Krvnik Gašperja Tiča: Obsojen za uboj na mah in nižja kazen?

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Bo sodni senat ugodil tožilki, ki zahteva 12 let zaporne kazni ali zagovorniku, ki predlaga prekvalificiranje dejanje uboja v uboj na mah, kjer je zagrožena kazen bistveno nižja.
Oglej si celoten članek

Po treh mesecih sodnih obravnav bo sodišče sodbo glede suma uboja Gašperja Tiča izreklo danes ob 14. uri. Tožilka Tamara Gregorčič za 21-letnega Cakića, ki je obtožen uboja Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšanje prištevnosti, zahteva 12 let zaporne kazni. Cakić je dejanje priznal, ni pa priznal krivde za smrt Gašperja Tiča. 

Dejanje priznal, krivde ne

"Želim povedati, da globoko obžalujem dejanje, zaradi katerega je gospod Gašper Tič izgubil življenje. Svojcem zato ob tej priložnosti izrekam sožalje. Odvetnik mi je razložil, da je dejanje uboja lahko le naklepno dejanje. Čeprav se z gospodom Tičem nisva dobro poznala, sem ga cenil in spoštoval in ne morem sprejeti očitka tožilstva, da sem mu želel smrt," je na predobravnalnem roku dejal Cakić. "Edini razlog, da krivde ne priznam, pa je, da ne morem sprejeti očitka, da sem mu želel smrt."

Sojenje Cakić se usodnega večera spominja v slikah

Da naj bo sojenje zaprto za javnost, sta predlagala tako tožilka Tamara Gregorčič kot Cakićev zagovornik Gorazd Fišer, a sodišče njunemu predlogu ni sledilo.

Foto: Anže Petkovšek Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča

"Razsekal sem ga v samoobrambi"

Cakić se je na sodišču dogajanja v stanovanju na Trubarjevi, kjer je Tič dobil 17 vbodnih ran, od tega dve smrtni, spomnil le malo in še to v slikah. Po dogodku je pomoč poklical sam. "Moj prijatelj, ki je gej, mi je z nožem zagrozil, da tudi jaz to naredim z njim. Ima neke sposobnosti, vam bom razložil. Razsekal sem ga na komade v samoobrambi. Če lahko pridete, lepo prosim!" je slišati na posnetku, ki ga je sodni senat poslušal konec januarja, ko je Cakić podal tudi svoj zagovor. "Zbudil sem se gol, z občutkom spolnega nadlegovanja, nemočen in z občutkom, da želim umreti. Kot da bi neki demoni prišli nad mene," je takrat povedal Cakić, ki je leta 2015 odšel v tujsko legijo in takrat tudi začel uživati kokain. O dogajanju v tujski legiji ni hotel govoriti.

Vroča debata o sojenju krvniku igralca Gašperja Tiča poteka tudi tukaj.

Tičev prijatelj: Opozoril sem ga

Marca sta pričala Tičeva prijatelja, ki sta se z njim in Cakićem družila na usodno noč v lokalu Box bar. Na sodišče so takrat prišli tudi številni Tičevi prijatelji in kolegi igralci.

Foto: Anže Petkovšek Stefan Cakić

Eden od prijateljev je pričal, da naj bi do prvega intimnega stika med Tičem in Cakićem prišlo že v lokalu oziroma na stranišču, kamor sta Tič in Cakić hodila uživat kokain. Zato sta sklepala, da si seks želita oba. Eden od prijateljev pa naj bi Tiča tudi opozoril, da Cakić deluje nevarno in naj ne hodi z njim, vendar Tić opozorila ni vzel resno in ob odhodu celo dejal: "Ta tip me bo še ubil," kar je mislil v prenesenem smislu.

Oba pod vplivom alkohola in kokaina

Sodna izvedenca z Inštituta za sodno medicino sta ocenila, da je dogajanje v stanovanju na Trubarjevi trajalo od 10 do 30 minut. Zadnje vbodne rane je žrtev prejela, ko je bila že v šoku zaradi krvavitve, na rokah in dlaneh so našli obrambne rane. Toksikološka analiza je pokazala prisotnost alkohola in kokaina v telesu žrtve. Pod vplivom alkohola in kokaina je bil tudi obtoženec. Pri Cakiću niso našli nobenih ran, tudi ran, ki bi kazale na posilstvo oziroma spolni odnos ne. Na odvzem krvi je policija Cakića poslala prepozno, da bi v krvi še lahko našli sledi droge za posilstvo, če jo je ta prejel.

Naiven, podrejen do pomembnih ljudi

Izvedenec psihiatrične stroke je Gorazd V. Mrevlje je ocenil, da je Cakić dejanje umora storil v afektu, ki je bil posledica "nekega dramatičnega dogajanja" pred tem ter velikih količin alkohola in kokaina. Strokovnjaka sta Cakića opisala kot mladega moškega v zapozneli puberteti, ki je zelo naiven, podrejen do pomembnih ljudi.

"Glede na to, da je tudi medijsko izpostavljen in tudi objektivno, je on storilec groznega dejanja, ker je nekomu vzel življenje. In avtomatično smo manj naklonjeni temu, da ga vidimo kot žrtev. Glede na moje ugotovitve je tudi sam žrtev določenih zelo neprijetnih življenjskih okoliščin. Verjetno je imel že v otroštvu določene negativne izkušnje, tujska legija pa je bila tista, ki je na njegovo življenje bistveno vplivala in ga spremenila," pa je dejal izvedenec Tristan Rigler.

Foto: Anže Petkovšek Stefan Cakić

Starši: Po vrnitvi iz tujske legije je bil drug človek

Senat se je seznanil tudi s pričanji Cakićevega brata, očeta in mame. Vsi trije so ga opisali kot običajnega fanta, ki se je veliko ukvarjal s športom in uspešno končal srednjo šolo. Po tem je odšel v tujsko legijo iz katere se je vrnil popolnoma spremenjen, vendara o težavah ni hotel govoriti.

Stefan Cakić Starša Stefana Cakića: Po vrnitvi iz tujske legije se je zaprl vase, pomoč je zavračal

Uboj ali uboj na mah?

Cakićev zagovornik Gorazd Fišer je v zaključni besedi poudaril tudi, da pri Cakićevem dejanju ni bil izkazan naklep, kar ga po njegovem mnenju razbremenjuje krivde za očitano mu kaznivo dejanje, uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Če bi imel Cakić naklep Tiču vzeti življenje, ne bi takoj po dogodku klical policije, poleg tega ga ne bi zabodel z nožem za rezanje kruha, ampak bi izbral katerega drugega, poudarja Fišer. Sodišču je tako, če se bo odločilo za obsodilno sodbo, predlagal, da se dejanje prekvalificira v hudo telesno poškodbo s smrtnim izidom ali uboj na mah. Kazen bi bila v tem primeru nižja. Po kazenskem zakoniku se, če nekdo "nekoga ubije na mah, ker ga je brez njegove krivde z napadom ali hudimi žalitvami močno razdražil," kaznuje z zaporom od enega do desetih let.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:52 20. April 2018.

    če kaj vem je v Legiji pogodba dolga 5 let in prej te spustijo res samo če si mrtev ali …

  • 08:40 20. April 2018.

    DOST! odvetniki nabijajo ure in mlatijo prazno slamo; umor in pika ; mi gre ze na bruhanje, koliko casa se …

  • 06:46 20. April 2018.

    Nehajte že s tem Tičem. Koliko umorov se je še zgodilo vmes, pa o nobenem nič, o teh "pedrih" in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.