Slovenija > Črna kronika
20721 ogledov

Starša Stefana Cakića: Po vrnitvi iz tujske legije se je zaprl vase, pomoč je zavračal

Stefan Cakić, Sojenje Anže Petkovšek
Stefan Cakić, obtotežen uboja Gašperja Tića, se je danes na sodišču smejal in jokal.

"Sinu verjamem, da je bil napaden, kaj pa se je zgodilo, ne vem, ker o dogodku ne govori," pravi Nenad Cakić, oče 21-letnega Stefana Cakića, ki je obtožen uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prisebnosti. Sina v zaporu obiskuje enkrat tedensko, skupaj so eno uro, kolikor je dovoljeno. "Pogovarjamo se normalne stvari, skušamo ga razvedriti," pove oče. "Kolikor ga poznam kot mama, ne bi tako odreagiral, če ne bi bil napaden," je v zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom julija lani dejala tudi mama, Draga Cakić.

Stefan Cakić, osumljen umora igralca Gašperja Tiča Smrt Gašperja Tiča Slovenija Stefan Cakić ne priznava krivde za uboj igralca Gašperja Tiča

"BIl je radoživ in igriv otrok"

Oče, mama in brat Aleksander so bili danes vabljeni na obravnavo v sojenju Stefanu Cakiću. Brat in mama sta izkoristila možnost, da kot bližnja sorodnika ne pričata, oče pa je odgovarjal na vprašanja. Sodnik je nato prebral izjave z zaslišanja lansko poletje. Starša sta sina opisala kot normalnega, igrivega in radoživega otroka, ki se je veliko ukvarjal s športom, treniral je nogomet in boks.

Brat največji zaupnik

Brat je bil njegov največji zaupnik in prijatelj in edini, ki je vedel, da je septembra 2015, star 17 let in pol, po tem, ko je uspešno končal srednjo šolo, odšel v tujsko legijo. Staršema je sporočil, da odhaja na morje s punco, da je v tujski legiji, je očetu potrdil prijatelj, ki je bil tudi sam legionar. "Skušali smo ga prepričati, naj se vrne, vendar je dejal, da se ne more," srečanje v Parizu, osem mesecev po odhodu, opisuje mati.

Stefan Cakić, Sojenje Sojenje v primeru smrti Gašperja Tiča Slovenija Cakićev brat: "Vedel sem, da ga nekaj muči"

Po vrnitvi iz tujske legije drug človek

Stefan Cakić je iz tujske legije dezertiral jeseni 2016. Svojim je povedal le, da so ga med urjenjem veliko pretepali, kaj se je dogajalo na Korziki, kjer je bil v padalski enoti, ni hotel govoriti. Se pa je njegovo vedenje po vrnitvi popolnoma spremenilo. Večkrat na teden je ponočeval, popival in si našel novo družbo. "V treznem stanju je bil normalen, ko je kaj spil, je bil druga oseba," opisuje brat. Zavračal je vsakršen pogovor, pomoč, večkrat so mu predlagali, naj odide k psihiatru, vendar je pomoč zavračal, češ, da bo zmogel sam. "Od česa je bežal, nikoli nismo vedeli," pravi oče. "Trezen se je zapiral vase, ko se je vrnil iz tujske legije, je bil kot zaprta knjiga," še opisuje oče.

Incidenti v nočnih lokalih

"Kolegi varnostniki so me opozorili, da se s sinom nekaj čudnega dogaja," pravi oče, ki je sam varnostnik. Sporov, kjer se je pokazala njegova eksplozivnost, je bilo v nočnih lokalih več. "Bil je vzkipljiv, če je menil, da se mu je zgodila krivica," razlaga oče. V družini so menili, da gre za prehodno fazo, ki bo minila. Da uživa kokain, sprva niso vedeli. 

