalka. Za konec je razkrila, da verjetno ne bo nastopila na 30-kilometrski tekmi.

Anja Mandeljc je bila 28. (+1:58,5) in se veselila preboja med najboljših 30. "Mislim, da je izid odličen. Želela sem si uvrstitev med 30., kar mi je uspelo. Ponosna sem na nastop, saj me je včeraj ujel manjši prehlad. Nisem povsem zdrava, a vseeno sem opravila dobro."

Domačinka Neža Žerjav je bila 49. (+3:55,1). "To je realno," je povedala in si zaželela nastop v štafeti, potrdila pa je tudi tek na najdaljši 30-kilometrski progi. Tudi Anita Klemenčič na 56. mestu (+4:22,9) je opravila po pričakovanjih.

V Planici se bodo v sredo na 15 km s posamičnim startom merili še moški.

Smučarski tek (10 km), izidi:

1. Jessie Diggins (ZDA)           23:40,8
2. Frida Karlsson (Šve)            + 14,0
3. Ebba Andersson (Šve)              19,5
4. Anne Kjersti Kalva (Nor)          35,1
5. Ingvild Flugstad Östberg (Nor)    46,6
6. Francesca Franchi (Ita)           51,2
7. Pia Fink (Nem)                    53,2
8. Nadine Fähndrich (Švi)            55,6
9. Kerttu Niskanen (Fin)             56,6
10. Maja Dahlqvist (Šve)             58,5
...
20. Eva Urevc (Slo)                1:23,3
28. Anja Mandeljc (Slo)            1:58,5
49. Neža Žerjav (Slo)              3:55,1
56. Anita Klemenčič (Slo)          4:22,9
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice