Gantar: Spreminjamo nekaj, kar se ni izkazalo kot dodana vrednost

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Zdravstveni minister o cepljenju, hitrih testih, morebitnem lockdownu, maskah na prostem in o prehodu občinskih meja, ki je mogoče le ob uporabi aplikacije #Ostanizdrav.
Oglej si celoten članek

"Še zdaleč nismo izven vseh nevarnosti epidemije," je na današnji novinarski konferenci vlade opozoril zdravstveni minister Tomaž Gantar. Bolnišnice namreč še vedno delujejo na zgornjem robu zmogljivosti, število novih okužb pa ne upada bistveno. Gantar si želi tudi, da se otroci v začetku naslednjega leta vrnejo v šolo, v tem mesecu se mu namreč ne zdi smiselno, da bi jih za tako kratek čas po nepotrebnem izpostavljali možni okužbi. Ne strinja se z navedbami, da ukrepi pri nas niso 'prijeli', saj da eksponentne rasti okužb nimamo več, "je pa dejstvo, da ne moremo biti zadovoljni z rezultatom, saj so recimo v Avstriji s praktično enakimi ukrepi dosegli razpolovitev števila okuženih".

Covid-19 Novi podatki: Okužen vsak četrti, umrlo 44 ljudi

V strokovno skupino bi vključil psihologe, sociologe in strokovnjake za komuniciranje

Gantar si želi preoblikovati strokovno skupino in dati večjo težo epidemiologom ter vanjo vključiti še sociologe, psihologe in strokovnjake na področju komuniciranja. "Številke so zaskrbljujoče, potrebujemo drugačen pristop. Ljudje je treba znati motivirati, da ne spoštujejo ukrepov zaradi zdravstvenega ministra, temveč zaradi sebe in svojih bližnjih," je poudaril Gantar.

Po njegovih besedah se moramo zdaj še bolj držati ukrepov, ki so nujni za zajezitev epidemije - prihajajo namreč prazniki, med katerimi se ljudje običajno bolj pogosto družijo. "To so kritične situacije, na katere opozarja EU, WHO, Center za nalezljive bolezni. Eno ključnih orožij je najbolj enostavno: uporaba zaščitnih mask. To je orodje, ki je v zgodovini poznano, uporabljali so ga recimo med epidemijo španske gripe," je povedal Gantar. Kot je dodal, imamo danes na srečo na razpolago dovolj zaščitne opreme, ki je priznana s strani stroke, je pa nujna pravilna uporaba. Uporaba mask je smiselna za vse ljudi, ne le za potrjeno okužene, ker lahko nekateri okužbo prebolevajo asimptomatsko, tudi tisti, ki zbolijo s simptomi, pa so lahko kužni že pred tem, je pojasnil minister.

Covid-19 Mario Fafangel zapustil vladno strokovno skupino

Posebna pazljivost na delovnem mestu

V zaprtih prostorih so maske najbolj smiselne, prav tako je potrebno prezračevanje. Do prenosa okužbe po Gantarjevih besedah namreč največkrat pride med tem, ko se pogovarjamo s sodelavci, skupaj spijemo kavo in podobno. Med okuženimi je veliko delovno aktivnih ljudi, opaža Gantar,

Kljub temu, da na zunanjih površinah maske niso več potrebne, pa je Gantar opozoril, da je treba vseeno držati ustrezno varnostno razdaljo med ljudmi, vsaj dva metra. "Možnost prenosa je zunaj veliko manjša. Če hodimo z družino v gozdu, maska ne pomeni nobene dodane vrednosti. Spreminjamo nekaj, kar se ni izkazalo kot dodana vrednost pri preprečevanju okužbe. S tem se strinja tudi predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel. Zato sem vesel, da smo naredili ta korak," je dejal Gantar.

Hitri testi - drugi poskus naročila

Po prvem neuspešnem razpisu za nabavo hitrih testov (edini ustrezni ponudnik je ponujal predrage teste), Gantar upa, da bodo v drugo uspešni in še v tem letu dobili precejšnjo količino hitrih testov. Po ministrovih pojasnilih so z nabavo tako dolgo čakali zato, ker hitrih testov Evropska komisija do konca novembra ni potrdila kot smiseln preventivni ukrep. 

Tokrat so k razpisu povabili 40 ponudnikov, spremenili so tudi dinamiko dobave, saj je največjo težavo predstavljala zahteva, da še letos dobavijo 60 tisoč testov. Zdaj jih v letošnjem letu zahtevajo 30 tisoč, 30 tisoč pa jih mora dobavitelj zagotoviti v januarju prihodnje leto.