Poskus samomora

Informacijo, da sin zlorablja droge, so starši zvedeli šele po njegovem poskusu samomora, ko je bil sprejet v bolnišnico na Polju in so opravili teste. Poskus samomora se je zgodil v enem od ljubljanskih lokalov, kamor je Stefan Cakić poklical policiste in jih nato napadel z nožem, da bi tako izzval njihovo reakcijo in da bi nanj streljali.

Tič mu je dejal, da je rojen igralec

O srečanju z Gašperjem Tičem, s katerim sta se spoznala januarja lani, je doma večkrat govoril. Bil je navdušen, da sta se spoznala in navdušen nad tem, da mu je Tič dejal, da je "rojen igralec". Do istospolno usmerjenih ni imel predsodkov, pravi oče, ki sam že 11 let dela v gejevskem klubu. Sam ni bil istospolno usmerjen, je prepričan oče. "Če bi Slonokoščena obala zmagala v smučanju, bi bil moj sin gej," je skušal biti nazoren oče, kar je osumljenca spravilo v smeh. Sina je sicer vzgajal v strpnosti do istospolno usmerjenih in tudi sicer Stefan po očetovih besedah ni imel ničesar proti njim. Vsi trije so povedali, da je imel Stefan rad punce, imel več prijateljic, vendar ne resne veze.

"K Tiču odšel zaradi zaupanja"

Na vprašanje, zakaj je po druženju v Box baru v zgodnjih jutranjih urah, odšel k Tiču domov, Cakić odgovarja: "Zaradi zaupanja, da ne bo stopil v njegov intimni prostor. Predvidevam, da je sin razmišljal, da gresta samo na pijačo, da vzameta še nekaj droge." pravi oče, ki je sinu tudi povedal, da je Tič istospolno usmerjen in da ga je srečeval v klubu. Na vprašanje tožilke, kako komentira izjavo Tičevih prijateljev, da naj bi Cakić igralca že med druženjem v Box baru prijel za spolovilo pa oče pravi: "To je popolni nesmisel. Zakaj pa bi to naredil? To je klasična laž, ti prijatelji so bili tam zato, da so Tiču preprodajali drogo," je prepričan Nenad Cakić.

"Bil je tempirana bomba"

Oče je za dogajanje 18. julija na Trubarjevi izvedel isti dan pozno popoldne preko medijev. Z ženo sta takoj odšla na policijsko postajo Moste, čeprav takrat še nista vedela, da je v dejanje vpleten njun sin. Na vprašanje tožilke, kaj ju je napeljalo na misel, da bi v dejanje lahko bil vpleten njun sin, oče odgovarja: "Ker ga ni bilo doma, ker je omenil, da Tiča pozna in ker smo vedeli, da ko jemlje kokain, deluje kot tempirana bomba," je v zaslišanju povedal oče.

sodišče Stefan Cakić Obdolženi uboja Gašperja Tiča Slovenija Stefan Cakić: "Šlo je za samoobrambo"

Mamo prosil za objem

"Otroku smo hoteli pomagati, ves čas smo mu stali ob strani. Ne vem, kako bo s tem živel, kako bo to prenesel, skrbi me za svojega sina," pa je v zaslišanju dejala mama. “Žal mi je, kar se je zgodilo, za smrt Gašperja Tiča, in žal mi je mojega sina, ki je zelo zaupljiv in naiven,“ je še dejala Cakićeva. Ob prihodu mame na prostor za priče je Cakić zajokal, ko pa je mama na sodišču zaključila, je osumljenec vstal in jo poklical k sebi ter objel.  

 

 

 

 

Komentarjev 11
  • TistoPravo 18:55 10.april 2018.

    Kriv je. Živ je zmerej kriv

  • Borut_Bavarski 18:19 10.april 2018.

    Na koncu bo ta tempirana morilska srbska pošast skupaj z žlahto, ki ga sedaj opisuje kot anglečka, še tožila Tičove

  • mph 17:20 10.april 2018.

    Mama je pač mama .... me pa zanima, če ji je znano, da tujska legija ni vrsta skavtske organizacije.