Slovenija
1212 ogledov

Analiza: Kaj so počeli v tistih DSO, kjer so jo "odnesli" bolje

Starejši Profimedia
Do 29. novembra je umrlo 718 stanovalcev domov za starejše, kar pomeni več kot polovico vseh smrti v državi.

Do 7. decembra se je z novim koronavirusom po podatkih postala Necenzurirano.si, ki jih je pridobil s strani NIJZ, okužilo 7.711 oz. 41 odstotkov vseh varovancev domov za starejše in socialno-varstvenih zavodov. Skupaj je v Sloveniji skoraj 19 tistoč varovancev domov za starejše in socialno-varstvenih domov. 

V Sloveniji po poročanju portala praktično ni več doma za starejše, ki bi se izognil virusu - do 7. decembra so okužbo zabeležili v 96 domovih in zavodih. 

Zavod za zaposlovanje Slovenija Vrsta pred zavodom, obenem pa na tisoče služb, ki jih nihče noče

Do 29. novembra je umrlo 718 stanovalcev domov za starejše, obolelih s covid-19, kar pomeni več kot polovico vseh smrti v državi zaradi epidemije do navedenega datuma. 

Starejši | Avtor: Profimedia Profimedia

Podatki so po poročanju portala Necenzurirano.si slabši v Podravju in Pomurju v primerjavi z osrednjo Slovenijo. Največ varovancev je umrlo v Domu upokojencev Ptuj, kjer so od 20. julija zabeležili 249 okužb in kar 41 smrti. Umrl je vsak šesti varovanec, ki se je okužil. 38 varovancev je umrlo v Loki pri Zidanem mostu, kjer so se okužbe zaradi zastarelega prezračevalnega sistema hitro širile. Po podatkih portala se je okužilo kar 71 odstotkov varovancev. 

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Slovenija Porast okužb v DSO-jih skušajo zajeziti s hitrimi testi

Veliko smrti je bilo tudi v Novem mestu (37), Grosupljem (26) in Novi Gorici (22). V Centru slepih in slabovidnih v Škofji loki je umrlo 21 varovancev, dva manj pa v domu v Rakičanu. 

Boljše in slabše izkušnje

Virus je glede na analizo, ki so jo opravili pri portalu, najhuje udaril po domovih s slabšo epidemiološko sliko, kar pomeni, da je tam, kjer je virusa v populaciji veliko, virus težko zadržati pred vrati teh institucij. Poleg tega pa so se domovi, v katere je virus vdrl v prvem valu epidemije, z njim na podlagi pridobljenih izkušenj v drugem valu spopadali neprimerno bolje. V domu Šmarje pri Jelšah so od 20. julija zabeležili "le" dvanajst okužb, v Metliki pa prvo šele konec novembra. Podatki tudi kažejo, da so se z virusom lažje soočili v domovih, kjer so imeli na voljo ločene objekte, prav tako se je kot učinkovita izkazala uporaba hitrih testov, ki so jo med prvimi uporabili v Domu Petra Uzarja v Tržiču. V nabavo hitrih testov so šli kar z donacijami. 

Covid-19 v Srbiji Slovenija Obsedno stanje zaradi okužb v domu starejših
Komentarjev 4
  • distdronim 10:30 15.december 2020.

    www︎.︎imgb︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti partnerja za sseks

  • miho 10:22 15.december 2020.

    Torej, polovica smrti zaradi koronavirusa je v DSO, druga polovica pa pri starčkih izven DSO?

  • Avatar ovca
    ovca 09:33 15.december 2020.

    Saj pravim, grobarji (da ne bo pomote - to je nasa podkupljena vlada). Ritolizec pahi pa molci. Tudi on spada mednje. Raja je pa dejansko glupa. Poleg kraj,da nas je*bejo,jih pa poleg vsega se mastno placujemo....