Gantar je dejal, da je izvajanje javnih naročil trenutno zelo nehvaležno delo. "Deležni smo nezaupanja do te mere, da je vsak, ki dela javni razpis, že z eno nogo v zaporu. Silno neprijetno je tak postopek voditi," je dejal. Podpira pa KPK in Računsko sodišče in verjame, da bodo svoje naloge opravili korektno. 

Pred prazniki je napovedal množično testiranje, mobilne enote naj bi izvedle testiranje po Ljubljani. To naj bi po njegovih besedah pripomoglo tudi k manjšemu širjenju virusa med prazniki.

Slovenija Analiza: Kaj so počeli v tistih DSO, kjer so jo "odnesli" bolje

Količina prejetega cepiva v tem letu še ni znana

Prvo cepivo, ki ga bo prejela Slovenija, bo cepivo podjetja Pfizer. Navedbe o tem, kdaj in koliko ga bomo prejeli, se sicer razlikujejo, predsednik vlade Janez Janša je pred časom napovedal, da naj bi že letos cepili več deset tisoč ljudi, Gantar pa je nekoliko bolj zadržan, saj je dejal, da naj bi letos po njegovih informacijah lahko cepili 5 tisoč ljudi, ostale zainteresirane pa bi cepili v prihodnjem letu. Podatki se spreminjajo tudi s strani Evropske komisije, je dodal Gantar, zato točnega datuma in količine cepiva ne želi napovedovati.

Covid-19 Toliko cepiva naj bi dobila Slovenija še letos

Lockdown pred prazniki

Vse glasnejše so tudi napovedi, da po zdajšnjih sprostitvah sledi t. i. lockdown. "Težko bi napovedal, kaj bo na vladi sprejeto, velja pa širok konsenz, da je treba vse nenujne stike spravit na minimum," je svoje mnenje izrazil Gantar. Lockdown bo v tem času po njegovih besedah najbolj smiseln, ker bo tudi z gospodarskega vidika najmanj škodljiv, saj je veliko podjetij že tako v času praznikov na kolektivnih dopustih. S tem pa bi pridobili tudi nekaj rezerve v zdravstvu za januar, je dodal.

Aplikacija nujna za prehod občinskih meja?

V določenih regijah je že stopila v veljavo sprostitev prehajanja občinskih meja, a le za tiste z naloženo aplikacijo #Ostanizdrav. "Poleg testiranja je spremljanje stikov drugi ključen ukrep, a ker je število okuženih tako visoko, epidemiologi vsem stikom ne morejo slediti," je povedal Gantar, zato se mu zdi aplikacija zelo uporabna. Z njo po njegovih besedah varujemo sebe in svojo okolico ter prispevamo k obvladovanju epidemije.

"Kar se tiče pogojevanja, lahko to razumemo na različne načine, verjamem, da obstajajo pravne dileme, a ne bi želel, da delamo obširne debate na to temo, temveč da na ta način pripomoremo k obvladovanju epidemije. Jaz takšne aplikacije ne jemljem kot omejevanje svobode," je poudaril, a obenem dodal, da "morda je pristop napačen, mi smo s tem le želeli motivirati ljudi".

Nov ukrep je komentiral tudi uradni govorec vlade Jelko Kacin: "Vlada do tega trenutka nima nobenega predloga, ki bi spreminjal sedanjo reštiev. Vlada je iskala mehanizem, s katerim bi omogočila gibanje znotraj ugodnejših statističnih regij, ob zmanjšanem tveganju. Z opozorilom, ki ga da imetniku telefona aplikacija, je država videla dodatno izjemo, ki bi omogočila varno potovanje znotraj statistične regije. Iz tega je nastal mega problem, to ni bil namen predloga, v kolikor bi se vlada, po pogovorih s pristojnimi, tudi operaterji, odločila drugače, bi vas obvestili."

Slovenija Upokojenci besni zahtevajo, da se ukrep takoj omili

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 17:46 15. December 2020.

    www︎.︎AmiaPex︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • 16:30 15. December 2020.

    "Gantar: Spreminjamo nekaj, kar se ni izkazalo kot dodana vrednost"-citirano. ne, da celotna vlada nimate dodane vrednosti, ampak ste podn …

  • 15:01 15. December 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro od d0ma. zaslužim …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.